Motivasyonu Etkileyen Faktörler

MelisÖzcan
Neyasis Technology
Published in
2 min readJan 4, 2024

Motivasyon, bireylerin davranışlarını etkileyen ve bu davranışlara yön veren bir güçtür. Motivasyon, bir hedefe ulaşmamızı ve bir amacı gerçekleştirmemizi sağlar. Ayrıca, belirli bir davranışı aktif olarak sürdürme isteği olarak tanımlayabiliriz. Bu kavram bireyler için oldukça büyük bir önem taşımaktadır.

İş, eğitim, kişisel alanlar ya da diğer yaşam alanlarında motivasyon, bireyin enerjisini, çabasını ve odağını belirli bir hedefe odaklanmaya yönlendiren içsel itici bir güçtür. Motive olabildiğimiz durumlarda bir hedefi belirlememiz ve bunu gerçekleştirmemiz çok daha mümkün olacaktır. Motivasyon, tüm bireyler için farklılık gösterebilir ve zaman içinde değişebilir. Herkesin motive olduğu şeyler, motive olma süreçleri, hedeflerini belirlemesi, bu hedeflere ulaşmak için çaba sarf etmesi, nasıl çaba sarf ettiği, engellerle başa çıkması ve başarılarına odaklanması farklıdır.

Motivasyon, içsel motivasyon ve dışsal motivasyon olmak üzere iki farklı türe ayrılır. Öncelikle, içsel motivasyon, kendi içsel değerlerimiz ve ilgi alanlarımız ile bağdaşır. Bireylerin kişisel tatmini tarafından yönlendirildiği motivasyon türüdür. İçsel motivasyon, kişinin bir işi kendi memnuniyeti ya da kişisel gelişimi için yapma isteğinden kaynaklanmaktadır. Dışsal motivasyon ise dış etkenlerin, ödüllerin veya cezaların bireyleri motive ettiği motivasyon türüdür. Maddi ödüller, sosyal onay ihtiyacı veya başkalarının beklentileri dış faktörlere örnektir.

Motivasyonu sürdürmek ve artırmak oldukça önemlidir. Hem kişisel hayatımızda hem iş hayatımızda motive olarak hareket etmek işlerimizi daha kısa sürede daha verimli bir şekilde tamamlamamızı sağlar. Ayrıca hedeflerimize ulaşmamız aynı oranda daha mümkündür. Motivasyonumuzu arttırmak için öncelikli olarak hedeflerimizi belirlemeliyiz. Bu hedefler gerçekçi, ölçülebilir ve gerçekleşebilecek hedefler olmalıdır. Belirlenen hedeflerin içsel değerlerle uyumlu olması da önemlidir. Hedeflerin, bireyin içsel değerleri ve ilgi alanları ile uyumlu olması motivasyonu artırmaktadır.

Ödüllendirme insanları motive etmektedir. Başarılarımızı küçük ödüllerle kutlamak veya motive edici ödüllerle ödüllendirmek motive olmayı destekler. Yaptığımız iş süresi boyunca olumlu düşüncelere sahip olmak motive olmamız açısından önemlidir. Olumlu bir düşünce tarzını benimsemek ve olası engelleri aşma konusunda pozitif bir tutum sergilemek motivasyonu güçlendirir.

Her bireyin motivasyonunu etkileyen faktörler farklıdır. Bu sebeple motivasyon stratejilerini kişiye göre belirlemek ve uygulamak gereklidir. Doğru bir motivasyon kaynağı ile hedeflere ulaşmak çok daha mümkün olacaktır.

--

--