Daha İyi Öğrenici Olmanın Püf Noktaları

Dila Celebi
Neyasis Technology
Published in
2 min readDec 28, 2023

Etkili öğrenme yöntemleri kişiden kişiye ve yaş grubuna göre değişmektedir. Yapılan çalışmalar öğrenmede zekanın etkisinin olduğu kadar öğrenmede kullanılan yöntemin de büyük oranda etkili olduğunu kanıtlamıştır. Kimisi yazarak daha iyi öğrenirken, kimisi görerek, kimisi deneyimleyerek, kimileri de işiterek daha iyi öğrenir.

Öğrenmenin bir de psikolojik tarafı vardır. Yeni becerilerde ustalaşan çalışanlar da dahil olmak üzere her yaştan öğrenci, beynini daha etkili bir şekilde öğrenmesi için eğiten psikolojik püf noktalardan yararlanabilir.

Burada en önemli noktalardan biri kuşkusuz herhangi bir şeyi öğrenmeye çalışırken düzenli molalar vermek. Bu konu üzerine yapılan araştırmalar, öğrenmeyi birden fazla oturuma ayırmanın öğrendiklerinizi aklınızda tutmanıza yardımcı olduğu gösteriyor.

Mini molalar vermek, özellikle yeni beceriler öğrenen çalışanlar için oldukça önemli. Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından yürütülen bir araştırma, sık sık 10 saniyelik aralar veren ve yeni bir kod öğrenen gönüllüleri incelediğinde, duraklamalar sırasında beyinlerinin, yeni öğrendikleri bilgiyi başlangıçta aldıkları zamana kıyasla 20 kat daha hızlı tekrarladığını gözlemlemiş. Bu beyin aktivitesinin hafızalarını güçlendirdiği ve öğrenme yeteneklerini geliştirdiği görüldü.

Öğrenmenin etkili yollarından bir diğeri de üzerinde çalıştığımız konuları belirli aralıklarla değiştirmekten geçiyor. Her ne kadar bize başarıya ulaşmak için tek bir şeye odaklanmak gerektiği öğretilmiş olsa da öğrenmeye gelince durum pek de böyle değil.

Interleaving ( Serpiştirme) kavramı ile bir çalışma esnasında birçok ilgili konuyu incelemek, değişen konuların beynin farklı kavrama yeteneğini geliştirmesine izin vermek, beynin uzun süre aynı şeye çalışmasından kaynaklı yaşayacağın önüne geçmek önemli etkenlerden.

Yeni bir şey öğrenirken uygulayabileceğimiz bir diğer yöntem ise düzenli aralıklarla kendimizi test etmek. Kendimizi test etmeden bir şeyi ard arda okumanın yanlış bir güvenlik duygusu verdiği yapılan araştırmalarca kanıtlanmış bir durum. Kişilerin kendilerini test etmeleri çok daha iyi performans göstermelerine ve konuya odaklanmalarını sağlıyor çünkü tıpkı sınavlardaki gibi beyni bilgileri hatırlamaya zorluyor.

Hareket etmek de en az diğerleri kadar önemli bir etken. Hatta zaman zaman baktığınızda karşınızda kalan yerin açısını değiştirmenin bile etkili olabileceği düşünülmekte. Çalışma noktanızı bir yerden başka bir yere taşımak, belirli bir anıya bağlı çağrışımların sayısını maksimuma çıkarır ve bu anıyı daha sonraki bir tarihte hatırlamayı kolaylaştırır.

Son olarak tabi ki yeterli miktarda uyumak, beynimizin öğrendiğimiz bilgileri işlemesi için son adım olacaktır. Tüm bu adımları uygulamayı deneyerek öğrenme hızımıza nasıl etki ettiğini test etmeye değer.

--

--