Minskad social isolering — nästan halva landet rör sig ute som innan pandemin

Clara Guibourg
Newsworthy.se
Published in
3 min readJun 4, 2020

Med mobilitetsdata från Google får vi en bild av hur mycket svenskarna rör sig ute på stan.
De senaste siffrorna, som publicerades i går, visar att försommarvärmen fört med sig ett tydligt aktivare uteliv.

Sedan börjar av maj har vi på Newsworthy följt svenskarnas rörlighet som en del av vår bredare coronabevakning.

Med hjälp av siffror från Google kan vi få ett ganska bra hum om hur svenskarna rör på sig på olika platser. Det rör sig om anonymiserad och aggregerad platsdata från Google Maps-användare kategoriserad på olika typer av platser (hemmet, jobbet, kollektivtrafiken och så vidare). Vi har har framför allt följt aktiviteten inom handel och nöje, det vill säga platser som kaféer, restauranger, köpcentra, biografer och bibliotek.

Vad visar datan? Vår aktivitet har krupit uppåt de senaste veckorna. I de färskaste siffrorna, publicerade 3 juni, ser vi att flera län nu ligger över “normalnivån”, som i det här fallet är en femveckorsperiod i januari och februari, innan pandemin bröt ut.

Till exempel hallänningarna rör sig ute på stan tio procent mer nu än i början av året.

Stockholm har fått mycket mediefokus. Så här ser länet kurva ut dag för dag. Vi kan se tydliga upp- och nedsving vid helgdagar, därför räknar vi bort dem från våra analyser. Huvudstaden har dragit ned på rörligheten mer än nästan alla andra län, men även här kryper den uppåt.

Den här trenden bekräftas av Telias färska veckodata över rörlighet i trafiken, som nu är uppe på samma nivå som i februari.

Vad är normalt?

Den vanligaste följdfrågan vi fått på tidigare publiceringar på Googles mobilitetsdata är hur det sett ut tidigare år. Det vet vi tyvärr inte. Google släpper bara en tidsserie som använder början av året som referens.

Men vi vill nyansera och fördjupa den bilden lite. Vad hade en normal nivå i maj varit — utan en pandemi?

Då blir nästa fråga förstås: Blir det egentligen äpplen och päron att jämföra hur vi beter oss i maj mot midvinter?

Korta svaret: ja, lite faktiskt.

SCB följer våra konsumtionsmönster månad för månad i hushållens konsumtionsindikator*. De senaste fem åren har restaurang-, kafe- och hotellbesök legat i genomsnitt hela 36% högre i maj än i januari-februari.

Även kultur och rekreation får ett rejält säsongsuppsving, och är 23% högre i maj än under vintermånaderna.

Kategorierna här överlappar förstås inte exakt med de i Googles data, men de ger oss en fingervisning om säsongsskillnaderna.

Vad innebär allt detta för vad datan visar? Trenden är tydlig: vår rörlighet ökar — och når på många platser samma nivå som innan pandemin, vilket är anmärkningsvärt i sig. Å andra sidan är det normalt att utelivet tar fart under våren, framför allt jämfört med oxveckorna i januari och februari.

Ett halvfullt glas skulle man kunna säga. Eller halvtomt, om man är lagd åt det hållet.

….

*) Vi har kollat på fasta priser och kategorierna rekreation och kultur och restauranger, cafeer, hotell och annan övernattningsservice. Datan hittar du här.

--

--

Clara Guibourg
Newsworthy.se

Data journalist at Sveriges Radio | #ddj #dataviz #rstats | Formerly: BBC News, Google Trends, Newsworthy