CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Irem Uzun
Neyasis Technology
Published in
4 min readSep 29, 2022

Bildiğiniz üzere CV, iş görüşmelerinde ve mülakatlarda bir tür bireysel ifade yöntemimiz görevini üstleniyor. Kariyer hedeflerimize ulaşırken belirlediğimiz doğrultuda kat ettiğimiz yolların, aldığımız sertifikaların ve eğitimlerin tümüne ya da en değerlilerine CV’lerimizde yani özgeçmişlerimizde yer veriyoruz. CV’nin (özgeçmiş), iş görüşmelerinde karşımızdaki insanların bizi doğru tanımlayabilmesi ve yapacağımız iş düzeyini zihninde tasarlayabilmesi için en doğru ifade yöntemini benimsemesi gerekiyor. Bu yüzden CV, titizlikle hazırlanması gereken bir kavram haline geliyor.

Nelere dikkat etmemiz gerekiyor;

1. Kısa ve öz olun

CV’nizde başarılarınıza ve becerilerinize odaklanarak doğrudan konuya girmeniz ve cümlelerinizi mümkün olduğunca hedefe yönelik tutmanız önemlidir. CV özetinde veya iş deneyimi bölümünde sorumluluklarınızı sıralarken çok uzun cümleler kurmayın. İşe alım uzmanları gereksiz yere uzatılmış cümleleri okumak istemeyecektir. Açıklamalarınızı kısa tutun. İş mülakatına çağrılırsanız kendiniz hakkında daha fazla bilgi verme şansına sahip olacaksınız.

2. Başvuracağınız pozisyona göre uyarlayın

Hazırlayacağınız CV’nin başvuracağınız her pozisyona veya şirkete uygun olması mümkün değildir. Şirket kültürleri birbirinden farklıdır ve şirketlerin işe almak istedikleri adaylardan beklentileri kendi çalışma kültürüyle paraleldir. Bu sebeple iş ilanını dikkatlice okumanız, ilgili pozisyonun gerekliliklerini iyi anlamanız ve başvuracağınız şirketi tanımanız önemlidir. Bunun için şirketin web sitesini ve çalışanların profillerini inceleyebilirsiniz. Başvuracağınız işin niteliğini ve şirketin beklentilerini iyice anladıktan sonra CV’nizi başvuracağınız pozisyona yönelik olarak hazırlayın ve CV’nizde bu pozisyonun gerekliliklerine uygun şekilde becerilerinize vurgu yapın. Sonuçta, kendiniz kadar potansiyel iş vereninizin de ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız.

Çok sayıda iş başvurusunda bulunuyorsanız öncelikle genel bir CV hazırlayabilirsiniz. Genel CV’de, öz geçmişinizde yer alacak temel bilgilere yer verebilirsiniz: Kişisel bilgiler, eğitim, iş deneyimi, beceriler ve ek bölümler. Daha sonra başvuracağınız işin gerekliliklerine göre iş hangi becerilerinizi öne çıkarabileceğiniz, CV özeti yazdıysanız bu özeti ilgili şirkete göre nasıl şekillendirebileceğiniz ve iş deneyimlerinizi yine ilgili pozisyona göre nasıl detaylandırabileceğiniz konusunda tekrar ela alabilirsiniz. Gerekli düzenlemeleri yapın ve CV’nizi gönderin.

3. Verilerle destekleyin

Adaylar CV’lerinde becerilerini ve deneyimlerini abartma eğilimi gösterebilirler. CV’nizde bilgi ve becerilerinizi en iyi şekilde sunmanız gerekir fakat bunu yaparken gerçekçi bir görünümden uzaklaşmamalısınız. CV’nizde sizde olduğunu iddia ettiğiniz becerilere gerçekten sahip olduğunuzu ispat edebilmeniz önemlidir. Zaten aksi takdirde bu durum işe girdikten kısa bir süre sonra ortaya çıkacaktır.

CV’nizde bahsettiğiniz bilgi ve becerilerin boş iddialardan ibaret olmadığını göstermenin en iyi yolu bu bilgi ve becerileri verilerle desteklemektir. Ölçülebilir veriler ve sayılarla desteklenmiş bir CV işe alım uzmanının veya iş verenin dikkatini çekecektir. Örneğin, kaç yıllık bir iş deneyimine sahip olduğunuz, ulaştığınız müşteri sayısı, makalenizin yayımlandığı dergi adı, başarı sıralamalarınız verisel değerler olarak kabul edilebilir. Çalıştığınız alana göre bu değerler farklılık gösterecektir.

CV Hazırlanırken Nelere Yer Verilmeli?

Temel Bilgiler

CV içerisinde kişisel bilgilerinizin karşı tarafa doğru bir şekilde aktarımı önemlidir. Bu yüzden, ad-soyad, doğum yeri, adres, telefon, e-posta, askerlik durumu ve ehliyet bilgisi gibi temel bilgilere yer verilmesi gerekir.

Eğitim Bilgileri

Özgeçmişinizi inceleyen bireylerin, aldığınız eğitim konusunda bilgi sahibi olabilmesi, potansiyeliniz ve bilgi birikiminiz hakkında detaylı bilgiye ulaşabilmesini sağlayacaktır. CV’de bu aşama, son alınan eğitimden ilk alınan eğitime kadar ters kronolojik liste şeklinde, sertifikalar ve lisans bilgileri ile yer almalıdır.

İş Tecrübeleri

Başvurduğunuz kurumun bilgi birikimleriniz ve iş tecrübeleriniz hakkında bilgi sahibi olabilmesi için iş deneyimlerinizin doğru şekilde özgeçmiş içerisinde yer alması önemlidir. İş deneyimleri kısmında, başvurduğunuz pozisyona uygunluğunuzu gösteren iş tecrübeleriniz ve görevinizin açıklamasına yer verilmesi gerekir.

Eğitim ve Seminerler

Kurumun mesleki yeterlilikleriniz ve tecrübeleriniz hakkında bilgi sahibi olabilmesi için aldığınız eğitimler ve sertifikalarınızla ilgili bilgiye ulaşabilmesi gerekir. Bu yüzden özgeçmişlerinizde mutlaka eğitim ve seminer bilgilerine yer vermelisiniz.

Yabancı Dil

Yabancı dil hakkında bilginiz ve dil eğitimi aldığınız kurumun bilgileri başvurduğunuz şirketin dil yeteneğiniz hakkında bilgi sahibi olabilmesi için önemlidir.

Bilgisayar Bilgisi

Ofis programları, işletim sistemleri ve bu konuda aldığınız eğitimlerin özgeçmişinizde yer alması gerekir. Bu sayede başvurduğunuz kurum bilgisayar bilginiz hakkında net bir bilgiye sahip olabilir.

CV’niz işe alım uzmanı veya potansiyel iş vereniniz üzerinde oluşturacağınız ilk izlenimdir. Yukarıda bahsettiğimiz noktalara dikkat ederek harika bir CV hazırlayabilir ve İK uzmanları üzerinde pozitif bir ilk izlenim oluşturabilirsiniz. Bu sayede işe alım sürecinde rakiplerinizden bir adım öne geçebilirsiniz. Ayrıca, iş mülakatına çağrılırsanız bu detaylı CV hazırlama sürecinizden faydalanmaya devam edeceğinizi de hatırlatalım. Deneyim ve becerilerinizi net bir şekilde CV’nize aktarırken zihninizde de bu bilgileri kategorize etmeniz ve netleştirmeniz kolaylaşacaktır. Bu sayede, iş mülakatında daha rahat ve öz güvenli bir şekilde kendinizi tanıtabilirsiniz. Umarız bu tüyolar CV’nizi hazırlamanıza ve hayalinizdeki işe girmenize yardımcı olur.

Şimdiden bol şans diliyoruz!

--

--