Postman ile RESTful API’lere Test Otomasyonu Hazırlamak Bölüm 1

Ali Akyürek
Neyasis Technology
Published in
3 min readJun 24, 2020
Postman İle RESTful API’lere Test Otomasyonu Hazırlamak

Bölüm 1: RESTful API Yapısı ve Postman Arayüzünü Anlamak

Merhabalar,

Hazırlamış olduğum bu yazıda Postman üzerinden RESTful apiler için test otomasyonu hazırlamayı anlatacağım.

Aktaracağım serinin başlıklarını aşağıda sıraladıktan sonra 1. bölümden devam edeceğim..

Bölüm 1: RESTful API Yapısı ve Postman Arayüzünü Anlamak

Otomasyon tarafına giriş yapmadan önce bilmeyenler için API, rest yapısı, RESTful API gibi yapıları ve Http protokolü üzerinden çalışan servis yapılarının kullandığı istek metotları ve durum kodlarını açıklamakta fayda buluyorum. Bu konulara değindikten sonra Postman arayüzünün kısa bir tanıtımını yapacak ve serinin ikinci bölümünde otomasyon tarafına başlayacağım.

API Nedir?

Application Programming Interface, yani uygulama programlama arayüzü olarak adlandırılan API en basit ve anlaşılır şekilde tanımlayacak olursak iki uygulamanın veya veritabanın birbirleriyle platform bağımsız olarak iletişime geçmesini sağlayan yazılım aracısıdır.

API Nasıl Çalışır?

Diyelim ki cep telefonunuz, bilgisayarınız veya tabletinizden kısacası herhangi bir platformdan bir internet sayfasına girdiniz, bu sayfa bir tatil rezervasyonu sitesi olsun, kalmak isteyeceğiniz otel odasına özgü kriterleri tüm otellerde arasın ve kriterlerimizin eşleştiği otellerin odalarını listeleyip görüntülesin.
İşte burada API devreye giriyor. Arama butonuna bastığınız anda seçtiğiniz kriterleri aratmak üzere yolladığınız ilk yer API’lerdir. Seçenekleriniz önce otellerin API’lerine gider ve API’ler aradığınız kriterleri anlayabileceği şekillerde otel sunucularına ulaştırır. İsteğinize uygun olan kriterleri sağlayan odaları bulunduran oteller bu bilgileri tekrar API’lere gönderirler ardından API’ler bu bilgiyi kullanmış olduğunuz platforma göre düzenleyip istemcilerinize geri gönderirler.

Daha basit şekilde anlatacak olursak diyelim ki bir restorandasınız ve menüyü inceliyorsunuz, ne yemek istediğinize karar verdiniz ve isteğinizi bir garsona ilettiniz. Garson bu isteği alarak mutfak tarafına iletir ve istediğiniz yemek hazırlanmaya başlar. Yemeğiniz hazırlandığında garsona teslim edilir ve garson yemeğinizi alarak size getirir. Bu örnekte görüldüğü üzere garson, istekler doğrultusunda çalışan bir API gibidir.

REST (Representational State Transfer) ve RESTful API Kavramları

REST istemci ve sunucu arasında haberleşmeyi sağlayan bir servis yapısıdır. Http protokolü üzerinden çalışır, veri transfer yöntemi olarak xml veya json formatlarını kullanarak kolay ve hızlı bir şekilde haberleşmeyi sağlar.
REST standartlarına uygun olarak yazılan web servislere de RESTful API (Servis)ler denilmektedir.

RESTful servisleri test edip bu servislere otomasyon hazırlayacağımızdan RESTful servislerin veri transferlerinde en çok kullanılan Http metotlarını ve bu metotları kullanarak yolladığımız istekler (Requestler) sonucunda dönen durum kodlarını bilmemizde fayda var.

RESTful API

Request, Response Kavramları

Request’i, kısaca yapılmasını istediğimiz işlem istekleri olarak tanımlayabiliriz. Response ise, yolladığımız istekler sonucunda dönen cevap içerikleri ve durumlarıdır.

HTTP Request (İstek) Metotları ve Durum Kodları

Post: Veri ekleme için kullandığımız metottur. Kayıt oluşturma sayfalarında bu yöntem kullanılabilir. Bu metotla gönderdiğimiz istek başarılı olduğunda ekleme işlemimizin başarılı olduğunu bildiren 201 durum kodu dönecektir.

Get: Kayıtları çekmek, görüntülemek için kullandığımız metottur.
Listeleme sayfalarında bu yöntem kullanılabilir. Bu metotla gönderdiğimiz istek başarılı olduğunda, kayıtları çekme işlemimizin başarılı olduğunu bildiren 200 durum kodu dönecektir.

Put: Kayıtları güncellemek için kullandığımız metottur.
Listeleme sayfalarında var olan kayıtları bu yöntemi kullanarak güncelleyebiliriz. Bu metotla gönderdiğimiz istek başarılı olduğunda güncelleme işlemimizin başarılı olduğunu bildiren 200 durum kodu dönecektir.

Delete: Kayıtları silmek için kullandığımız metottur. Bu metotla gönderdiğimiz istek başarılı olduğunda silme işlemimizin başarılı olduğunu bildiren 200 durum kodu dönecektir.

RESTful servislerin veri transferlerinde kullandığı yöntemler üstte anlatılan bu 4 metotla (post, get, put, delete) sınırlı değildir fakat en çok kullanılan Http istek metotları bunlardır. Bu metotlar otomasyonumuzu hazırlarken bizler için yeterli olacaktır.

Sıradaki bölümde postman arayüzünü tanıyacağız.

Teşekkürler.

Ali Erhan Akyürek

--

--