Erteleme Hastalığı

Begum Ozturk
Neyasis Technology
Published in
2 min readMar 27, 2024

Erteleme günümüzde birçok kişide görülen yaşamı olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Kişinin yapması gereken işi yapacak enerjisi ve motivasyonu olmasına rağmen sürekli ertelemesi hayatını olumsuz etkiler ve başarısız olmasına neden olur. Yapılması gereken işleri sürekli erteleyen kişiler hem okul hayatında hem iş hayatında büyük zorluklar çekerler.

Erteleme Hastalığı Nedenleri

Motivasyon Eksikliği

Kötü Zaman Yönetimi

Mükemmeliyetçilik

Başaramama Kaygısı

Kişiliğe Uygun Olmayan İş Seçimi

Bitirememe Kaygısı

Bilgi Eksikliği

Erteleme hastalığıyla başa çıkma yöntemleri

1- Öncelikle Ertelemenin Altında Yatan Gerçek Nedeni Bulmalısınız.

Ertelemenin altında yatan sebep belirlenmeli. Örneğin kaygı ,mükemmeliyetçilik ve endişe gibi durumlar ertelemeye neden olur.

2- Zamanınızı Planlayın.

Günlük ve haftalık planlarla hangi işi ne zaman yapacağınızı planlamak erteleme sorunuyla başa çıkmanın en etkili yöntemlerinden biridir. Planlı bir şekilde hareket etmek endişeyi azaltır .Önceliklerinizi belirlemek daha özgür hissettirir.

3 -Kısa Çalışma ve Dinlenme Süreleriyle İlerleyin.

Uzmanlara göre verimli çalışma süresi 25 dakikadır. Dolayısıyla her 25 dakikalık çalışmada 5 dakikalık molalar vermeli ve zihnimizi dinlendirmeliyiz. Böylelikle çok daha sağlıklı bir çalışma düzeni yakalayabiliriz.

4- Kolaydan Başlayın.

Erteleme sorunun başlıca nedeni yapılacak işin zor geleceğini düşünmemizdir. Eğer kolaydan başlarsak iş gözümüzde büyümez ve daha kolay yaparız. Böylece kalan işlerde bunun motivasyonuyla daha kolay yapılır.

5 — Kendinizi Ödüllendirin

Erteleme sorunu ile başa çıkmanın yollarından biri de küçük ödüllerle beyni kandırmak ve dopamin salgılamasını sağlamaktır. Örneğin masa başında bilgisayarda çalışıyorsanız işinizi bitirdiğinizde 10 dakika müzik molası verebilirsiniz.

--

--