Kurumsal Stockholm Sendromu

Sinem Koyuncu
2 min readDec 12, 2022

--

Stockholm Sendromu terimini ve muhtemelen ne anlama geldiğini çok kez duyduk, ancak nereden ve ne zaman kullanılmaya başladığı çoğunlukla göz ardı ediliyor.

Stockholm kentinde, 1973’te meydana gelen bir banka soygunu sırasında, rehin alınan insanlarda gözlenen psikolojik özellikleri tanımlamak için ‘’Stockholm Sendromu’’ terimi kullanılmıştır. Bu olay sırasında soyguncular, bir banka kasasında dört banka çalışanını altı gün boyunca rehin tutmuştur ve soygun sona erdiğinde rehinelerin, soygunculara karşı şefkat ve empati kurma gibi olumlu duygular besledikleri ortaya çıkmıştır. Psikoloji dünyasında bu sendrom, rehinelerin kendisini rehin alan kişiye sadakat gösterme, duygusal olarak bağlanma, empati kurma ve onlara yardımcı olma noktasına dahi gelme haliyle açıklanır. (Dikici A., 2011)

Bundan sonra, psikologlar ve ruh sağlığı uzmanları, rehinelerin kendilerini esaret altında tutan kişilerle duygusal veya psikolojik bir bağ geliştirmeleri durumunda ortaya çıkan duruma “Stockholm sendromu” adını verdiler.

Peki, Kurumsal Stockholm Sendromu Nedir?

Bu sendromda çalışan, onu yıpratıcı ve yıldırıcı psikolojik şiddete rağmen işvereni ve kurumuna gözü kapalı bir şekilde bağlanma yaşamaktadır. Uğradığı yoğun baskı ve mobbinge rağmen onlar sayesinde geçinebildiği ve onlara hayati bir önemle bağlı olduğu için işverenin çok küçük olumlu hamlesini bile gözünde büyüterek hayranlık duyabilmektedir. Zihninde sürekli olarak işverenini aklama eğilimindedir ve bunun savaşını verir.

Kaynak: https://psikolojidenoku.com/is-hayati-9sendrom/

Stockholm Sendromu ‘nun Belirtileri Nelerdir?

Stockholm sendromu ‘ nun ortaya çıkmasının nedeni kurbanın kendine eziyet eden kişiye karşı dramatik bir bağlanma şekli geliştirmesidir. Bu bağlanma sonucu, gelişen davranışlar ise şunlardır;

· Küçük bir iyiliğe karşı yoğun minnet duygusu

· Şiddeti ve kötü muameleyi yok sayma

· Kendi bakış açısını kaybetme

·Güvensiz, sinirli, sinirli veya endişeli hissetmek.

·Anhedoni, hiçbir şeyden zevk alamama, mutlu olamama ve hayattan keyif alamama durumu

·Odaklanmada zorluk, konsantrasyon zorluğu yaşamak

Stockholm sendromu tedavisi için fiziksel bir test bulunmamaktadır. Fakat bu sendromun etkileri sonucunda insanların davranışlarındaki değişiklikleri çok açık bir şekilde görebilirsiniz. Stockholm Sendromunu içeren filmler çekilmiştir. Aslında farkındalık yaratmak adına en güzel yöntemler arasında Stockholm Sendromunun ekranlara taşınması gelmektedir. Bu şekilde insanlar fiziksel olarak bir teste girmese de kendi kendine Stockholm Sendromuna yakalandığının farkına varabilir.

Bu gibi birçok sendromlar iş hayatında karşınıza çıkan ama aşılamayacak bir sorun değildir. Önemli olan bu soruna kendinize kaptırmayın ve sizi hayatta tutan pek çok güzelliğin olduğunu da unutmayın.

--

--