Kaygı İçin Ne Yapmalıyız?

MelisÖzcan
Neyasis Technology
Published in
2 min readJan 4, 2024

Kaygı, genellikle belirsizlik durumunda ortaya çıkan bir durumdur. Endişelendiğimiz ve gelecek ile ilgili bilinmeyen durumlarla ilgili bir tepki olarak ortaya çıkmaktadır. İnsanlar kişisel hayatlarında ve iş yaşamlarında maalesef sıklıkla kaygıya maruz kalmaktadırlar. Belirli bir seviyede kaygı, kişinin dikkatini odaklamasına ve tehlikeleri fark etmesine yardımcı olabilir. Fakat aşırı veya sürekli olan kaygı hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımızı olumsuz etkilemektedir.

Günlük hayatımızda hemen hemen birçok durumda stresli hissedebiliyoruz. Peki kaygılı bir yaşamdan uzak durmak için ne gibi stratejiler ve alışkanlıklar geliştirebiliriz? Öncelikle, fiziksel aktivite stresin ve kaygının üzerinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Düzenli bir şekilde egzersiz yapmak endorfin salgılamamızı sağlar ve stresi azaltır. Yürüyüş, koşu, yoga gibi aktiviteler hem bedeni hem de zihni rahatlatmada çok etkilidir. Özellikle evden çalışan bireyler çoğunlukla evde olmaya alıştıkları için konfor alanlarından çıkmak onlar için yararlı olacaktır. Örneğin mesaiye başlamadan yarım saat önce bir yürüyüş yapmak günün daha stressiz ve verimli geçmesine yardımcı olabilir.

Derin Nefes Almak: Bu o kadar önemli bir durum ki derin ve yavaş bir şekilde nefes almak, vücudu rahatlatmaktadır ve stresle başa çıkmamıza yardımcı olmaktadır. Derin nefes almak sempatik sinir sistemini sakinleştirir. Zor bir işle karşı karşıya kaldığımızda ya da bi durum için endişelenip bunaldığımızda 10 sn kadar derin bir nefes alıp vermek bizi rahatlatacaktır.

Sosyal İlişkiler: Sosyal bağlantılar kurmak kaygı ile başa çıkmamızda oldukça önemli bir rol oynar. Ailemiz ve arkadaşlarımızla düzenli olarak iletişimde kalmak, duygusal destek almak kaygıyı azaltmaktadır. Hobiler ve keyifli aktiviteler de stresle başa çıkmamızda önemlidir. Zevk aldığımız aktivitelere zaman ayırmak bizleri rahatlatır. Hobiler, zihinsel sağlığımızı güçlendirir. Yenilik ve değişim katar.

Planlı ve Düzenli Yaşam: İnsan bedeni planlı ve düzenli bir yaşam tarzına uygundur. Günlük rutinler ve planlar, kontrol duygusunu arttırmaktadır ve kaygıyı azaltmaktadır.

Olumlu Düşünceler: Bir olay karşısında olumlu düşünmek bakış açısını değiştirir. Negatif düşünce kalıplarını fark edip değiştirmek, pozitif bir zihinsel durum yaratmamıza yardımcı olur. Bu durum kaygıyı yüksek oranda azaltacaktır.

Uyku Düzeni: Yeterli ve düzenli uyku, duygusal sağlığımızı destekler ve genel stres düzeyini azaltır.

Meditasyon ve Mindfulness Çalışmaları: Meditasyon ve farkındalık egzersizleri, zihinsel olarak sakinlik ve stres azaltma konusunda yardımcı olmaktadırlar.

Bu önerileri uygulamak yaşam kalitesini arttırabilir ve kaygıyla başa çıkmamıza yardımcı olabilir. Kişisel alanımızda ya da iş hayatımızda yaşanan sorunlarla başa çıkmamızı kolaylaştırabilir.

--

--