İşe alım sürecinde yapılan en yaygın hatalar nedir?

Gozde Korkmaz
Neyasis Technology
Published in
3 min readDec 28, 2023

Değişen dünyayla birlikte işe alım süreçleri de günden güne değişiyor ve gelişiyor. 10 yıl önceki işe alım dinamikleriyle şimdikiler arasında bu sebeple büyük farklar oluşuyor. Adayların öncelikleri, çalışma koşulları, işverenlerin kriterleri, işe alım danışmanlarının sahip oldukları yetkinlikler gibi birçok konu ekonomik ve sosyolojik gelişmelerle doğru orantılı olarak değişiklikler oluşuyor.

Hatalı ilan hazırlamak

İşe alım sürecinin ilk adımı olan iş ilanı hazırlama, sıkça göz ardı edilen bir aşama olarak karşımıza çıkıyor. İlanın eksik, belirsiz veya yanıltıcı olması, doğru adayları ilana çekmekte zorluk yaşanmasına neden olur. İlanı dikkatle hazırlayarak iş tanımı, gereksinimler ve şirket kültürü gibi beklentilerin net bir şekilde belirtilmesi gerekir. Bu nedenle ilanda iş doğru, yalın ve dürüst bir ifadeyle anlatılmalıdır. Bunun aksinde aranılan kriterlere sahip adayların ilana başvuru yapması da doğru orantılı olarak düşecektir. İyi bir iş tanımında, rolün genel amacı, temel sorumluluk alanları ve istenilen niteliklerin iyi tanımlanması gerekir.

Aday referans kontrolünü hatalı yapmak

Referans kontrolü, adayın daha önceki iş deneyimleri hakkında değerli bilgiler sağlar. Birçok işveren, bu adımı atlayabiliyor. Referans kontrolleri, adayın iş geçmişi ve performansı hakkında önemli detayları ortaya koymaktadır. İşe alacağınız her adayın referanslarını kontrol etmek size daha fazla bilgi vererek aynı zamanda o kişinin becerileriyle, iş deneyimleri hakkında da detay bilgi verecektir.

İşe alım sürecinde adaylardan referans vermelerini istemek ve ardından bunları kontrol etmek adayı doğru analiz edebilmek adına iyi bir yöntem olacaktır. Ayrıca adayın öz geçmişinde dürüst ve doğru bilgiler sağlanıp sağlanmadığından da bu yöntemle emin olunabilir.

Hızlı karar alma baskısı altında çalışmak

İşe alım sürecinde hızlı bir şekilde karar verme baskısı, kaliteli adayları süreç içerisinde gözden kaçırmaya sebep olabilen bir etken olarak karşımıza çıkar. İşe alım sürecini aceleye getirmek yerine, adayları daha detaylı değerlendirip doğru karar vermek için süre ayırmak doğru bir tercih olacaktır. Şirket işe alım sürecinde aceleci olmamak ilk seferde doğru adayı bularak işe alım sürecinin uzamasının da önüne geçen etken olacaktır. Doğru işe alımı gerçekleştirmek, ilerleyen dönemde zaman ve paradan da tasarruf edilmesine katkı sağlayacaktır.

Subjektif değerlendirilen mülakatlar yapmak

Mülakat yapılırken, aday performansını adil bir şekilde karşılaştırılabilmesi için tek tip bir mülakat sürecine sahip olmak sürecin doğru ilerlemesi açısından önemli olacaktır. Mülakat içerisinde sorulacak sorular belli olmasa bile mülakatın gidişatının belli bir düzende olması önemli olacaktır. Adaylar analiz edilirken tüm ön yargılar bir tarafa bırakılarak süreç yönetilmelidir. Ayrıca mülakat içerisinde adayla oluşan samimiyet de aslında aradığımız adayı bulmamıza rağmen doğru aday gibi algılanılmasına sebep olacaktır. Bu şekilde bilinçsiz yapılan mülakatlar yanlış karar vermeye sebep vererek ilerleyen dönemde şirketi olumsuz duruma düşürebilir.

Mükemmel adayı beklemek

Kimse aranılan iş işin tam uygun aday olmayacaktır. Karar vericinin aklında şirket içerisinde bulunmasından mutlu olacağı ideal çalışan resmi olabilir. Ancak bu adayı bulmak için çok fazla zaman harcanırken ekipteki personel ihtiyacı yüzünden diğer çalışan personellerde motivasyon düşüklüğü oluşabilir. Ekip üyeleri ekstra iş yükünü üstlenerek fazla mesai yapmak zorunda kalabilirler. Rol için mükemmel birini beklemek yerine, temel gereksinimlerin çoğunu karşılayan ve kurum kültürüne uyan birini işe almak genellikle en iyi karar olacaktır.

Geleneksel yöntemleri kullanmaya devam etmek

İşe alım tarafında da diğer sektörlerde olduğu gibi geleneksel yöntemler artık geride kaldı. Yapay zekâ süreçlerinin artarak devam ettiği bu dönemde geleneksel yöntemlerle işe alım yapmak hatalara sebep olan bir süreç olacaktır. Yeni nesil işe alım yöntemleri hem tüm süreçleri iyileştirmeye hem de işe alım süreçlerini hızlandırarak zaman kazanılmasına yardımcı olacaktır. Aday takip sistemi uygulamalarının kullanılması da işe alım sürecini daha verimli ve uygun maliyetli hale getirecektir.

--

--