Üretkenliği Arttırma ve İş Stresi ile Başa Çıkma Yöntemleri

İlay Emenli
Neyasis Technology
Published in
3 min readDec 12, 2023

Günümüz yaşam koşullarında, iş dünyasında karşılaşılan en önemli sorunlarından bir tanesi olan stres özellikle yoğun iş yükü ve zaman baskısı gibi faktörlerin de etkisiyle sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.

Her ne kadar sık karşılaşılan ve baş edilmesi zor gibi gözüken bir durum olsa da yapılan araştırmalar bazı basit adımlar ve uygulamalarla büyük oranda stres yönetiminin sağlanabileceğini göstermektedir.

İş stresi veya işle ilgili stres nedir?

İş stresi; çalışanların gerek üstesinden gelinmesi zor görevlerde gerekse olumsuz çalışma koşullarında (uygunsuz çalışma ortamı, örgüt/ekip içi çatışma, zaman baskısı, uzun çalışma saatleri vb.) kendilerinden talep edilen işler karşısında başarısız çıktılar üretmeleriyle de sonuçlanan olumsuz tepkilerin bütününü kapsayan geniş kapsamlı bir kavramdır. Uygun olmayan çalışma koşulları, çalışanın mutlu olmadığı bir işte görevli olduğu bir iş ortamında iş stresi kaçınılmaz bir hale gelebilir.

Bazı stres belirtileri olarak uyku sorunları, baş ağrıları, odaklanmada zorluk, motivasyon kaybı, sinirlilik hali, karar vermede zorluk, iş ortamında izole olma isteği, iş performansında düşüklük gibi fiziksel ve davranışsal belirtileri örneklendirilebilir.

Stres yönetiminde uygulanabilecek uygulamalar nelerdir?

1. Zaman yönetimi

Çalışma düzeni sağlama, planlı çalışma, acil ve önemli işleri önceliklendirebilme önemli ölçüde çalışma verimliliğini arttırdığı gibi işlerinizi oldukça hızlandırmanıza yardımcı olabilir. Zaman ve görev yönetimi konusunda acil işleri planlama ve etkili zaman yönetiminde önemli bir araç olarak bilinen Eisenhower Matrisini hatırlatmak fayda olabilir.

Bu teknik ismini 1953–1961 yılları arasında üst üste iki dönem Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı yapmış Dweight D. Eisenhower’dan almıştır. Tekniğin temeli “Acil olan nadiren önemli, önemli olan ise nadiren acildir” sözüne dayanmaktadır.

The four quadrants of the Eisenhower Matrix

2. Uygun Çalışma Ortamı

Hangi çalışma modelinde çalışıyor olunursa olsun her çalışanın odaklanma ve verimli çalışma için uygun çalışma ortamı sağlaması önemlidir. Uzaktan çalışılan bir çalışma modelinde odanın fiziksel şartları (uygun ışık, doğru açılarda kullanılan sandalye masa, oda sıcaklığı, rahatsız edici ses ve gürültülerden izole olması gibi) önemliyken yerinden çalışılan bir çalışma modelinde iş yerine ulaşım kolaylığı, çalışma saatleri, iş yerine yakın yerlerde bulunan sosyal imkanlara ulaşım kolaylığı gibi faktörlerin önemi stressiz iş yaşamı ve üretkenlik için oldukça kritiktir.

3. Molalar ve Dinlenme

Uzun saatler boyunca hiç dinlenmeden arada 5–10 dakikalık molaların dahi atlandığı bir çalışan senaryosunda sık sık hata yapma, sürekli yorgun hissetme, mutsuzluk, yüksek iş stresi, azalan çalışan performansına sebep olabilirken yerinde verilen küçük molalar ve dinlenmeler çalışma verimini önemli ölçüde arttırabilir ve iş stresi yükünü azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Kısa süreli verilen molalar uzun saat verimli ve odaklı bir şekilde çalışabilmenin önemli bir adımıdır.

4. Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı beslenme sadece stres yönetiminde değil aynı zamanda odaklanma ve verimli çalışma konusunda oldukça etkilidir. Dengeli ve sağlıklı beslenme çabuk yorulma, sürekli uyku isteği, artan stres yükü ve odaklı çalışamama gibi sorunların üstesinden gelmede önceliklendirilmeyen ancak kilit rol oynayan bir konudur.

5. Spor

Sağlıklı beslenmeden sonra gelen adımın egzersiz ve spor üzerine olması pek de şaşırtıcı olmayacaktır.

Bedeni rahatlatmak ve aktif bir yaşam sürmek için yapılan egzersizler beden sağlığını olumlu etkilediği gibi ruh sağlığına da olumlu etki etmektedir. Araştırmalar spor yapmanın bireyin stres seviyesini düşürüp vücuttaki oksitosin hormonu seviyesinin de önemli bir ölçüde arttırmada etkili olduğunu kanıtlamaktadır.

6. Uyku

Yeteri kadar uyumak, yeteri kadar dinlenmenin, verimli ve odaklı çalışmanın önemli bir faktörüdür. Uykusuzluğun odaklanmada zorluk, yorgun hissetme, karar vermede zorlanma, verimli çalışamama gibi olumsuz etkileri olabilir.

Sonuç olarak iş hayatında stres sıklıkla karşılaşılabilen ve beklenmedik bir durumdur ancak bu stresi yönetebilme konusunda uygulanabilecek 6 adım ile yüksek oranda verimlilik elde etmek, farklı yetenekleri keşfetmek/geliştirmek ve mutlu bir iş yaşamı sürdürmek mümkündür.

--

--