Dijital Minimalizm

Sibel Acar
Neyasis Technology
Published in
2 min readMar 30, 2022

Minimalizm, modern sanat ve müzikte, kökeni 1960'lara dayanan, sadelik ve nesnelliği ön plana çıkaran bir akımdır.

Dijital minimalizm ise; minimalizmin bir alt kolu olarak ortaya çıkmıştır. Hedefinde ise dijital kullanımın sadeleşmesi felsefesini taşır. Dijital iletişim araçlarının ve bu araçlarla geliştirdiğimiz alışkanlık ve davranışların sorgulanmasını; bu sorgulama ışığında faydasız ve düşük faydalı dijital kirliliğin ortadan kaldırılması anlamına geliyor.

Teknolojik yenilikleri dikkat dağıtıcı etkenler olmaktan çıkarıp daha verimli geçirdiğimiz bir hayatı destekleyecek araçlar haline getirmeyi amaçlamaktadır.

Günlük yaşantımızda çoğu eylemimizi dijital araçlar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Akıllı alarm ile uyanıp akıllı saatimizle egzersiz yapıyor, banka işlerimizi, özel günlerimizi akıllı telefonlardan takip ediyoruz.

Dijital eylemler zararsız görünen kısa süreli amaçlarla başlayabiliyor. Örneğin, saate bakmak. Saate bakma amacıyla elimize aldığınız telefonda başka şeylere baktıktan bir süre sonra “Saate bakmayı unuttum” diye düşündüğünüz zamanlar oluşturabiliyor.

Günlük hayatta karşılaştığınız her potansiyel can sıkıntısı anında, örneğin kuyruğa girip beş dakika beklediğinizde ya da arkadaşınız gelene kadar bir yerde tek başınıza oturmak zorunda olduğunuzda eliniz doğrudan telefonunuza gidiyorsa, beyniniz pürdikkat çalışmaya imkan vermeyecek şekilde yeniden yapılanmış haldedir.” diyor Cal Newport.

Georgetown Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri alanında ders veren Cal Newport’un Dijital Minimalizm kitabında tek başınalık kavramına da değinmiştir.

Tek başınalık için Newport şöyle diyor: “Başka zihinlerin etkisi altında kalmadan geçirdiğiniz zaman.“

Dijital pek çok araca olan bağlılığımız neticesinde gönüllü olarak “tek başına” olma hallerimizden feragat ediyoruz. Tek başına kalma halinde müzik dinlemek dahi aslında tek başınalık hali değil. Birilerinin sesini sürekli zihnimizde duyuyoruz.

Tek başınalıktan bahsederken aslında insanlardan sonsuza dek izole olmak değil; metroda yolculuk yaparken, sinemada filmin başlamasını beklerken, bir restoranda yemek sipariş etmekle yemeğin gelmesi arasındaki geçen sürede telefonunuza sarılmamak, düşüncelerinizle baş başa kalma hali.

Dijital Minimalizm İçin Neler Yapılabilir?

En sık kullandığınız ve aynı zamanda size en fazla fayda sağlayan cihazları, ardından da bu cihaz / cihazlarda hangi program ve uygulamaları aktif olarak kullandığınız belirlenebilir.

Telefonunuzda fazlalık olarak gördüğünüz ve kullanmadığınız uygulamaları silebilirsiniz.

Üye olduğunuz butikler, markalar veya farklı adreslerden telefonunuzda görmek istemediğiniz mesajlar, e-postalar gelebilir. Bunların gelmemesi için gönderi ayarlarınızı güncelleyebilirsiniz.

Kullandığınız uygulamalardaki bildirimleri kapatabilirsiniz.

Telefonunuzda ya da bilgisayarınızda bulunan arka planı daha basit bir arka plan ile değiştirip, sadeleştirebilirsiniz.

Fotoğraf çekilirken aynı kareden binlerce fotoğraf çekilebiliyoruz. Galerinizdeki ya da bilgisayarınızdaki fotoğrafları düzenleyebilir, aynı pozdan olan fotoğrafları silebilirsiniz.

Bazı uygulamalar size pozitif yönden iyi gelebilir. Bu tür uygulamalara yalnızca günün belli bir bölümünü ayırarak hoş vakit geçirebilirsiniz.

Dijital araçlardan kurtardığınız zamanda yapacaklarınızın listesini hazırlayabilirsiniz.

--

--