Geri Bildirim Verirken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Sibel Acar
Neyasis Technology
Published in
2 min readDec 30, 2022

Olumlu/olumsuz geri bildirim vermek, doğru zamanda ve doğru üslupla yapıldığında hem iş sonuçlarında hem de çalışan bağlılığında iyileşme sağlayan önemli bir eylemdir.

Geri bildirim vermenin en önemli noktası doğru zaman ve konumda verilmesi gerekliliğidir. Aksi takdirde ne yazık ki olumlu veya olumsuz bir karşılığı olmayacaktır.

Geri bildirim için önemli anlar;

İyi çalışma, başarılı projeler ve becerikli davranışlar kutlanmayı hak ettiğinde,

Ekibinizdeki kişilerin becerilerini geliştirme olasılığı yüksek olduğunda, potansiyelini keşfetmesi için fırsat sağlamak gerektiğinde,

Ekibinizdeki kişiler belirli bir durum, olay veya konu hakkında zaten geri bildirim vermenizi beklediğinde veya talep ettiğinde,

Bir sorun göz ardı edilemiyorsa, kişinin davranışının bir iş arkadaşını, ekibi veya kuruluşu olumsuz etkilemesi nedeniyle…

Yukarıda belirtilen durumlarda geri bildirim, en kısa sürede doğru bir liderlik duruşuyla verilmeli, şeffaf ve geliştirici bir yol haritası oluşturulmalıdır.

Şu durumlarda geri bildirim vermekten kaçının:

Belirli bir olayla ilgili tüm bilgilere sahip olmadığınız durumlarda;

Örneğin; belirli bir olay karşısında durumu tek taraflı dinleyip, olayı detaylıca ele alamadığınızda beklemeli ve konu hakkında derinleşmeniz gerektiğini kendinize hatırlatmalısınız.

Sunabileceğiniz tek geri bildirimin alıcının kolayca değiştiremeyeceği veya kontrol edemediği faktörlerle ilgili olduğunda

Örneğin geri bildirim şirket iş yapış modeli, şirket kültürü, ekip tutumu vb. gibi kişinin bire bir elinde olmayan konuları içeriyorsa atılabilecek adımlar ile ilgili önce sizlerin bir yol haritası oluşturması gerekir.

Geri bildirime ihtiyaç duyan kişi, zor bir olaydan hemen sonra çok duygusal veya özellikle savunmasız göründüğünde verilmemelidir. Bu nedenle onların yetenek ve becerileri kadar duygularına da özenle yaklaşmalı, hassasiyet noktasında daha empatik olmaya önem vermelisiniz.

Geri bildirimi sakin ve eksiksiz bir şekilde iletmek için zamanınız veya sabrınız olmadığında; tepki ve duygularınızı kontrol edemeyeceğiniz, kendinizi doğru ifade edebileceğinize inanmadığınız bir andaysanız kendinizi toparlayacak bir zaman dilimi bırakmanız faydalı olacaktır.

Geri bildirim kişisel tercih ve taleplerinize etki eden niteliklere dayandığında; kendinize dürüst ve şeffaf olamadığınız, bireysel ve kurumsal çıkarların birbirine ters düştüğünü hissettiğiniz durumlarda kesinlikle sürece veya duruma zaman tanımalı, tekrar sakin kafayla değerlendirmelerde bulunmalısınız.

Geri bildirim doğru bir zamanlama içerisinde verilmiyorsa, çoğu zaman faydadan çok zarar getirir. Bu kuralı göz ardı etmeden süreçte şeffaf, akılcı, efektif ve pozitif olmaktan uzaklaşmamayı kendinize hedef olarak koymalısınız. Bu sayede daha efektif geri bildirimler verebilir, sonuca pozitif etki edebilirsiniz.

--

--