Şirketlerde Kontrolsüz Büyüme

Buse Akay
Neyasis Technology
Published in
2 min readJun 14, 2022

Her şirket büyümek üzere kurulur. İşin daha ölçeklenebilir olması, marka gücünü artırmak vb. nedenlerle büyümek zorundadır çünkü aksi durumda varlıklarını sürdürmeleri mümkün değildir. Büyümenin en önemli yolu inovasyon, yeni ve iyi fikirlerden geçiyor olmasıdır.

Canlı bir organizma gibi işletmeler de doğar, büyür, gelişir, yaşlanır ve ölür. İşletmelerin en önemli mücadelesi ömürlerini uzatma yönünde olmaktadır. Genelde küçük bir girişim olarak işe başlayan organizasyonlar zamanla pazar içerisinde ürünlerini tutundurarak büyürler, belirli bir büyüklüğe kavuştuklarında artık sürekli kendilerini geliştirerek varlıklarını sürdürme arzusundadırlar.

İşletmenin en önemli amacı büyüme ve gelişme sürecini sürekli kılmaktır. Büyüme ve gelişme sürecini dengeli yönetmek gerekir. İşletmeler büyürken çok dikkatli davranmak zorundadır.

İşletmeler büyüme stratejileri uygularken temel amaç olarak kârlılığı düşünmek zorundadırlar. Bu sektörün büyümesi, yaşaması açısından stratejiktir ve stratejik kalkınmanın temeli ise kârdır.

Zaman içerisinde işletmelerin ürünlerine gelen yoğun talep neticesinde doğal bir şekilde büyümeleri durumu da dikkatlice izlenmesi ve yönetilmesi gereken bir süreçtir. Yüksek talep karşısında daha fazla ürün piyasaya sürmesi işletmenin daha fazla işletme sermayesine ihtiyaç duyacağı anlamına gelmektedir. Büyüme hızının kontrolsüz biçimde artması işletmenin finansal bir krize girme ihtimalini de arttırmaktadır. Bu nedenle büyüyen işlemelerde, yönetim yeri geldiğinde frene basmasını da bilmelidir.

Büyüme hızı kontrolsüz bir şekilde artan işletme, finansal krize girebilir. Bu nedenle işletme yönetimi nerede durması gerektiğini bilmelidir. Bir diğer kontrolsüz büyüme de işletmenin fiziki yapısında meydana gelir. İşletmenin tüm çabalara rağmen kurumsal yapıya kavuşamaması bunun göstergesidir. Kontrolsüz büyüme sonunda işletme kendisine sektörde bir yer edinebilir ama asla kurumsallaşamaz. Yöneticilerin profesyonelliğe yönelik kültürel değişim gerçekleştirmesi gerekir.

Büyüme olgusu, çalışanların yaratıcılık ve yeteneklerini ortaya koymak, performansta artış gibi sonuçlar meydana getirir. Büyümenin getirileri iyidir ancak kontrolsüz büyüme, işletmeye yarar değil zarar getirir.

Kontrolsüz Büyümenin Sonuçları

· Koordinasyon zayıflaması

· Aşırı büyümeyi finanse edecek kaynak temini sıkıntısı

· Bürokratik ve formalite engellerin kalkması

· Uyum sorunlarının sebep olduğu gerilimler

· Aşırı yük yüzünden çalışanların performansı ve motivasyonlarının düşmesine bağlı verimsizlik

Bunlar ve bunlara bağlı sebeplerden dolayı işletme, büyüme sırasında tutarlı ve dengeli olmalıdır. Finansman kaynaklarının doğru kullanılmaması, aşırı borçlanma kontrolsüz büyümenin bir sonucudur.

İşletmeler, eğer piyasada tutunmak ve istikrarlı büyümek istiyorlarsa, kesinlikle kontrollü ve tutarlı işletme politikasına uygun davranmak zorundadır. Aksi takdirde işletme için olumsuz sonuçlar meydana gelebilir.

--

--