esra kilerci
Neyasis Technology
Published in
2 min readSep 29, 2023

--

Çok Daha Kısa Sürebileşek İşler Neden Son Geceye Kalıyor? Parkinson Yasası

Parkinson Yasası ilk olarak Cyril Northcote Parkinson’un Ekonomist dergisinde 1955 yılında basılan hiciv yazısının ilk cümlesi olarak ortaya çıkan şu özdeyiştir:

“Bir iş, daima, bitirilmesi için kendisine ayrılan sürenin hepsini kapsayacak şekilde uzar.”

Diğer bir deyişle aslında Parkinson Yasası ; yapılacak işe ayrılan süre arttıkça, aslında daha kısa sürede bitirilebilecek de olsa, işi bitirmek için geçecek sürenin de artacağını vurgulayan bir yasadır.

Bir işe tüm gününüzü ayırırsanız, o iş tüm gününüzü alabilir. İşleri planlarken kendinize yapay zaman sınırları koyun. Örneğin; yaratıcılık gerektiren bir iş veya bir makale yazıyorsanız, “Cumartesi tüm gün bu işle uğraşacağım” demek yerine “Cumartesi 13.00’de bitireceğim” deyin ve buna göre planlayın. Böylece Parkinson yasasını kullanarak işinizin kalitesini arttırmış olursunuz.

Parkinson Yasası en çok kişisel üretkenlikle ilgili olarak konuşulsa da gerçekten de ters tepen eğilimlerin her zaman mevcut olduğu grup ortamlarında çirkin yüzünü gösterir. Örneğin, Parkinson’un Önemsizlik Yasası, kuruluşlardaki insanların genellikle önemsiz meselelere gereğinden fazla zaman ayırdıklarını ve dikkatlerini verdiklerini belirtir.

Grup halinde çalışan insanların solo projelere göre daha az çaba gösterme eğilimi olan sosyal aylaklık da var. Bir klinik psikolog ve yazar olan Nick Wignall bu durumu, “Sorumlu olan birçok insan olduğunu biliyorsunuz, bu da kendi eyleminizi bir nevi azaltır ve bu sosyal sorumluluk duyguları tüm grup arasında dağılır” diye açıklar.

Parkinson Yasası’nı anlamak savaşın sadece yarısıdır. Gerçekten bilmek istediğiniz şey, işi sevk etmek için belirli bir zaman sonrasındaki sıkıntıyı nasıl önleyeceğinizdir. Bu yasa ile mücadele etmek, bir projenin tam ortasındayken kolayca gerçekleşecek bir şey değildir.

En iyi yol, ekibinizin ertelemeye eğilimli daha büyük projelere nasıl yaklaşacağı ve üstesinden geleceği konusunda beklentileri belirleyebileceğiniz başarılı bir proje başlangıcı planlamak ve erken başlamaktır. İşte bu toplantı sırasında ele almanız gerekenler:

1 — İtici Güçlerinizi net bir şekilde belirtin

2 — Rolleri ve sorumlulukları netleştirin

3- Neyin kapsam içinde ve dışında olduğunu anlayın

4- Zaman çizelgenizi ayarlayın

--

--