Bilgi Ekonomisinde Yeni Kurumsal Yapıların Ortaya Çıkması
Teknolojinin baş döndürücü gelişimi ve dijitalleşme, hayatın her alanında olduğu gibi iş dünyasında da büyük değişimleri beraberinde getirdi. Pandemiyle birlikte ofisten uzak çalışma alışkanlığının yaygınlaşması, çalışma modellerini kalıcı olarak değiştirdi ve bu noktada freelance çalışma oldukça popüler bir hal aldı. Freelance çalışma yarattığı zaman ve maliyet tasarrufunun yanı sıra verimlilik artışıyla iş hayatının kurallarını yeniden şekillendirmeye devam ediyor. Dijital pazarlamadan grafik tasarıma, yazılımdan içerik geliştirmeye, iletişimden hukuka kadar çok sayıda iş alanında freelance çalışanların ağırlığı gün geçtikçe artıyor.
Freelance Çalışma Nedir?
Freelance çalışma; emek-sermaye ilişkisinde günümüz teknolojilerine özgü yeni bir dönemi tanımlarken, herhangi bir kurumdan, ofis ortamından ve mesai saatleri sınırlamasından bağımsız çalışma imkânı sunan bir çalışma modelidir.
Freelance Çalışmanın Avantajları Nelerdir?
· Zamandan ve mekândan bağımsız çalışma: Freelance çalışanlar, işlerinin teslim tarihlerini aksatmadıkları sürece kendi çalışma saatlerini kendileri belirleyebilir.
· Sevilen işi yapma fırsatı: Freelance çalışanlar, yetenekleri ve deneyimleri doğrultusunda sevdikleri işlere yönelme fırsatını ofis çalışanlarına kıyasla daha kolay elde edebilir.
· İş yükünü ayarlayabilme: Serbest çalışanlar, iş yüklerini kendileri ayarlayabilir. Freelance çalışıyorsanız sizin için anlamlı ve yüksek katma değerli olan projeleri seçebilir, kendinize iş yaşamının stresli koşullarından daha uzak bir kariyer inşa edebilirsiniz.
· Müşterileri seçebilme
· Birden fazla gelir kaynağı: Freelance çalışanlar, sağlam profesyonel bağlantılar kurabildikleri ve işlerini titizlikle yürüttükleri sürece geniş bir müşteri portföyü oluşturabilir. Bu sayede tek bir gelir kaynağına bağlı kalmadan kazançlarını artırabilir.
Freelance Çalışmanın Dezavantajları Nelerdir?
· Süreklilik sorunu: Freelance işler, proje bazlı olabilir ya da işverenin ihtiyacı karşılandığında sona erebilir. Bu nedenle freelance çalışanlar, yeni işler bulmak için çabalamak durumunda kalabilir.
· Sabit gelir olmayışı: Tam zamanlı çalışanlar, her ay düzenli olarak maaş alır. Freelance çalışanlar ise tamamladıkları işler kadar gelir elde eder. Üstelik ödemelerde aksamalar yaşanması da sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Aynı zamanda kurumsal hayatın kişiye sağladığı birçok güvenceyi (örneğin sabit maaş, sigorta ve emeklilik hakları gibi) sağlamayabilir.
· Sigorta ve diğer hakların eksikliği: Tam zamanlı çalışma hayatının freelance çalışma koşullarına göre en önemli avantajlarından biri, çalışanlara sunulan sigorta ve haklardır. Freelance çalışanlar, geleceğe dair riskler için kendi önlemlerini almak durumundadır.
· Güvenlik sorunu: Freelance işler uzaktan yürütülmesi bakımından yoğun teknoloji kullanımının kaçınılmaz olduğu işlerdir. Ancak virüs gibi kötü yazılımlar çalışmaları ciddi anlamda sekteye uğratabilir.
Özetle, freelance çalışmak sanıldığı kadar kolay veya basit bir süreç değildir. Her işin avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Ancak bu yolculuğa çıkmadan kendinizi bu sürece hazırlamanız gerekir. Öncelikle kendinize bu işi yapabilecek özelliklere sahip miyim? Tüm süreçleri kendi başıma yürütebilir miyim? Stresle baş edebilir miyim? sorularına cevap bulmanız ve kendinizi analiz etmeniz önemlidir.