Özgeçmişte Dikkat Çeken En İyi 19 Beceri

Sinem Koyuncu
6 min readDec 28, 2022

--

İş görüşmelerinde özgeçmişinizin öne çıkmasını nasıl sağlarsınız? Bu ayrıntılı makalede özgeçmişinize dahil edebileceğiniz en iyi 19 beceriye göz atın.

En iyi özgeçmişler , işverenlerin iki kez bakmasını ve bir adayı diğerine tercih etmesini sağlamak için arzu edilen temel becerilerin kapsamlı listelerine sahiptir.

Bir sonraki iş görüşmenizde başarılı olmak ve iş başvurunuzun diğer adaylardan farklı olmasını istiyorsanız, olası bir işvereni en başından etkilemek için özgeçmişinize mümkün olan en iyi ayrıntıları koymanız gerekir.

Ancak hangi iş becerilerini yazmalısınız? Bu makale, herhangi bir işe alım uzmanının seveceği bir özgeçmiş için aşağıdaki becerileri inceleyecektir.

İşverenlerin görmeyi sevdiği sosyal beceriler

Sözde “sosyal beceriler” genellikle insan odaklıdır, genelleştirilmiştir veya çeşitli sektörlere ve durumlara uygulanabilir. Bununla birlikte, işverenler adaylarında pek çok sosyal beceri görmek isterler.

Liderlik özellikleri
Liderlik becerileri her zaman talep görmüştür ve bu bugün daha da gerçektir. Herkes iyi bir çalışan olabilir, ancak yalnızca birkaç çalışan, özellikle karmaşık projeleri eleme zamanı geldiğinde ekipleri başarıyla çalıştırabilir ve yönetebilir.

Geçmişte ekipleri başarıyla yönettiyseniz, bu deneyimleri özgeçmişinize not edin ve tam olarak ne yaptığınızı, sorumluluklarınızı ve diğer ilgili faktörleri açıklayın.

Özgeçmişinizin beceriler bölümüne ne kadar çok liderlik becerisi not ederseniz, yakında kimseye liderlik etmeniz beklenmese bile o kadar dikkat çeken bir aday olursunuz. Bu, bir iş tanımı daha fazla teknik beceri gerektirse bile geçerlidir.

Liderlik becerileri, gelecekteki potansiyel yönetim pozisyonları veya terfiler için sizi daha iyi bir seçim haline getirir. Birçok şirket, yalnızca kısa vadeli çalışanları değil, uzun vadeli adayları işe aldığından, liderlik becerilerini listelemek, rakiplerinize göre büyük ölçüde öne çıkmanızı sağlayabilir.

İletişim yetenekleri
İletişim becerileri çok önemlidir. Yeni şirketinizde iyi geçinmek için ekip arkadaşlarınız ve çalışanlarınızla iletişim kurabilmeniz gerekir.

İletişim becerileriniz olduğunu belirtmek , işvereninize şunu söyler:
Kişiliğiniz hakkında çok şey söyleyen bir takım oyuncusu olma becerinize güveniyorsunuz.
Kanıtlanmış duygusal zeka veya aktif dinleme becerileri gibi iyi kişilerarası beceriler önemlidir.

Bazen bilgisayar becerilerinden veya grafik tasarım gibi diğer belirli becerilerden daha iyidirler.

Yazma Becerileri
Yazma becerileri , birçok yeni iş için talep gören iletişim becerilerinin önemli bir alt kategorisidir.

Pazarlama ve iletişimdeki belirli işler, yazma becerilerine çok değer verir ve (ek bir artı) yeteneklerinizi özgeçmiş yazarken açıkça gösterebilirsiniz. Özgeçmişinizde gösterişli, ilgi çekici ve özlü bir dil kullanmak, yazmayı beceriler listenize dahil etmenizi destekleyecektir.

Problem çözme deneyimi
Genel problem çözme becerileri de herhangi bir özgeçmişe yazmak için iyi olabilir. Çoğu işte, beklenmedik bir durumla karşılaştığınız için veya işveren politikaları ve prosedürleri tüm olasılıkları kapsamadığı için karmaşık sorunları bir noktada çözmeniz gerekir.

Bu nedenle, iyi problem çözme, birçok kuruluş ve endüstri için sahip olunması gereken bir beceri olarak görülüyor. Başvurduğunuz iş veya sektör ne olursa olsun bunu özgeçmişinize eklediğinizden emin olun.

Eleştirel düşünebildiğinizi (ve eleştirel düşünme becerilerinin de aynı derecede önemli olduğunu) ve zorluklarla yüzleşmekten korkmadığınızı gösterir. Aynı zamanda uyarlanabilirliğin bir göstergesidir.

Organizasyon becerileri
Organizasyon becerileri , birçok kaynağı ve hareketli parçayı idare etme yeteneğinizi yansıtır. Bir liderlik veya yönetim pozisyonuna başvururken özgeçmişinizi eklemek önemli bir beceridir.

Zaman yönetme yetenekleri
İster giriş seviyesi ister yönetici pozisyonu için başvuruyor olun, zaman yönetimi becerilerini özgeçmişinize eklemek akıllıca olacaktır.

İyi zaman yönetimi, özellikle insanların ceplerinde her zaman çok sayıda dijital dikkat dağıtıcı şeyin olduğu bugün ve çağda, düşündüğünüzden çok daha nadir bir beceridir.

İyi zaman yönetimi becerilerine sahip olduğunuzu belirttiğinde, işvereniniz kendi başınıza ve denetimsiz çalışmanıza izin verme konusunda daha fazla güven duyacaktır. Bu önemlidir, çünkü üretkenliğiniz hakkında endişelenmek yerine bir işletmeyi yönetmenin diğer yönlerine odaklanabilecekleri anlamına gelir.

Takım çalışması becerileri
Sağlam ekip çalışması becerileri , bugünlerde çoğu pozisyon ve çalışan için olmazsa olmazdır. Herhangi bir yeni ekibin parçası olacaksanız başkalarıyla çalışabilmek çok önemlidir, bu nedenle önceki iş deneyimleriniz ne olursa olsun güçlü ekip çalışması becerilerine sahip olduğunuzu unutmayın.

Müşteri hizmetleri becerileri
Herhangi bir endüstri için iyi müşteri hizmeti becerileri gereklidir.Temel olarak, işiniz sık sık etkileşim kurmanızı gerektiriyorsa, iyi müşteri hizmetleri becerilerine sahip olmalısınız.
Örneğin, daha önce bir çağrı merkezinde çalıştıysanız, müşteri hizmetleri becerilerinizin onlarca veya yüzlerce kişiyle telefonda konuşmayı ve sorunları ne olursa olsun anlamlı yardım sağlamayı öğrenmekten geldiğini unutmayın.

Pazarlama becerileri
Özgeçmişinize herhangi bir pazarlama becerisini yazmak da akıllıca olacaktır.İyi pazarlama becerileri, belirli pazarlama pozisyonları ve genel çalışanlar için oldukça arzu edilir.

Pazarlama becerileri, belirli araçları veya taktikleri kullanmayı veya yalnızca ürünlerin müşterilere daha çekici görünmesini sağlamak için bir şeylerin nasıl ifade edileceğini anlamayı içerebilir.

İşverenlerin aradığı zor beceriler

Zor beceriler tekniktir, spesifiktir ve genelleştirilmek yerine genellikle belirli bir beceri veya yetenekle ilgilidir. İşte özgeçmişinize koymayı düşünmeniz gereken en çok talep gören zor becerilerden bazıları.

Proje yönetimi becerileri
Proje yönetimi becerileri inanılmaz derecede talep görüyor ve liderlik becerileriyle yakından bağlantılı. Birçok kuruluşun yetenekli bireyler tarafından yönetilmesi gereken karmaşık projeleri vardır.
Yönetim tarzınızla diğer projeleri başarıyla yönettiğinizi doğru bir şekilde iddia edebiliyorsanız, diğer adaylardan açık iş pozisyonları almak için iyi bir konumda olacaksınız.

Proje yönetimi becerileri özel olabilir ve belirli program ve süreçlerdeki yeterliliği yansıtabilir. Örneğin, scrum proje yönetimi sizi bir IT şirketi için mükemmel bir seçim yapabilir.

Veri analizi becerileri
Veri analizi becerileri de bugünlerde oldukça talep görüyor ve bunun iyi bir nedeni var. Birçok şirket, müşterilerinden ve müşterilerinden topladıkları verileri analiz etmelidir.

Bunu hem genel olarak hem de belirli programlar ile yapabilirseniz, birçok sektör ve şirket için arzu edilen bir aday olacaksınız.

Bunu özgeçmişinizde listelerken aşina olduğunuz belirli veri analizi deneyimine ve tekniklerine başvurduğunuzdan emin olun. Ne kadar spesifik olursanız o kadar iyidir; çoğu işe alım danışmanı, bir veri yönetimi veya veri analisti pozisyonunu doldurmaya çalışıyorlarsa tam olarak ne arayacaklarını bilirler.

Kurumsal kaynak planlama becerileri
Kurumsal kaynak planlama becerileri veya ESP becerileri, özellikle yakından ilgili bir pozisyona başvuruyorsanız, herhangi bir özgeçmişe koymak için iyidir. ERP, büyük ölçekli kuruluşların değerli ekipman, zaman, insan veya diğer kaynakları boşa harcamaması için çok önemlidir.
Diğer birçok zor beceride olduğu gibi, önceki iş deneyiminiz ve belirli taktikleri, teknikleri bilip bilmediğiniz konusunda net olun.

Bilgisayar yeterliliği
Artık pozisyonların çoğunda genelleştirilmiş bilgisayar yeterliliği bekleniyor. Sonuçta herkesin bilgisayar kullanmayı temel düzeyde bilmesi gerekir.

Ancak, bunu bir adım öteye götürebilir ve diğer bilgisayar yeterlilik türlerini, örneğin : Programlama yeterliliği, Bilgisayar tamiri veya donanım bakım yeterliliği
Bununla birlikte, tam olarak ne yaptığınız ve bir şirkete sağlayabileceğiniz değer konusunda daha net olabiliyorsanız, bilgisayar yeterliliğinin IT sektörü işverenler için de isteneceğini unutmayın.

Program yeterliliği
Program yeterliliği, belirli bir programla listeleyebileceğiniz herhangi bir yeterliliktir. Microsoft Office 365'te uzmanlık bile değerlidir, özellikle de birçok kişi bu toplanan programları maksimum verimlilikle nasıl kullanacaklarını bilmiyorsa.

AWS gibi belirli programların kullanılmasını gerektiren bir işe başvuruyorsanız bunu belirtin. Yeterliliğiniz konusunda net olun ve aracı veya programı iş hedefleri için etkili bir şekilde kullandığınız zamanlardan bahsedin.

Programlama dili yeterliliği
Ayrıca C++, CSS, Python ve HTML gibi dillerde programlama dili yeterliliklerini özgeçmişinize eklemek güzel.

Ne kadar çok dil yeterliliğini listelerseniz, IT veya programlama ve web geliştirme sektöründe işe girmek için o kadar iyi bir konuma sahip olursunuz. Özgeçmişinizde listelemeden önce belirli bir pozisyon için en çok hangi programlama dillerinin talep edildiğini araştırmak mantıklı olabilir.

SEO yeterliliği
SEO veya arama motoru optimizasyonu uzmanlığı, başta sosyal medya ve pazarlama yöneticileri olmak üzere birçok meslekte oldukça değerlidir.

CRM yeterliliği
Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) yazılım uzmanlığı, Salesforce gibi popüler CRM yazılım platformlarını kullanma konusunda yetkin olduğunuz anlamına gelir. Bu beceri, pazarlama ve müşteri ilişkileri pozisyonları veya alanları için en çok arzu edilen ve esastır.

Bütçeleme deneyimi
Bütçeleme yazılımı kullanma veya bütçe ekipleri çalıştırma deneyiminiz varsa , bundan bahsedin ve her zaman olduğu gibi, işi yapmak için daha önce kullandığınız araç türleri veya yazılım platformları konusunda net olun.

Defter tutma becerileri
Muhasebe becerileriniz varsa, özgeçmişinizde bundan bahsedin. Sertifikalar veya dereceler gibi edinmiş olabileceğiniz tüm eğitim muhasebesi deneyimlerini veya lisanslarını not edin. Bu deneyimleri ve sertifikaları, genellikle özgeçmişinizin alt kısmında yer alan özel bir bölümde listeleyebilirsiniz . Mali veya muhasebe ile ilgili bir pozisyon için başvuruyorsanız, bu çok önemlidir.

Web geliştirme becerileri
Sayfaların ana hatlarını çizmek, çerçeveler oluşturmak ve widget’lar yerleştirmek için web geliştirme araçlarını kullanmak gibi belirli web geliştirme becerileri , BT sektöründeki birçok iş için önemlidir.

Şimdi, bu becelerileri destekleyecek yeteneklere sahip olmanız koşuluyla, özgeçmişinize ekleyebileceğiniz en iyi 19 beceriye sahipsiniz. Başvurduğunuz işe veya sektöre göre her bir becerinin açıklamasını mümkün olduğunca alakalı hale getirmek için düzenleme yapmayı unutmayın.

--

--