Yapay Zekâ Mülakatlarda Gerçekten Etkili mi?

Zumrutyesiloz
Neyasis Technology
Published in
3 min readDec 26, 2022

Şirketler, işe alımı daha kolay ve verimli hale getirmek için her zaman pratik yapay zekâ araçları arıyor. Taranacak başvuru sayısının artmasıyla, işe alımcıların genellikle artan iş yükünü düzene sokmak için mücadele ediyor ve bu da yapay zekâ işe alım araçlarını çekici bir çözüm haline getiriyor.

Yapay Zekâ İşe Alımı Kolaylaştırıyor

Özgeçmiş tarama süreçlerini yapay zekâ teknolojisine devretmek, işe alım uzmanlarını dikkatlerini işe alma sürecinin sonraki aşamalarına odaklama ve fazla kalifiyeli adayları keşfetme konusunda özgür bırakır.

İşe alım görevlileri, yapay zekâ yazılımına ne kadar güvenmek istediklerine bağlı olarak, sürece gerektiği kadar dahil olmayı veya gerektiğinde müdahale etmeyi seçebilirler. Yapay zekâ, mülakatlar sırasında adaylar hakkında veri toplayabilir ve bulguları insan incelemesi için bir rapor olarak sunabilir hatta mülakatlardan toplanan verilere dayanarak (insan girdisi olmadan) işe alım kararları verebilir.

Yapay Zekâ Aday Havuzunu Genişletiyor

Yapay zekâ, bir şirketin barındırabileceği ilk görüşme sayısını artırarak ve görüşmeleri adaylar için daha erişilebilir hale getirerek daha önemli sayıda başvuru sahibinin işe alma sürecine katılmasına olanak tanır.

Aday havuzunu genişletmek, bir şirketin çeşitlilik ve kapsayıcılık fırsatlarını genişletir. İşverenler, yapay zekâ olmadan işe alma sürecinin ilk görüşme aşamasına gelmemiş olabilecek adayları inceleyebilir.

Yapay Zekanın İşe Alımdaki dezavantajları şunlardır:

· Genellikle Adayın Başvuru Deneyimini İhmal Eder

Yapay zekâ mülakat teknolojisini kullanan şirketlere başvuran adayların bir avantajı, mülakatı ne zaman ve nerede yapacakları konusunda daha fazla esnekliğe sahip olmalarıdır.

Bununla birlikte, yapay zekâ iş görüşmelerinin sunduğu kolaylık, birçok adayın görüşme sürecinde yaşadığı olumsuz deneyimi telafi etmek için yeterli olmayabilir.

Yapay zekâ iş görüşmesi yazılımı, işe alım görevlileri düşünülerek tasarlanmıştır ve sonuç olarak, görüşülen kişinin deneyimini genellikle göz ardı eder. Adaylar, teknolojinin nasıl çalıştığına, hangi verileri topladığına veya nasıl değerlendirildiklerine dair net bir açıklama yapmadan mülakata giriyor ve bu da onların nasıl davranacakları konusunda kafalarının karışmasına neden oluyor.

· Tarafsız Değiller

Yapay zekâ görüntülü görüşme yazılımı şirketleri, yazılımlarının tarafsızlığı desteklediğini ve işe alım sürecinde önyargıyı azalttığını iddia ediyor. Yine de yapay zekâ yazılımı, kalıtsal önyargıya yol açabilecek geçmiş veriler kullanılarak geliştirilir.

Kamuya duyurulan bir vakada Amazon, algoritmanın erkek adayları tercih ettiğini ve “kadın” gibi terimler içeren özgeçmişleri cezalandırdığını keşfettikten sonra oluşturduğu yapay zekâ işe alma aracını kaldırdı.

Yapay Zekâ İş Görüşmesi Yazılımı, Adayları Sıklıkla Yüz veya Ses Tanıma Temeline Göre Değerlendirir

Ses tanıma teknolojisi, aksan veya kültürel tonlama modellerindeki farklılıkları hesaba katmayabilir. Bazı durumlarda, Curious Thing ile yürütülen bu MIT Teknoloji İncelemesi testinde gösterildiği gibi, birinin tamamen farklı bir dil konuştuğunu fark etmeyebilir.

Yapay zekâ iş görüşmeleri, işe alım sürecindeki bazı iş yüklerini en aza indirmeye yardımcı olmak için etkili bir araç olabilir, ancak mevcut durumda, adaylar hakkında herhangi bir gerçek karar verme en iyi şekilde gerçek işe alım uzmanlarına bırakılır.

--

--