DUYGULARIN YÖNETİMİ

Zeynep Yılmaz
Neyasis Technology
Published in
2 min readSep 28, 2022

Günlük yaşamımızın tümünü kapsayan eğitim, kariyer ve çeşitli yaşam rutinlerinde, birbirinden farklı olumsuzlukları bir arada yaşarız. Rutinler içerisinde yorgun düşen duygularımız, çeşitli olumsuzluklar karşısında beklenmedik tepkiler vermemize neden olabilir. Aynı zamanda kontrol edilemeyen duygular, hayatın birçok alanında türlü olumsuzlukları da beraberinde getirir. Duygularının kontrolünü sağlayamayan bireyler, özellikle temkinli davranış gerektiren hususlarda dikkatli adımlar atamayabilirler.

Duygu yönetimine ihtiyaç duyulan en önemli alanlardan bir tanesi de kariyer basamağıdır. İş ortamında çeşitli stres ve sıkıntılar içerisinde duyguları doğru yönetmek, objektif bakış açısının getirdiği çözüm yöntemlerini doğurabilir. Duygu yönetimleri özellikle sinirli, gergin ve zihinsel yorgunluk yaşayan bireylerde sağlanması zor bir gereksinimdir. Günümüzde birçok kişi özellikle iş ortamında duygu kontrolünü doğru sağlayamadığı için kariyer adımlarında çeşitli tökezlemelere maruz kalabilir.

DUYGU YÖNETİMİNİN YOLLARI

Duygusal sarsıntı anlarında, hisleri tüm yıkıcı etkileriyle dışa vurmaktan kaçınmak ve mantık yoluna başvurmak için birbirinden farklı birçok yöntem bulunur.

Ani Tepkilerden Kaçının

Duyguları yönetme konusunda yaşanan olumsuzluklardan en büyüğü, duygusal tetikleyicilere bağlı olarak ani tepkiler vermektir. İş ortamında karşı tarafa ilişkin verilen ani tepkiler, ilerleyen süreçlerde pişmanlık doğuracak kelimelere ve eylemlere neden olabilir. Bu süreçte ani tepkilerden kaçınmak için öncelikle karşı tarafın eylemi karşısında derin bir nefes alarak, sakinliği korumak önemlidir. Bünyede söz konusu dürtünün bastırılması, beraberinde sakinlik ve mantığı da getirecektir. Sakinleşmeye çalışırken kalp atışlarının normalleştiğini ve kasların gevşediğini fark edinceye dek derin nefesler alıp vermeye devam edilir. Bu sayede olası bir kriz durumunda duygu yönetimi sağlanabilir.

Yollarını Görmeye Çalışın

Olası kriz anlarında çözüme kavuşmanın en temel yolu, çıkış yollarını görebilmektir. Sakinleştikten sonra mantık çerçevesinde çıkış yöntemlerini düşünmek, krizin çözüme ulaşabilmesini sağlar. Bazı büyük olumsuzluklarda, bireyin bir çıkış noktası görmesi zorlaşabilir ve dışarıdan bakış açısına ihtiyaç duyabilir. Bu gibi durumlarda eş, dost ya da iş arkadaşından alınan tavsiyeler doğrultusunda çıkış yolunu görebilmek de olağan hale gelecektir.

Problemler karşısında çıkış yolunu görebilmenin bir diğer yolu da bireysellikle baş başa kalabilmektir. Bir resim, günlük ya da meditasyon, doğru çıkış yolunun bulunmasına yardımcı olabilir.

Pozitif Düşünün

Zihin, türlü olumsuzluklar karşısında bazen negatif düşünce yapısını da beraberinde getirebilir. İş yerinde yaşanan problemlerin karşısında pozitif bakabilmek ve olumlu düşünce yapısı, negatifliğin neden olduğu sinir ve stresin önlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda pozitif düşünmek, olaylar karşısında büyük resmi görebilmek için de önemli bir etkendir. Yaşadığı olumsuzluklar karşısında büyük resme odaklanabilen insanlar, küçük problemlerin üstesinden gelebileceklerine olan inançlarıyla hareket ederler. Pozitif düşünmek ve olumluyu çağırmak, her daim duyguların yönetilmesine yardımcı olur.

Empati Kurun

Empati yeteneği, yaşamda birçok zorluğun üstesinden gelebilmek için gereksinimdir. İş alanlarında yaşanan türlü olumsuzluklara karşı insanlara öfkelenmek yerine empati yeteneğine başvurmak, olaylar karşısında daha olumlu duyguların var olmasını sağlar. Örneğin, iş yerinde yöneticinizin hareketlerine sinirlenmeden önce, yorucu ve stresli bir gün geçirdiğine yönelik anlayış, insanlar arasında empati yeteneğinin sağlanmasına yardımcı olur. Bu sayede bünyede stres ve sinirin yerine, “anlayış” duygusu şekillenir.

--

--