Şirketlerin Yazılım Geliştirme Uzmanlarını Çekmesi, Yönetmesi ve Elde Tutması İçin İpuçları

Sinem Koyuncu
6 min readDec 28, 2022

--

Yazılım Geliştirme Uzmanlarını şirketinizde tutmakta zorlanıyor musunuz?Yazılım geliştiricileri harekete geçiren nedir? Bu temayı göz önünde bulundurarak, başarılı yazılım geliştirme ekiplerinde tespit ettiğimiz çalışanları elde tutmanın bazı yollarını sunacağız.

Yönetim tamamen insanlarla ilgilidir. Yöneticiler veya çalışanlar, kişisel ve profesyonel hedeflerine nasıl ulaşacaklarını düşünüyor. Bu hedeflerin ve dahil olan kişilerin kişisel özelliklerinin birleşimi, zamanla olumlu, üretken ve tatmin edici olabilen veya bazen sadece stresli, talepkar ve çatışmaya eğilimli olabilen ilişkilere şekil verir.

Elbette bu son durumda personel devir hızı artar ve hedeflere ulaşmak her zamankinden daha zor hale gelir. Bu nedenle, her ikisi için de verimlilik, üretkenlik ve kendini gerçekleştirme söz konusu olduğunda, yöneticiler ve çalışanlar arasında ödüllendirici ve motive edici ilişkiler kurmanın bir yolunu bulmak çok önemlidir.

Her patron-çalışan ilişkisinde olduğu gibi, aşağıdakiler gibi birçok faktör söz konusudur:

  • Kişilikler
  • Hedefler
  • Beklentiler
  • Politikalar
  • Organizasyon kültürü
  • Proje teknik detayları

Bu makalede, teknik konulardan ziyade, yazılım geliştiricilerini elinde tutmayı yönetmede başarılı olmak isteyen herkes tarafından dikkate alınması gerektiğini düşündüğümüz ana yönetim yönlerine odaklanacağız.

Ancak burada “başarı” yalnızca sonuçlara ulaşmak ve şirket politikalarına, zaman çizelgelerine ve bütçelere uymak değil, aynı zamanda motive olmuş ve üretken, elinden gelenin en iyisini yapan ve şirkette uzun süre kalan bir yazılım geliştirme ekibine sahip olmak anlamına gelir.

Bu bizi temel temamıza götürüyor: Yazılım geliştiricileri harekete geçiren nedir? Bunu akılda tutarak, başarılı yazılım geliştirme ekiplerinde tespit ettiğimiz çalışanları elde tutmanın bazı yollarını sunacağız.

Doğru İnsanları Çekmek

Yazılım geliştirmede işe aldığınız yetenek, başarı ve başarısızlık arasındaki farkı belirleyecektir ve bir ekipte sürekli değişiklikler yapmak zaman ve ücret açısından her zaman maliyetlidir. Bu nedenle, projenizin başarısı için iyi bir seçim süreci çok önemlidir.

İş ilanı

IT İşe Alım Uzmanlarının ilk etapta ayrıntılı ücret bilgisi ve sosyal yardım paketleri belirtmesi iki ucu keskin bir kılıçtır çünkü rakipleriniz bu bilgileri ücret planlarından yararlanmak için kullanabilir ve geliştiriciler bunu işe alımları sırasında pazarlık için bir temel olarak kullanmayı deneyebilir. Tabii ki, işe alım sürecinde her zaman müzakere için bir yer olması gerektiğinden, iş ilanının ücret söz konusu olduğunda sabit değerler yerine aralıklar kullanarak daha az spesifik olmasını öneriyoruz.

Buna karşılık, iş ilanı, hem zorunlu hem de sahip olunması güzel olan iş görevleri ve gereklilikleri açısından mümkün olduğunca açık olmalıdır.

Görüşme

Sürecin bu noktasında, adayları değerlendirme sonunda, adaylardan önceki işlerinden bazı referanslar istemenin becerilerini doğrulamanın diğer yoludur.

İş Teklifi

Şirket, pozisyon özelliklerini, yan haklar, başlangıç ​​tarihi, çalışma saati, çalışılacak yer ve adayın teklifi kabul etmesi halinde iş sözleşmesi kurmak için gerekenlerdir.

Bu aşamada her şey aşağı yukarı başarılmış olsa da aday bazı şartları müzakere etmek isteyebilir ve bunları kabul etmek veya pazarlık etmek şirkete kalmıştır. Şirketin uygulamalarına bağlıdır.

Bununla birlikte, şirket prensipler nedeniyle iyi bir adayı kaybetmek istemeyecektir, dolayısıyla makul tavizler kimseye zarar vermeyecektir. Bu durumda, adaydan verilen her tavizin karşılığında, örneğin daha erken bir başlangıç ​​tarihi, şirkette asgari bir kalıcılık süresi veya şirketin sahip olabileceği herhangi bir özel gereksinim gibi bir şey istemeniz tavsiye edilir.

Başarı için Yazılım Geliştirme Ekiplerini Yönetme

Bir yazılım geliştirici şirkette çalışmaya başladığında, yöneticileri onun kim olduğunu, nasıl çalıştığını ve en önemlisi ürettikleri sonuçları anlamaya başlar. Yazılım mühendislerini elde tutmak, açık bir öncelik haline gelir.

Yazılım mühendislerinin kişiliklerine ilişkin kavrayışların devreye girdiği yer burasıdır: Onlar, özellikle yüksek performans gösterenler, genellikle bazı ortak özellikler gösterirler. İlerledikçe bu kalıplara dikkat çekeceğiz, ancak bunların her birey için aynı şekilde geçerli olmayabileceğini unutmayın. Yazılım geliştirme proje yönetimi, istisnalar kadar kalıplarla da ilgilidir.

Eğitim

Yazılım geliştirme teknik bir iş olduğundan, şirketin yapısı, hedefleri, prosedürleri, politikaları (kültürü ve iş uygulamaları dahil) ve standartları (teknik ve teknik olmayan) hakkında çok kesin bilgi gerektirir. Bu nedenle, bir geliştirici şirketi ne kadar iyi anlarsa, o kadar iyi ürün yapacak ve onu yapmaları o kadar az zaman alacaktır.

Bu temel eğitim belgelerle, çevrimiçi kurslarla veya sunumlarla verilebilir. Ancak yeni çalışana netlik kazandıracağı için bu bir zorunluluktur.

Yeni teknolojiler tanıtılacaksa, gerekli eğitimi verdiğinizden emin olun. Yazılım geliştiriciler, yeni bir teknolojiye doğru dürüst bir şekilde öğrenmeden atılmaktan rahatsız olabilirler.

İnternet, değerli öğrenme materyalleriyle doludur ve yazılım geliştiricilerin teknik ayrıntıları öğrenmeleri veya yeniden öğrenmeleri gerektiğinde başvurdukları ilk kaynaktır. Yazılım geliştiricileri elinizde tutmak istiyorsanız, kendi kendine çalışma kültürünü teşvik etmek ve gerekirse bunun için çalışma zamanı vermek önemlidir. Bu şekilde ekip, yazılım geliştiricilerin genellikle çok takdir ettiği en son teknolojiler ve yöntemlerle güncel olacaktır.

Kaynaklar

Gerçekten önemli olan, geliştiriciye işini yapması için gerekli tüm araçları vermek ve yeni araçlarla ilgili önerilerine açık olmaktır. Mantıksal olarak, geliştiricinin önerdiği her yeni aracın şirket tarafından onaylanması (hatta belki daha önce test edilmesi) ve lisanslanması gerekecektir. Yine de maliyetine değer: Yeterli kaynaklara sahip olmak, geliştirici motivasyonu ve sonuçları açısından önemli bir faktördür. (Yazılım mühendislerini başarısız olmaya ayarlarsanız elinizde tutmayı bekleyemezsiniz)

Organizasyon

Yazılım geliştiriciler, yaratıcı çabalarını teşvik eden ve saygı duyan yerlerde çalışmayı severler çünkü işleri tasarım, standartlar ve BT politikaları tarafından yönlendirilmesine rağmen sıfırdan bir şey yapmaktır. Bu nedenle, geliştiricilerin, şirketin politikalarına uydukları ve inançlarıyla uyumlu oldukları sürece, tüm bürokrasinin ve sınırlamaların minimumda olduğu bir birime ait olduklarından makul ölçüde emin olmaları gerekir.

Bu, yazılım geliştiricilerin şirketin geri kalanına kıyasla herhangi bir özel ayrıcalığa sahip olması gerektiği anlamına gelmez, daha ziyade yöneticileri, gerektiğinde işin üstesinden gelmelerine veya çözmelerine yardımcı olur. Yazılım geliştiricileri elde tutmanın çok önemli bir yönü, patronlarının kişisel gereksinimlerine açık olması ve gerektiğinde onlara yardım etmesidir.

Dahili geliştirme birimi düzenlemesi de burada önemli bir rol oynar. Genellikle bir test grubu vardır ve geliştiriciler ile testçiler arasında ekip çalışmasının akıcı olmasını sağlamak yazılım mühendisliği yöneticisinin görevidir.

İletişim (Periyodik Toplantılar)

Yazılım geliştiricileri elinizde tutmak istiyorsanız, onları döngüde tutmak çok önemlidir. Bir ekipteki tüm üyeler, hedefler, onları etkileyen kurumsal durumlar, stratejiler, organizasyondaki değişiklikler ve son olarak ekip başarıları hakkında periyodik olarak güncellenmelidir.

Birkaç ekip üyesinin bazı önemli noktaları paylaşması bile ekibin uyumunu ve ekip çalışmasını geliştirmek için iyi olacaktır. Normalde, bu ekip toplantıları en fazla iki saat düzenli olarak (belirli haftalık) ve bir projenin son aşaması, kritik bir durum vb. gibi özel durumlarda planlanmalıdır.

Yönetici, ekiple iletişimin yanı sıra işle ilgili, teknik veya kişisel her üyenin durumundan haberdar olmanın bir yolunu bulmalıdır.

İşle ilgili , çalışanın şirketle olan ilişkisinin tüm olası yönleri anlamına gelir.
Teknik durumlar , geliştirici bir sorunla karşılaştığında ve herhangi bir nedenle yardım aramadığında ortaya çıkar.
Geliştirici bunları paylaşırsa, yaşadıkları kişisel durumlar işlerini ve iş arkadaşlarıyla olan ilişkilerini etkileyebilir.
Normalde, her ekip üyesiyle haftalık 30 dakikalık bir toplantı, bir yöneticinin bu durumları belirlemesine ve yardım sağlamasına olanak tanır, böylece olası personel krizlerini önler ve ekip üyelerinin şirket içindeki moralini yükseltir.

Hedeflerin Belirlenmesi ve Takibi

Yıllık genel hedefler veya benzeri değerlendirme yönergeleri atamanın bir anlamı yoktur.

Bu, yazılım geliştiricilerle çalışırken açık bir faktördür: Rolleri ne olursa olsun (gereksinim mimari, tasarım, programlama, test etme vb.), hedefler onlara mümkün olan en büyük netlikle verilmelidir, bu nedenle hiçbir anlamı yoktur. Geliştiricilerin, yani belirli kapsam ve zaman çizelgesine sahip projelerde çalışması gerektiği için, hedefleri atamanın en iyi yolu projenin başlangıcında ilerlemelerin nasıl değerlendirileceğini ve mümkünse bunların nasıl tanınacağını dahil etmektir.

Neyse ki günümüzde, Agile ve Scrum gibi, takibi ve proje kontrolünü basitleştiren, amacı olabildiğince çabuk sonuç üretmek olan metodolojiler var. Bazen bu, yazılım yeteneğini elde tutmada önemli bir rol bile oynayabilir: Çoğu geliştirici, sonuçları hızlı bir şekilde sunabildikleri ve onlara düzenli olarak bir başarı duygusu verdikleri için bu metodolojileri sever.

Çatışma yönetimi

Bu, diğer herhangi bir tür için olduğu kadar yazılım geliştirme ekipleri için de geçerlidir: Bir yazılım mühendisliği yöneticisi çatışmayla derhal ve etkili bir şekilde başa çıkmak zorundadır, aksi takdirde çatışma kontrolden çıkıp tüm birimin moralini, ekip çalışmasını ve etkinliğini yok edebilir.

Anlaşmazlık içindeki geliştiricilerin profesyonel ve iyi niyetli olduğunu varsayarsak, yöneticinin ilgili kişilerle net bir diyalog başlatması ve ardından hızlı bir şekilde çözümlenmesi ekibin ilerlemesine izin vermek için yeterli olacaktır. Ayrıca, bazen kişisel düzeydeki çatışmanın, eğer iş o noktaya gelirse, kabul edilmeyeceğine dair onlara açık bir uyarı vermek gerekir.

Her halükarda, bu uzlaşmanın sonunda, taraflardan biri hoşlanmasa bile, her iki tarafın da çözümün adil olduğunu hissetmesi çok önemlidir.

Motivasyon

Çoğu yazılım geliştirici, çalışmalarını zenginleştirmek için faydalı teknikleri öğrenebilecekleri kurslar ve teknoloji etkinlikleri de dahil olmak üzere, ikramiye ve ödüllere kayıtsız değildir.

Bununla birlikte, liderlik pozisyonlarına yükselmek istediklerinde, adayın kişiliğinin ve şirketteki geçmişinin kapsamlı bir analizini yapmaları tavsiye edilir. Bu, İnsan Kaynakları departmanının veya diğer şirket birimlerinin yardımıyla olabilir, çünkü iyi yönetim, teknik yeterliliğin ötesinde tamamen farklı bir dizi beceri gerektirir.

Yazılım Yeteneği Nasıl Elde Tutulur: Son Sözler

Yukarıdaki tüm ipuçlarını takip edebilirsiniz, ancak yine de yazılım geliştiricilerini yüzde 100 elde tutmayı başaramayabilirsiniz; bazen dış etkenlerin etkisi daha fazladır.
Yazılım geliştiricilerini çekmek ve elde tutmak, IT her rolde olduğu gibi, karmaşık ve belirleyici olmayan bir görevdir. Dışarıda değerli yazılım geliştiriciler arayan birçok şirket var ama neyse ki buradaki amaç bu şirketlere karşı kazanmak değil, daha çok şirketimizde tutmayı başarabileceğimiz iyi insanları çekmek.

İşe alım süreçleri çok fazla zaman ve çaba gerektirebilir. Buna aceleyle yaklaşırsanız, muhtemelen yanlış insanlarla karşılaşmanız muhtemel bir gerçektir.

--

--