Slik unngår du CMS-tabbene

Ove Dalen
Nettskriving
Published in
3 min readOct 3, 2018

Mange tar seg vann over hodet når de skal innføre et nytt publiseringsverktøy. Det ender ofte med Rolls Royce-varianten når man egentlig kan nøye seg med en sykkel. Vi gir deg noen nyttige råd mot CMS-tabbene.

Opprinnelig publisert 12. november 2004

Et godt publiseringssystem er et viktig verktøy for å lage godt innhold, men mange sikter for høyt når de skal innføre ny løsning. Det vanligste problemet er stormanngalskap. Det nye systemet skal takle alle tenkelige og utenkelige samt fremtidige problemstillinger.

Snu det heller andre veien: Hva er det minimum mitt system må løse? Det er mye bedre å begynne med en enkel, men utbyggbar løsning enn en kjempekompleks CMS som dekker alle tenkelig krav.

Innføring av ny publiseringsplattform er ofte en risikabel og dyr affære. Det er ingen grunn til å gjøre den vanskeligere ved å legge inn for ambisiøse planer om integrasjon mot for eksempel kundesystemer eller liknende. Resultatet blir fort at noe som bare var ment som et enkelt system for å redigere websider plutselig blir en millionaffære.

Start enkelt
Start med de enkle tingene. Når du har løst minimumskravene, kan du steg for steg ta for deg mer avanserte problemstillinger. 90 prosent av de som publiserer kommersielt på nett klarer seg med enkle “plastpakkede” løsninger, gjerne basert på PHP og MySql.

Alt for mange drar opp enorme ønskelister der de ser på Java-integrasjon og ldap-konvertering. For noen er dette viktig, men de fleste klarer seg uten. Gjør en knallhard vurdering av hva som er viktig for din bedrift når det gjelder webpublisering.

Sats på fleksibel software
Tiden er gått fra konsulentselskaper med egen hjemmesnekret software på bakrommet. Selv om du velger en minimumsløsning er det viktig å sikre seg en leverandør og teknologi som er skalerbar. Det vil si at løsningen skal være fleksibel og utbyggbar med nye moduler. Dette gir lengre levetid og minsker sannsynligheten for at leverandør må spesialutvikle komponenter til deg.

Ett eksempel: Hvis du har et publiseringsverktøy og ønsker et diskusjonsforum eller avstemningsverktøy og din leverandører hevder at dette må spesialutvikles, er det stor sannsynlighet for at du bør bytte leverandør. Enten forsøker de å snyte deg, eller så er de neppe en fremtidig aktør å satse på. Dette er moduler de fleste seriøse leverandører av publiseringsverktøy bør ha i porteføljen.

Unngå tekniker-fella
Utviklingsteam må lære at det å tilpasse og installere et godt publiseringsverktøy er del av en redaksjonell prosess. Det er ingen teknisk jobb. På samme måte må skribenter og redaktører tørre å involvere seg i utviklingen og definere en løsning som de selv ønsker.

I integrasjon av et publiseringsverktøy er det webredaktøren som skal sitte i førersetet, ikke utviklere. Fokus skal ligge på hvordan systemet kan gjøre arbeidsdagen enklere for de som skriver, ikke hvordan det kan gjøre livet enklere for utvikleren.

Unngå leverandør-fella
Vurder hvor mye av løsningen du kan ta hånd om selv og hvor mye leverandøren kan håndtere. Skal du drifte løsningen selv eller hos leverandør? Dette er avhengig av hvor stor organisasjon du har og hva slags type kompetanse du har. Kjøper du standardløsninger uten krav om integrasjon mot interne systemer kan det ofte være smart å drifte hos leverandør såfremt prisen er fornuftig.

En annen problemstilling er håndtering av designmaler. Mange må ringe leverandøren for å gjøre endringer i design og layout. I en del tilfeller er dette en selvvalgt situasjon ettersom det ikke finnes kompetanse på HTML i bedriften, men vel så ofte skyldes det klønete systemer og faktureringskåte leverandører.

Har du intern kompetanse på HTML og CSS så bør du sikre at det er enkelt å selv gjøre designendringer i verktøyet. Et innledende kurs og en god brukermanual hjelper deg et stykke på vei.

Krever grundig vurdering
Ettersom markedet for publiseringssystemer fortsatt er svært uoversiktlig er det ofte vanskelig å vite hva man kan forvente av en leverandør og system. Dette gjør at en del leverandører tar seg litt for godt betalt for enkle og elementære arbeider. Det er derfor viktig at du tenker godt i forkant og velger en leverandør du kan stole på og som tilbyr et riktig produkt for deg til riktig pris.

Hvis du mistenker din leverandør for å skru deg så sonder litt hos konkurrentene. Hør hva de tar for en liknende løsning.

Fakta om CMS
CMS er forkortelse for Content management system og er et system som skal håndtere administrasjon og vedlikehold av innhold. På norsk; publiseringsverktøy eller publiseringssystem. De fleste systemene har det til felles at de skiller innhold i form av tekst fra selve design på sidene. Designere kan jobbe med maler uten å tenke innhold, mens de som skriver kan jobbe med tekst uten å tenke design og html.

--

--