Ecmel Akyuz
Neyasis Technology
Published in
3 min readJun 17, 2020

--

Özgeçmiş Hazırlama Yöntemleri

İstediğiniz işe doğru atılan ilk adım özgeçmiş hazırlamaktır. Bu sürece sağlıklı ve güçlü bir başlangıç yapabilmek içinse doğru bir özgeçmişe sahip olmak gerekir.

‘Doğru özgeçmiş’ kriterleri ülkelerin kültürüne göre bazı farklılıklar gösterebilir ancak genel bir çerçevede değerlendiriyor olursak temel kriterler arasında büyük bir fark olmadığını gözlemleyebiliriz.

İlk izlenim ve değerlendirme de oldukça önemli bir yere sahip olan özgeçmişi hazırlarken dikkat edilmesi gereken birçok husus yer alıyor. Özgeçmiş oluşturma öylesine yapılacak olan bir şey değildir. İş hayatında başarınızı etkileyen en önemli faktörlerden biridir.

1.Adım: Özgeçmiş Taslağı Oluşturma: CV hazırlama aşamasında kullanabileceğimiz birçok hazır şablon, program bulunmakla beraber iş başvurusu yapılan platformların hazır taslaklarından da faydalanabiliriz. İçerik hazırlama aşamasında öncelikle özgeçmişinizin temel bir taslağını düşünün, kısa ve yalın bir dil kullanmak doğru olacaktır. Çok uzun cümleler kurmak, her zaman iyi bir özgeçmiş olacağı anlamına gelmeyebilir. Her iş tanımı için kısa, anlaşılır maddeler halinde ifade etmek gerekir. Faaliyet ve başarılı odaklı iş tanımları yazılması her zaman olumlu bir etki yaratabilir. Deneyimlerimizi yazarken kronolojik sıraya göre son iş deneyiminden başlayarak yazılmalıdır.

2.Adım: Özet Bilgi/Ön yazı Oluşturma: Özgeçmiş başlangıcında özet bilgi oluşturma en zor aşamalardandır. Bu alanı efektif ve özverili bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Başvurulan işe uygun bir profil olduğumuza dair belirtmemiz gereken yönleri özet halinde paylaşmalıyız. Profesyonel hayat dışında özel ve kişisel bilgiler paylaşılmamalıdır. Kariyer hedefinizi bu bölümde belirtebilirsiniz.

3.Adım: Deneyimler ve İş Tanımı: Kronolojik sıra ile deneyimlerinizi belirtmeniz en doğrusu olacaktır. Kurum adı ve unvan yeterli oluyordur diye düşünmemelisiniz. İşe alım uzmanları veya yöneticiler tarafından en çok incelenen bölüm burasıdır. Özellikle son iş deneyiminizdeki iş tanımı güncel olmalıdır. İş tanımı uzun paragraflar halinde değil, kısa maddeler halinde ve yalın bir dil ile yazılmalıdır. Mümkünse edilgen cümleler kurulmalıdır. Öncelikle çalıştığınız kurumu tanıtabilecek kısa birkaç cümle ile başlayabilirsiniz. Sonrasında alınan sorumluluklar, başarılar, teknik bilginizi eklemelisiniz. Genel bir ifadeden ziyade somut, sayısal örnekler ile yazmanız daha etkili olacaktır.

Belirtmiş olduğumuz bu üç temel adımı doğru bir şekilde tamamladıktan sonra etkili bir özgeçmişe sahip olabiliriz. Özgeçmişe fotoğraf ekleme, cinsiyet ve yaş belirtme durumları birçok ülkede ayrımcılık politikası gereği kaldırılmış olsa da ülkemizde önem taşımakta ve olmazsa olmazlar halindedir. Temel bilgiler haricinde cv ‘de hobilerinize yer vermek etkili olabilir. Düzenli ve aktif olarak gerçekleştirdiğiniz hobilerinizi belirtmeniz hem kişilik özelliklerinizi hem de çalışma biçiminiz ile ilgili değerlendirmelerde fayda sağlayabilir.

İş ilanlarına ve başvurulara çok hızlı ulaşabildiğimiz bu dönemde binlerce başvuru arasından sizin özgeçmişinizin öne geçebilmesi önemli bir avantaj olacaktır. Yapılan istatistik araştırmalara göre işe alım uzmanları ve yöneticilerin cv inceleme süresi minimum 6 saniye, maksimum 20 saniye olarak belirtilmiştir. Bu süreyi en etkili bir şekilde değerlendirebilmek için doğru özgeçmişe sahip olmak gerekebilir.

--

--