Busra Saglam
Neyasis Technology
Published in
5 min readNov 3, 2020

--

Pandemi Döneminde İş- Özel Hayat Dengesi

Pandemi ile birlikte dünyada milyonlarca kişi uzaktan çalışmak zorunda kaldı. Yapılan araştırmalar pandemi sonrasında da uzaktan çalışma eğiliminin süreceğini gösterse de psikologların ortak kaygısı; iş ve özel yaşamın her zamankinden fazla birleştiği bu dönemde, insanların duygusal ve zihinsel sağlığının tehlike altında olması.

Pandemiden önce uzaktan çalışma sadece bir seçenekti. İnsanlar uzaktan çalışmayı; daha verimli olacağına inandıkları için seçiyordu. Fakat korona virüsle birlikte bir anda dünya çapında milyonlarca insan zorunlu olarak uzaktan çalışmaya başladı. ABD’de yapılan bir araştırma pandemi sonrası, çalışanların yüzde 77’sinin uzaktan çalışmaya devam etme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Evde çalışmanın üretkenliği artırdığını söyleyen çalışanların oranı da yüzde 65. Uzmanlar ise pandeminin uzamasıyla birlikte bu oranların değişebileceğini, insanların iş ve özel hayat dengesinin tehlike altında olduğuna vurgu yapıyor.

İş ve ev dengesini korumak için ne yapmalı?

Uzmanlar, işte üretken kalma, stresi azaltma ve tükenmişlikten kaçınma için yapılabilecekleri, sadece kriz dönemlerine yönelik olmadığını özetliyor

İş hayatı dengesi, her birey için farklı bir anlam taşır, ancak sağlık ve kariyer uzmanları bizim için en uygun dengeyi bulmanıza yardımcı olacak ipuçlarını paylaşıyor.

1-Önceliklerinizi belirleyin

Önceliklerinizin ne olması gerektiğini değil, ne olmasını istediğinizi belirlemek, iş ve özel yaşam dengesini kurmanız açısından önem taşıyor. Bu nedenle günlük iş planı oluşturun, planınızı takviminize girin ve bu plana sadık kalmaya çalışın

2-Neyin acil olduğunu tespit edin

İş ve özel hayatınızdaki “acil” kavramını tanımlamanız ve buna göre hareket etmeniz işinizle özel hayatınız arasında denge kurmanıza yardımcı olur. İşteyken özel hayatınızla ilgili olarak yapmanız gereken şey çok önemli ya da acil değilse bunu işinize taşımayın. Aynı şekilde mesainiz bittikten sonra ailenizle vakit geçirirken ya da keyif aldığınız bir aktivite yaparken işinizle ilgili çok acil ve de önemli olmayan şeylerin üstünde durmayın.

3-Her neredeyseniz orada olun

Birden çok şeyle uğraşmak, planlamak ya da düşünmek kafa karışıklığına neden olur. İşteyseniz işinizle ilgili görevlerinizle ve yapmanız gerekenlerle meşgul olun. Evdeyseniz de işle ilgili şeyleri evinize taşımayın. İşi evinize, evi işinize taşımanız hem veriminizin düşmesine hem yorgunluğa hem de mutsuz olmanıza neden olur.

Bu günlerde, iş-yaşam dengesi imkansız bir başarı gibi gözükebilir. Teknoloji, çalışanları her zaman erişilebilir hale getirir ve iş — özel hayat arasında bir ayrım kalmaz. İş kaybı korkuları daha uzun saatler çalışmaya teşvik eder. Aslında, çalışan profesyonellerin% 94'ü haftada 50 saatten fazla çalıştıklarını ve yaklaşık yarısı Harvard Business School anketinde haftada 65 saatten fazla çalıştığını belirtmiştir. Böyle bir tutumda iş yaşam dengesinin nasıl korunacağını anlamak hayli güç.

4- Çalışırken Mola vermeyi unutmayın

İnsanlar evden çalışırken, genellikle bir işten diğerine geçer ve mola vermeyi unuturlar. İş yerinde bunu unuttuğunuzda bile, bir başka arkadaşınızın sizi molaya davet etmesi ve en azından öğle aralarında dinlenme olanağınız vardı. Beyninizin durmaya ve bir başka işe geçmeden önce dinlenmeye ihtiyacı olduğunu unutmayın ve kendinize boşluklar yaratın. İşi ve telefonu bir kenara bırakın, yürüyüş yapın, aile bireylerinden biriyle sohbet edin veya size iyi gelecek bir aktivite ile uğraşın.

5-Sanal da olsa sosyalleşme zamanları yaratın

İş dışında konuları konuşarak sosyalleşmek, farkında olmadan bizi rahatlatır ve hayata bağlar. Fiziki koşulları sağlayarak yüz yüze görüşebildiğiniz ortamlar yoksa bunu online olarak mutlaka devam ettirin.

6-Mutlaka temiz hava alın

Temiz hava almak size iyi hissettirir ama uzmanların dikkat çektiği şu noktayı unutmayın: Temiz hava aynı zamanda üretkenliği de artırır. Araştırmalar, temiz hava solumanın daha iyi karar vermeye yardımcı olduğunu ve sağlığınızı desteklemenin harika bir yolu olduğunu gösteriyor.

7-Kendinize zaman ayırın

Kendinize bakmak için zaman ayırmak, gününüze denge getirecek ve size, bir sonraki görevin üstesinden gelmek için zihniniz tazelenmiş bir şekilde enerji ve odaklanma sağlayacaktır. Egzersize, hobilere veya rahatlatıcı aktivitelere öncelik verin.

8-Tatil yapmayı ertelemeyin

Araştırmalar, insanların evden çalışırken ortalama olarak günde yaklaşık üç saat daha fazla çalıştığını gösteriyor. Fiziksel tatil planlarınızı istediğiniz gibi uygulamaya geçiremeyebilirsiniz fakat bu nedenle yıllık izninizi yok saymayın. Mutlaka, pilinizi şarj etmek için kendinize iş dışında bir süre yaratın.

9-Haber akışını kontrol edin

Elbette var olan durumdan haberdar olmanız gerekir. Fakat içinde bulunduğumuz bilgi akışında size gerekli haberleri almaya çalışmanız, zihinsel ve duygusal sağlığınız için en doğrusu olacaktır. Bulunduğunuz gruplarda bilgi kirliliği var ise bunu engellemek için grup yöneticisi ile konuşun, gerekiyorsa gruptan çıkın. TV ve gazete haberlerinde güvendiğiniz kaynakları izleyin ve bunu da gerektiği kadar yapın.

10-Yardım istemekten kaçınmayın

Zihinsel ve duygusal sağlığınızı korumayı önceliğiniz olarak kabul edin. Özellikle içinden geçtiğimiz zor dönemde yardım istemenin, sonrasında oluşabilecek olumsuz durumlardan sizi koruyacağını unutmayın. Destek istemek için aile üyelerinize, arkadaşlarınıza, meslektaşlarınıza veya çalıştığınız kurumun İnsan Kaynakları ekiplerine ulaşmaktan çekinmeyinPandemi ile birlikte dünyada milyonlarca kişi uzaktan çalışmak zorunda kaldı. Yapılan araştırmalar pandemi sonrasında da uzaktan çalışma eğiliminin süreceğini gösterse de psikologların ortak kaygısı; iş ve özel yaşamın her zamankinden fazla birleştiği bu dönemde, insanların duygusal ve zihinsel sağlığının tehlike altında olması.

Pandemiden önce uzaktan çalışma sadece bir seçenekti. İnsanlar uzaktan çalışmayı; daha verimli olacağına inandıkları için seçiyordu. Fakat korona virüsle birlikte bir anda dünya çapında milyonlarca insan zorunlu olarak uzaktan çalışmaya başladı. ABD’de yapılan bir araştırma pandemi sonrası, çalışanların yüzde 77’sinin uzaktan çalışmaya devam etme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Evde çalışmanın üretkenliği artırdığını söyleyen çalışanların oranı da yüzde 65. Uzmanlar ise pandeminin uzamasıyla birlikte bu oranların değişebileceğini, insanların iş ve özel hayat dengesinin tehlike altında olduğuna vurgu yapıyor.

lerine ulaşmaktan çekinmeyin

--

--