Özgüven

Buse Akay
Neyasis Technology
Published in
2 min readDec 29, 2022

Düşük özgüven kavramı herkes tarafından sıklıkla kullanılmasına rağmen özgüvenin tanımı çoğu insan tarafından net bilinmemektedir. Bu sebeple özgüven problemlerinin üstesinden gelmek ve özgüveni arttırma yollarından önce özgüvenin ne olduğunu tanımlamak gerekmektedir.

Bir bilim insanına göre özgüven, kişiliği oluşturan kavramlardan biridir. Kişinin kendisini değerlendirmesi sonucunda oluşan öznel bir olgudur. Başka bir araştırmacı ise özgüveni “genel bir özellik olmaktan daha çok bireyin belirli bir aktiviteyi başarılı biçimde yerine getireceğine yönelik inanca sahip olmak” şeklinde tanımlamıştır. Bu tanımını da şu örnekle açıklamıştır; bir kişi bir sporu yapma konusunda kendine güvenebilir ancak genel olarak özgüveni düşük olabilir.

Kanadalı ünlü psikolog Bandura’ya göre ise özgüven kavramı, bireyin kendisini değerli hissetmesine ilişkin yargısıdır. Özgüven, yaşanan anların mutlu, doyumlu, anlamlı, sevecen ve dengeli olmasının psikolojik ön koşuludur.

Özgüven insanın hayatının farklı dönemlerinde farklı seviyelerde olabilir. Özgüven kişinin çocukluk zamanları itibariyle şekillenmeye başlar ve ailenin tavrı kişinin özgüven geliştirebilmesi açısından önemli rol oynar, aile içi davranışlar çocuğun özgüvenine güçlü bir zemin inşa edebilir. Çocukluk yıllarından itibaren söz hakkı verilen ve yaptığı küçük şeyler için dahi takdir edilen çocuklar daha özgüvenli bireyler haline geliyor.

Özgüven kazanmanın yollarından bazıları şöyledir:

  • Gerçekçi hedefler koymak ve bunları başardığında kendini tebrik etmek
  • Gerçekten ne istediğini bilmek
  • Sabretmek ve çaba sarf etmek, hedefe odaklanmak
  • Kendine karşı çok katı olmamak ve zorlamamak
  • Başarısızlık korkusunu unutmak
  • Kendini olduğu gibi kabul etmek
  • Kendini başkalarıyla kıyaslamamak
  • Yapıcı olmayan eleştirileri kabul etmemek

**Unutmamamız gereken tek bir şey var: Biz kendimize inanmadığımız sürece kimse bize inanmaz.**

--

--