Styr unna salgsfloskler

Ove Dalen
Nettskriving
Published in
2 min readOct 3, 2018

Jobber du med webkommunikasjon i et “multidisiplinært kunnskapshus som ved hjelp av fleksible løsninger øker kundens konkurransekraft”? Da bør du kanskje lese denne artikkelen.

Kall en spade for en spade — ikke et graveredskap, er et gammelt journalist-ordtak.

God nettskriving forutsetter at vi er tydelige. Det kan være vanskelig, spesielt i en kommersiell webhverdag når vi skal beskrive komplekse produkter og tjenester. Mange roter seg bort i strategifloskler og salgspjatt.

Et norsk konsulentselskap profilerer seg som en “av Norges ledende multidisiplinære tjenesteytende virksomheter”. Det høres fint ut, men hva innebærer det egentlig?

Konkretisering

Skal du skrive godt krever det også at du evner å konkretisere og eksemplifisere. Det nytter ikke å skrive om for eksempel service management-løsninger uten at du lager et bilde av hva en slik løsning faktisk kan hjelpe kunden med.

“Service management-løsninger øker kvaliteten på dine tjenester”, er kanskje selvforklarende for produktsjefen, men neppe for kunden. Finn heller et eksempel på hvordan service management kan hjelpe en bedrift og hva som er konsekvensen av bruken.

Kundecase

“Hjelper helpdesk med å være i forkant av problemene fremfor å drive brannslukking” er bedre, kanskje med påfølgende intervju av kunde.

Et godt bilde kommer frem først når du klarer å beskrive en situasjon eller et konkret eksempel der løsningen kommer til nytte. Beskriv også gjerne effekt og konsekvens av løsningen gjennom en kundecase.

Husk at til syvende og sist ønsker beslutningstager å vite hvordan produktet kan sikre bedriften mer penger, høyere salg, fler kunder. Da er det viktig å forklare hvordan og hvorfor produktet fungerer. Ikke bare hva det inneholder.

Show, don’t tell

Et liknende problem er bruk av floskler: “Vi tilbyr fleksible løsninger som øker din konkurransekraft” er en typisk tekstsnutt vi ofte støter på. Problemet er at de fleste stopper der uten å konkretisere hva “fleksible løsninger” innebærer og hvordan det kan øke “din konkurransekraft”.

Hvis ikke vi evner å kommunisere hvorfor løsningen “øker din konkurransekraft” vil kunden lett se på påstanden som udokumentert skryt. Brukerundersøkelser tyder på at tekst preget av salgsskryt umiddelbart oppfattes som støy.

Sats heller på eksempler og informasjon som underbygger påstanden. Kunden ønsker å vite hvorfor produktet er bra og på hvilken måte det vil gjøre hverdagen enklere.

Søkemotoroptimalisering

En konkretisering av hva bedriften din driver med har i tillegg en positiv bieffekt — det sørger for at nettsidene dine blir lettere tilgjengelig via søkemotorer. De fleste søker på ord og uttrykk som er veldig konkrete — ikke “multidisiplinære kunnskapshus”.

Første gang publisert på www.nettskriving.no 9. september 2005

--

--