Saygı Duyulan İnsanların 7 Niteliği

Sinem Koyuncu
2 min readDec 30, 2022

--

Saygı, kazanılması gerekir. Liderlik konumunda olduğunuzda, birlikte çalıştığınız insanların size saygı duyması zorunludur. Çalışma alışkanlıklarınıza, zekanıza veya bir anlaşmayı tamamlama yeteneğinize saygı duyabilirler. Yine de, bundan daha fazla saygı duyulacak şeyler var. Bir insan olarak onların saygısını kazanabiliyorsanız , oyunu gerçekten kazanmışsınız demektir.

İşte daha fazla saygı kazanmak için bazı ipuçları.

1. Kibar olun.
Aile üyelerinizden iş arkadaşlarınıza, marketteki kasa görevlisine kadar gün içinde tanıştığınız herkese karşı daima kibar olun . Kendinize görmek istediğiniz saygıyı başkalarına da gösterin. Nezaket sunmak için yapabileceğiniz eylemleri araştırın. Kahve dükkanında arkanızdaki kişiye kapıyı açın veya markette bir eşyası olan kişinin önünüze geçmesine izin verin. Lütfen deyin ve mümkün olduğunda teşekkür edin.

2. Saygılı davranın.
Göz devirmek, sözünü kesmek veya birisi hakkında olumsuz konuşmak gibi saygısız davranışları ortadan kaldırın. Bu eylemler, yalnızca etkileşimde bulunduğunuz kişiye saygılı olmamakla kalmaz, aynı zamanda sorunların daha fazla dahil edilmesini veya çözülmesini caydırır veya engeller ve kalıcı hale gelebilecek bir boşluk oluşturur. Bunun yerine, saygılı bir dinleme ortamı geliştirin. Bir kişinin görüşlerine veya fikirlerine katılmasanız bile herkes duyulmayı hak eder. Söyleyecek bir şeyiniz varsa, özellikle de önemli bir konu varsa, size nasıl davranılmasını istediğinizi düşünün.

3. İyi dinleyin.
Dinleme pasif değil aktif bir süreçtir. Konuşmadan önce düşün. Çoğu zaman, günümüz sohbetlerinde, bir kişinin yorumları, dinleyicide düşünceleri tetikler ve dinleyici de aynı çizgide kendi hikâyesini ortaya çıkarır. Hikayenizi anlatmak yerine, konuşmacıyı size daha fazlasını anlatmaya teşvik edecek sorular sorun. Çoğu insan umursadığın için gurur duyacak.

4. Yardımcı olun.
İnsanlar, ihtiyaç duyduklarında veya yardım etme fırsatı bulduklarında her zaman yardım etmeye veya kulak vermeye hazır olduklarında saygı kazanırlar. Daha önce gözden kaçırmış olabileceğiniz yardım fırsatları arayın. Örneğin ; Bir iş arkadaşının büyük bir projede yardıma ihtiyacı var mı? Günde birkaç kez yardımcı olmaya çalışın.

5. Bahane üretmeyin.
Eylemleriniz seçimlerinize bağlıdır ve bazı öngörülemeyen durumlar dışında mazeret için bir neden yoktur. Eylemlerinize sahip çıkın. Örneğin, sürekli geç kalıyorsanız, saçma sapan bahaneler üretmeyin. Hatalarınızı sahiplenin ve onlar üzerinde durmak yerine, onları aşmak ve bir dahaki sefere daha iyisini yapmak için fırsatlar arayın. Eksikliklerinize odaklanmak yerine, “Davranışlarımı veya durumumu nasıl düzeltebilirim?” diye sorun.

6. Öfkeyi bırakın.
Öfkeye veya kine tutunmak, kendinizden başka kimseyi incitmez. Üzülürseniz, bir an için kendinize kızmanıza izin verin, sonra devam edin ve ya durumu düzeltin ya da arkanıza yaslanın. Kendinize ve başkalarına bir mola verin. Affedin ve sonra unutun.

7. Değişime istekli olun.
İnatçı olmak sizi hiçbir yere götürmez. Evrim sürecinin değişimi içerdiğini anlayın. Bir kişi olarak gelişmek için çaba gösterin; yeni beceriler öğrenin, yeni etkinlikler deneyin ve özellikle otomatik davranışlarınızı yeniden inceleyin.

Ve daha iyi bir insan olma yolunda kaydettiğiniz ilerleme için kendinizi tebrik etmeyi unutmayın.

--

--