2023 İçin En İyi 5 İşe Alım Trendi

Zumrutyesiloz
Neyasis Technology
Published in
4 min readDec 26, 2022

Son birkaç yıl işyerinin gelişimini hızlandırdı. İş alım piyasası, Zoom görüşmelerinin yeni normal haline gelmesiyle çok daha rekabetçi hale geldi. Sonuç olarak, adayların daha fazla pozisyona başvurması ve mülakat yapması geçmişe göre daha kolay. %3,5 gibi düşük bir işsizlik oranı ve güçlü işe alımlar ile şirketlerin odak noktalarını yeni işe alım trendlerine kaydırması gerekiyor.

2023'e doğru ilerlerken, günümüzün en iyi yeteneklerini işe alma konusunda başarılı olmaya nasıl hazırlanıyorsunuz? İşe alım stratejinizi geliştirmek için aşağıdaki en iyi işe alım trendlerini kullanın.

1. Pozitif Aday Deneyimi

İlk izlenimler sadece kişisel hayatımızda değil, profesyonel hayatımızda da önemlidir. Adaylar artık mülakatlara “Beni beğendiler mi?” düşüncesi yerine mülakatlara “Ben bu şirketi beğeniyor muyum?” düşüncesiyle giriyorlar. Şirketler de kendileriyle mülakat yapacak adaylar için hazırlık yapmalıdır. Eskiden mülakatların sonundaki sorular az ve seyrekken, görüşülen kişiler artık sorgulayıcı zihinleriyle hazır olarak geliyorlar.

Şirketler, adayları çekmek ve etkilemek için tüm aşamalarda, yalnızca gerçek mülakatlarda değil, aynı zamanda diğer hazırlıklarla birlikte e-posta ve telefon iletişimlerinde de daha fazlasını yapmalıdır.

İşverenler, şirketlerinin yüzüdür. En iyi yetenekleri çekmek için adayların deneyimlerini geliştirmeleri gerekir. İşe alma sürecini iyileştiren işe alım görevlileri için bazı ipuçları:

İşe alma süreci konusunda şeffaf olun, görüşmecilerin profillerini önceden adaylarla paylaşın

Adaylarla görüşmeden önce görüşmecilerin hazırlandığından emin olun

Mülakat ve işe alım sürecinde adayların zamanına saygı gösterin

Şirketinizin değerlerini, misyonunu ve faydalarını bilin

Adaylarla sık sık iletişim kurun

Pozisyonun doldurulup doldurulmadığını veya herhangi bir aşamada diskalifiye edilip edilmediğini adaylara saygıyla bildirin

2. İşveren Markası

Markalaşmanın şirket logosu, marka mesajları ve müşteri algısı gibi yalnızca pazarlamayla ilgili olduğu günler çoktan geride kaldı. Günümüzde işveren markası, işe alımlarda marka bilinirliği oluşturmak için bir gerekliliktir. Teknolojik ilerleme, sosyal medya ve Glassdoor gibi kariyer inceleme siteleri sayesinde şirketlerin adayları işe alma ve çalışanları elde tutma yöntemleri değişti.

Güçlü bir işveren markası olmadan şirketler en iyi adayları kaçırır.

Peki işveren markası tam olarak nedir? İşveren markası, bir işverenin çalışılacak bir yer olarak itibarı, çalışanların değer önermesi ve mevcut çalışanlar arasındaki popülaritesinin ek nedenleri dahil olmak üzere istihdam deneyiminin tamamını nasıl ilettiğinizdir.

Genel olarak, mevcut çalışanlarla iletişim kurarken yeni bir işgücünü çekmenin bir yoludur. İşverenlerin %83’ü , işveren markasının yetenekleri işe alma becerilerinde önemli bir rol oynadığını söylüyor. Ek olarak, işveren markası adayın mülakat deneyimine olumlu katkı sağlayabilir.

· Başarılı bir işveren markası stratejisi uygulamak için atılması gereken adımlar şunlardır:

· İşveren markası hedeflerinizi tanımlayın

· İdeal adayınızın kişiliğini belirleyin

· Çalışan değer teklifinizi tanımlayın

· İşveren markanızı tanıtacak kanalları tanımlayın

· İşveren markası başarınızı ölçün

3. Hibrit Çalışma Modeli

Pandemi sonrası hibrit çalışma modeli, geleneksel ofis modelinden daha normal hale geldi. Sokağa çıkma yasağı ilk kez ortaya çıktığında, çoğu, tam zamanlı olarak ofise döneceklerini varsaydı. Ancak bu sokağa çıkma kısıtlamaları uzamaya devam ettikçe çalışanlar evden çalışmaya daha alıştı.

Bununla birlikte, çalışanlar sosyal yönden yoksun kalmaya başladı. Böylece, hibrit çalışma, çalışanlara sunmak için tercih edilen seçenek haline geldi.

Hibrit çalışmanın popülaritesini görmezden gelen şirketler, kendilerini yalnızca en iyi yetenekleri işe almak için değil, aynı zamanda en iyi yeteneklerden başvuru almak için mücadele ederken bulacaklar. İş arama sırasında birçok aday, tam zamanlı olarak ofiste bulunmalarını gerektiren işleri filtreler. Hibrit çalışma sunmadan, dezavantajlı bir şekilde başlıyorsunuz.

4. Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık Stratejisi

Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık, yetenek edinme liderleri için en önemli konular olmalıdır. Ancak ne yazık ki, çalışanların %50'den fazlası işverenlerinin çeşitliliği teşvik etmek için yeterince çaba göstermediğini düşünüyor.

ÇEK’in ne anlama geldiğini daha iyi anlamak için üç maddeyi inceleyelim:

Çeşitlilik: ırk, cinsiyet kimliği, etnik köken, milliyet, görünür ve görünür olmayan engellilik ve cinsel yönelimi içeren bir ortamda farklılıkların varlığı

Eşitlik: prosedürlerin ve sistemlerin adil ve tarafsız olmasını sağlama, haksız avantajları ortadan kaldırma ve herkes için eşit fırsatlar sağlama süreci

Kapsayıcılık: Herkesin duyulduğunu, desteklendiğini ve bakış açılarını paylaşırken güvende hissettiği bir ortam yaratma pratiği

Bir ÇEK stratejisi olmayan şirketler, işleri için yenilik ve taze bakış açılarından yoksundur. Aslında, etnik veya cinsiyete dayalı liderlik ekiplerine sahip şirketlerin diğerlerinden %25–36 oranında daha iyi performans gösterme olasılığı daha yüksektir.

5. Şirket Değerleri

Temel değerler, adayları doğru şirkete yönlendirmeye yardımcı olur. Ancak birçok şirketin değerleri belirsiz ve geneldir. Değerlerinizi netleştirmeniz, adaylarla en başından ilişki kurmanıza yardımcı olur ve kalma olasılığı daha yüksek olan çalışanları çeker.

Şirket değerlerini marka pusulanızın gerçek kuzeyi olarak düşünün. Şirketinizin yönü ne olursa olsun, sabit, istikrarlı ve doğru kalırlar. Bir şirketin temel değerleri, günlük kültürünü, çalışan deneyimlerini ve genel politikalarını yansıtmalıdır.

Değerler, şirketin en çok önemsediği şeyin temelini atarak bir kuruluşun kimliğini belirler. Tüm çalışanların anlaması ve yönelmesi için ortak bir amaç sağlar. Bu değerler, adayların işe alınmaları halinde kendilerinden ne bekleneceğini anlamalarına yardımcı olur.

Peki, işletmeler işe alım sürecinde şirket değerlerini nasıl iletebilirler?

Temel değerleri ortaya çıkarmak için bir işe alım süreci tasarlayın

İş tanımında şirket değerleri yazılı olsun

İşe alım uzmanlarını ve işe alım yöneticilerini görüşmeler sırasında değerleri yinelemeye teşvik edin

Adaylara şirket değerleri ve genel misyon hakkında ek bilgi gönderin

Şirket değerleri yalnızca işe alım için değil, aynı zamanda yeteneği elde tutma için de önemlidir. Bu nedenle, şirketler adaylarla görüşürken kendi değerlerine en uygun adayları bulmalı ve işe almalıdır.

Kaynakça:

Teem (2022), 5 Top Hiring and Recruitment Trends for 2023

--

--