Sosyal Medya Bağımlılığı vs Sosyal Medya Detoksu

Buse Akay
Neyasis Technology
Published in
2 min readSep 13, 2022

Sosyal medya kapsayıcı bir kavramdır. Buna göre sosyal medya, başta Whatsapp, Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn gibi sosyal ağlar, bloglar, mikrobloglar, mesajlaşma programları, forum siteleri, internet siteleri ve içerik paylaşım sitelerinin toplamı olup, internet teknolojileri vasıtasıyla bilgi ile içerik üretmeyi ve paylaşmayı sağlayan platformlardır. Özellikle son yıllarda giderek artan sosyal medya kullanımı, sosyal medya bağımlılığını da beraberinde getirmiştir.

Sosyal medya insanlar için önemli bir haber ve bilgi alma ile bilgi yayma aracı olmakla birlikte, her şeyde olduğu gibi aşırı kullanımı bir sorun olarak değerlendirilmektedir.

Günlük dile uygun tanım yapmak gerekirse; çalışırken, yemek yerken, arkadaşlarla bir aradayken aklın sürekli sosyal medya hesaplarında olması durumudur.

Bir başka ifadeyle hayatın genel olarak sosyal medya üzerinden, takipçiler ve beğeniler üzerinden sürdürülmesi olarak tanımlayabiliriz.

Örneklemek gerekirse; arkadaşlarla geçirilen güzel anın fotoğrafını paylaşmak normaldir. Ancak sonrasında aklın sürekli sosyal medyada olması; “Kaç beğeni geldi? Kim yorum yaptı? Ya fotoğrafım beğenilmezse?” gibi sorularla zihnimizi meşgul edip, anı yaşamayıp ve sürekli sosyal medyayı kontrol etmek durumu bağımlılık olarak tanımlanmaktadır.

Sosyal medyaya bağımlı olmak; dikkat dağınıklığı, stres, yorgunluk ve iletişimsizlik gibi problemleri de beraberinde getirmektedir.

Bağımlılığı kontrol altına almak adına son dönemde trend olan yöntem sosyal medya detoksudur.

Sosyal medya detoksu; hesapların tümden kapatılması gibi değil, sosyal medya kullanımını kontrol altına alınmasıdır.

Birkaç örnek verecek olursak, Instagram kullanımını sınırlandırmak, belirli saatlere bölmek ya da Twitter’a günde sadece 3 kez giriş sağlamak gibi düşünülebilir. Telefonunuzu uçak moduna almak, belli saatlerde ya da geceleri kullanımı azaltmak bir yöntem olabilir. Hafta sonu kullanmamayı deneyebilir, yürüyüşe giderken sessize alıp çantanın derinlerine koyabilir hatta evde bırakabilirsiniz.

Vaktinizi telefonsuz geçirmeye odaklayın ve gayret gösterin.

En başta elbette aklınıza paylaşımlar, beğeniler, başkalarının ne yaptığı takılabilir. Bu düşünceleri görmezden gelmeye çalışın ve inanın yapabilirsiniz!

--

--