New Things Co perustaja-toimitusjohtajan sanoin

Laura Toropainen
New Things Co
Published in
7 min readJul 2, 2019

Meillä on ollut tapana esitellä uudet tiiminjäsenemme myös firman ulkopuolelle, ja vaikka Sami Ruotsalainen ei ole uusi, on hän toimitusjohtajana erittäin oleellinen palanen New Things Co:ta. Järjestimme Samille haastattelun, jossa hän pääsi vihdoin esiteltäväksi ja kertomaan versionsa New Things Co:n tarinasta.

Kuvan Sami on 30-jotain-vuotias kuopiolainen pitkän myyntiuran tehnyt purjehtija, joka olisi labradorinnoutaja jos saisi olla mikä tahansa eläin, ja jota toimistolla kutsutaan joskus nimellä “mormor”.

Kysymykset, joihin Sami vastasi, on valikoitu työhaastattelutilanteista, joissa olemme tutustuneet potentiaalisiin tulevaisuuden New Things Co:n tiimiläisiin.

Viimeisen kahden vuoden aikana olemme haastatelleet lähes 200 ihmistä ja vastaan on tullut erittäin fiksuja henkilöitä ja erinomaisia kysymyksiä.

Päätimme siis koota näitä meiltä kysyttyjä hyviä — ja joskus vähän hankaliakin — kysymyksiä, sekä lisätä joukkoon muutamia omiamme.

Kuka sinä olet?

Moi, olen Sami. Olen Kuopiosta Helsinkiin muuttanut paljasjalkainen hesalainen.

Olen nyt yksi kahdesta New Things Co:n Back Office Developereista, eli teen kaikkea muuta kuin konsultointia meillä.

Olen myös yksi New Things Co:n perustajista, olen ollut mukana ihan alusta asti.

Miksi New Things Co on perustettu?

Syy miksi itse lähdin perustamaan New Things Co:ta tulee lähimenneisyydestäni. Olin tätä ennen töissä eräässä toisessa yrityksessä, jossa tuotefirmaa muutettiin konsulttiyritykseksi. Siinä muutoksessa oli omat haasteensa, ja kasvoi näkemys, miten itse tekisin asioita eri tavalla, jos pääsisin rakentamaan uutta konsulttitaloa tyhjästä.

Reaktor taas lähti mukaan perustamaan meitä aikoinaan paristakin eri syystä, jotka tulevat heidän menneisyydestään. Esimerkiksi liiketoimintapuolella Reaktor näki paljon kysyntää ja mielenkiintoisia projekteja, jotka olivat kokoluokaltaan sellaisia, joihin Reaktorin kokoisen organisaation ei enää kannattanut taipua. Siihen aikaan ei ollut mitään järkevää kanavaa, johon tällaiset projektit olisi voinut ohjata, jolloin he joutuivat usein sanomaan asiakkaalle “ei pysty”, mikä ei tietenkään ole optimitilanne.

Heidän toinen syynsä taas oli rekrymarkkinoiden puolella. Reaktorilla on makea organisaatio ja kulttuuri, mutta se ei ole välttämättä sopiva paikka ihan kaikille. He näkivät, että varsinkin kokeneiden tekijöiden joukossa oli sellaisia osaajia, jotka eivät tarttuneet heidän vieheeseensä kiinni ja New Things Co:n kaltainen erillinen organisaatio voisi tarjota erilaista työympäristöä sellaisille henkilöille.

Näiden yhdistelmällä totesimme vuoden 2017 alussa, että lähdetään tekemään ja kokeilemaan.

Mikä on ollut paras New Things Co:n aikainen muistosi tähän mennessä?

Alusta muistan ensimmäisenä keväänä tilanteen, kun meitä oli kolme ja tiimiä piti kasvattaa. Siispä lähdimme tekemään rekryä ilman että tiesimme miten sitä kannattaa tehdä, ja kun olimme kolme kuukautta tehneet ilman tuloksia, olo oli hieman raskas. Mutta sitten yhtäkkiä erään viikon aikana teimme uuden työsopparin viikon jokaisena päivänä, ja kasvettiin äkkiä kolmesta kahdeksaan, siitä tuli mahtava fiilis.

Sitten kaikki tiimin kanssa yhdessä tekemiset ja kokemiset ovat olleet hienoja, esimerkiksi Kroatian reissu oli hauskat pari päivää. Ja vielä kun siellä pääsi purjehtimaan, niin ei haitannut.

Mikä on ollut vaikein muistosi tähän mennessä?

Varmaan vuoden 2018 loppu. Teimme vuonna 2018 virheitä, joiden päälle teimme uusia virheitä ja päädyimme loppujen lopuksi tilanteeseen, jossa ainoa poispääsy oli, että jouduimme pienentämään hyvää tiimiä, jonka olimme valtavalla työllä rakentaneet.

Se oli hankalaa ja stressaavaa.

Millaisia projekteja New Things Co tekee?

Yhdistävä tekijä kaikissa meidän projekteissa on, että niitä tehdään jollain tavalla modernien webbistäckien päälle, eli modernia web-kehitystä.

Sitten taas sisällöllisesti meille tulee luonteeltaan kolmea erinäköistä projektityyppiä. Yhteistyö Reaktorin kanssa tuo ajoittain meille hyviä liidejä. Näissä keisseissä osa meidän porukasta työskentelee samassa tiimissä reaktorilaisten kanssa osana projekteja, jotka yleensä ovat isoja, usein globaaleja asiakkuuksia, joille tehdään valtavia kokonaisuuksia.

Toinen puoli näistä liideistä ovat asiakkuudet, jotka ovat kokoluokaltaan pienempiä. Reaktor ei helposti tartu projekteihin, joihin liittyy esimerkiksi 2–3 hengen tiimi ja töitä puoleksi vuodeksi. Usein nämä ovat sellaisia projekteja, missä tehdään töitä pienemmän asiakkaan kanssa, esim. kokeiluluontoista “proof of conceptia” uudesta tuotteesta tai liiketoiminnasta.

Kolmas kanava meille on suorat asiakkuudet. Nämä tulevat pääasiassa meille sen takia, että meillä on kokeneita, pitkän työhistorian omaavia kovia osaajia töissä, joiden kanssa asiakas haluaa jatkaa yhteistyötä.

Olemme huomanneet, että meidän kokoinen ja näköinen konsulttiyritys, jolla on sekä vahvaa suunnitteluosaamista että kovaa teknistä osaamista, on parhaimmillaan erityisesti näissä pienemmissä asiakkuuksissa, joissa asiakas kaipaa esimerkiksi oman tuotekehityksen alkuun saattamista. Olemme tässä vahvoja, sillä kokomme takia skaalaudumme helposti pienemmän kokoluokan projekteihin, ja osaajat meillä pystyvät auttamaan asiakkaita pitkällä kokemuksella ja ammattitaidolla.

Muutama esimerkki projekteista, joita teemme tällä hetkellä ovat mm. suunnittelua Suunnon uusiin rannetietokoneisiin, digitaalisten palveluiden kehitystä eräälle terveydenhoitoalan yritykselle sekä kehitämme eräälle asiakkaalle ihmiskäyttöliittymää autonomisia varastotrukkeja varten.

Millainen on New Things Co:lainen?

New Things Co:lainen on useimmin pidemmän uran tehnyt suunnittelija tai koodarihiippari, jolla on intoa ja kiinnostusta oppia uusia asioita ja kokeilla uusia asioita. Hänellä on kiinnostusta kehittää yritystä ja liiketoimintaa ja erityisesti miettiä mitä tällasen pienen modernin konsulttitalon pitäisi tehdä, mihin suuntaan pitäisi mennä ja miten.

Hänellä on halua vaikuttaa myös kulttuurin kehittämiseen, miettiä millainen on sellainen kulttuuri, jossa ihmiset haluavat toimia. Ja lisäksi NTC:lainen on avoin, empaattinen ja inklusiivinen.

Sanoisin, että New Things on paras paikka oma-aloitteisille ihmisille, joita kiinnostaa kehittää tulevaa, eivätkä halua tulla ns. valmiiseen pöytään.

Kuka omistaa New Things Co:n?

Yrityksen edelleen omistaa pääosin Reaktor, joka on omistanut alusta asti pääosan. Viime aikoina tehtiin kuitenkin osakeanti, jossa kaikki tiimiläiset ovat mukana. Kaikki, jotka ovat tällä hetkellä meillä töissä, ovat myös omistajia.

Meillä on mahdollisuus jakaa myös seuraaville tuleville omistajuutta näillä näkymin ainakin tämän vuoden ajan.

Miten New Things Co:lla menee talouspuolella?

Haasteellisen alun jälkeen tämä vuosi on mennyt hyvissä merkeissä, paljon shampanjaa ja vaahtokarkkeja. Vaikka tarkoitus ei tässä kohtaa ole tahkota rahaa, vaan se käytetään kasvamiseen kaikki. Ei siis ”hillota”, mutta silti positiivista tulosta nakutellaan.

Mitkä arvot ajavat New Things Co:ta?

Meillä ei koskaan ole ollut kirjoitettuja arvoja, mutta on ollut hauska nähdä miten tietyt arvot ovat syntyneet tänne kulttuurin sisälle.

Viime syksynä teimme haastattelututkimuksen kaikille meillä aiheesta “Miltä New Things Co näyttää 10 vuoden päästä”, ja haastatteluista nousi toistuvana tietyt arvot. Näitä oli uteliaisuus, empaattisuus ja läpinäkyvyys.

Läpinäkyvyyttä halusimme tuoda alusta asti voimakkaasti mukaan, sillä läpinäkyvyys on elinehto organisaatiolle, jossa itseohjautuvuus on viety tosi pitkälle. Siinä olemme ehkä onnistuneetkin, vaikka toki pitää jatkuvasti parantaa.

Uteliaisuus ja empatia ovat taas sellaisia, jotka ovat täältä löytyneet täysin orgaanisesti. Empatia tulee varmasti siitä, että olemme onnistuneet rekrytoimaan aivan mahtavia tyyppejä, joilla on luontainen tapa ottaa muut huomioon ja kuunnella muita. Uteliaisuus taas siitä, että olemme yhteisönä erittäin kiinnostuneita uusien asioiden oppimisesta, laitamme aikaakin syrjään ihan uusien teknologioiden ja juttujen opiskelulle ja kokeilulle.

New Things Co kokoontuu pari kertaa vuodessa muutamaksi päiväksi workshoppaamaan ja kokeilemaan uusia juttuja yhdessä. Tässä workshopissa kokeilimme AI juttuja LEGO roboteilla.

Mikä tekee New Things Co:sta erilaisen verrattuna muihin konsulttitaloihin?

Isommista ja etabloituneista konsulttitaloista erotaan tuoreena tekijänä niin, että me olemme huomattavasti agiilimpia jos katsotaan tulevaisuudennäkymiä. Tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia. Emme ole se valtamerilaiva joka puskee tiettyä väylää, vaan haluamme löytää erilaista ja uutta tulevaisuutta, ja tämä antaa meille mahdollisuuden kokeilla. Meillä on seikkailumieltä, uteliaisuutta ja tahtotilaa tehdä asioita eri tavalla.

Verrattuna muihin pienehköihin konsulttitoimistoihin meidän alusta tuo aika erilaisen lähtökohdan. Meillä on takana iso konsulttitalo, joka tuo mahdollisuuden nojata siihen kun kasvetaan vaikeimmasta osasta yli. Sinä aikana saamme kuitenkin sisällöllisesti merkittävää tekemistä.

Kulttuurin puolella ja käytännön tekemisessä varataan säännöllisesti ihmisiltä aikaa siihen, että on mahdollisuus sekä kehittää liiketoimintaa, että yksilönä oppia ja kehittyä eteenpäin.

Olemme myös alusta pitäen rakentaneet inklusiivista ja kansainvälistä ympäristöä ja työyhteisöä. Ehkä sekin erottaa meidät muista, että alusta lähtien, jo ennen kuin olimme kansainvälisiä, kaikki kommunikaatio sisäisesti käytiin englanniksi.

Mikä on sinun visiosi New Things Co:n tulevaisuudesta?

Lyhytaikainen ja tylsä visio on se, että pääsemme siihen kokoluokkaan, jossa me voimme nykyistä enemmän keskittyä pidempiaikaisten strategisten liikkeiden tekemiseen.

Meillä ei ole yksittäistä johtoajatusta, joka johtaa meitä eteenpäin, vaan idea on siinä, että meidän puitteiden rajoissa voimme etsiä meidän tarkoitusta, ja tämän takia halutaan mukaan ihmisiä, joilla on näkemystä siitä, mihin suuntaan yritystä viedään.

Pidempiaikainen oma visioni on liiketoiminnan rakentaminen niin, että voidaan myös antaa takaisin yhteisölle ja tehdä jotain hyvää.

Mitkä ovat sinulle tärkeitä kohteita “takaisin annolle”?

Esim. ympäristö- ja ilmastonmuutosasiat ovat minulle tärkeitä.

Mutta yksi tärkeä aihe on vajaus osaavassa työvoimassa, joka jarruttaa koko maan kehitystä. Kysymys siitä, että miten me saisimme osaavaa ulkoperäistä työvoimaa kiinnostumaan Suomesta asuinmaana? Tänne tarvitaan lisää osaajia tuomaan myös diversiteettiä meidän ajatteluun ja työskentelyyn.

Tuleeko New Things Co laajentamaan Helsingin ulkopuolelle?

Reaktorin kautta meille on tullut jo useampi mahdollisuus lähteä Suomen ja Euroopankin ulkopuolelle tekemään projekteja, eli on ollut mahdollisuuksia lähettää yksi tai useampi meistä osaksi jotakin Reaktorin off-shore-tiimeistä.

Mutta ensivaiheessa, ennen kuin voidaan miettiä meidän yrityksen kasvatusta ulospäin, meidän pitää saada luotua järkevän kokoista liiketoimintaa siellä missä nyt olemme.

On nähtävillä myös trendi, että tämän alan ihmiset haluavat enemmän ja enemmän tehdä töitä mieluummin pienemmissä yhteisössä, jolloin skaalautumista haetaan toimivilla ekosysteemeillä. Näillä tarkoitan erilaisista yhteisöistä muodostuvia kokonaisuuksia, jotka yhdessä pystyvät tarjoamaan isompia paketteja. Eli kasvu Helsingin ulkopuolelle tapahtuu luultavasti silloin kun ollaan kasvettu niin isoksi, ettei enää haluta kasvattaa yhtä lokaatiota.

Mikä on toimitusjohtajan rooli?

Toimitusjohtajan rooli tällaisessa pienessä organisaatiossa on laaja, koska täällä ei ole hirveästi muita tekemässä kaiken maailman “toimistolapiointia”. Ja toki sen kaiken maailman “admin grindaamisen” lisäksi olennaista on liiketoiminnan kehitys ja miettiä mihin suuntaan liiketoimintaa veisi. Ja rekrytointi vie myös aikaa, siinä olen vahvasti mukana.

Jos olisit eläin niin mikä eläin olisit ja miksi?

Labradorinnoutaja. Sellainen lievästi lihava labradorinnoutaja. Niillä on todella hyvä elämä. Ne tykkäävät syömisestä ja makaamisesta. Ja ne voivat myös syödä ja maata loputtomasti. Mutta sitten ne ovat kuitenkin todella aktiivisia, kun lähtevät liikkeelle.

Pakollinen purjehduskuva.

Lisää tietoa New Things Co:sta sekä yhteystiedot löytyvät täältä https://www.newthings.co/

--

--