YENİ NESİL LİDERLİK

Irem Uzun
Neyasis Technology
Published in
4 min readSep 2, 2022

Yeni Nesil Liderlik Nedir ?

Geleneksel yöntemlerde bilgiyi elinde tutarak bireysel farklılıklar yaratılan yönetim anlayışının yerini yeni nesil liderlikte paylaşımcılık kavramı almaya başladı. Bilgi ortak platformlar sayesinde bir kişide toplanmak yerine ekiplere dağılıyor. Yeni nesil liderlik anlayışında bu sebeple bireyden çok takım ya da ekip önem kazanmış oluyor. Yani yeni nesil liderler hem hırslı hem de takımın ve şirketin ön plana çıkması için mücadele etme özelliğine sahip olanlardır.

Yani liderler, takımlarını katılımcı olmaya teşvik eder bir pozisyonda konumlanıyor. Ayrıca geleneksel liderliğe göre yeni nesil liderlerin insan faktörünü geçmiş zamanlardan daha fazla ön planda tutması gerekiyor. Otoriter liderliğin yerini kapsayıcı bir liderlik anlayışının aldığını da söylemek çok doğru olur. Takıma emirler, komutlar vermek yerine yönlendirici bir liderlik anlayışına sahip olunması tercih ediliyor.

Yeni Nesil Liderdeki Özellikler

Gelişen teknoloji sayesinde bilgi de kolay ulaşılabilir ve paylaşılabilir hale gelmiş durumdadır. Yeni nesil liderler takımlarını yönlendirebilmek adına daima bilgili ve donanımlı olmak durumundadır. Değişime ve dönüşüme direnmek yerine mutlaka yeni nesil liderlerin buna ayak uydurması ve takımlarını yönlendirmeleri gerekmekte.

Yeni nesil liderlerin şeffaflığı ilke edinmiş olmaları gerekiyor. Güvenilir ve sorumluluktan kaçmayan karakter özelliklerinini geliştirmeyi ihmal etmemeliler. Öyle ki sadece iş yerlerinde değil yaşamlarının her alanında ilham verici olmaları bekleniyor. Risk almak, hedefler konusunda net ve açık olmak da yeni nesil liderlere özgü özellikler arasında gösteriliyor.

Yeni nesil liderlerin gelecek konusunda öngörülerinin iyi olmaları beklenir. Bu anlamda vizyoner özellikler barındırmaları önemlidir. Geleceğe yönelik hedeflerinde ve yönetimde stratejik düşünebilmeleri, yine aynı şekilde yeni nesil liderlerde olması beklenen özellikler arasındadır. Güçlü karaktere sahip olmasalar bile alçak gönüllü olmayı elden bırakmamalıdırlar. Takım çalışmasında egoist olmamaları da yönlendirme açısından yararlıdır.

Tüm takımı, yapılan işe veya projeye dahil etmek, takım oyunu oynamak gibi durumlarda etkili olacaktır. En önemlilerinden biri de şirketi ve takımı için inisiyatif alabilme yetkinliğine sahip olmaktır. Yeni nesil liderler; açık görüşlü, kararlı, takım çalışmasına uyumlu olduğu gibi ekiplerini işe yönlendirebilecek özelliklere de sahip olmalıdır.

“Yeni Nesil Liderlik Yaklaşımları” neler olacak?

Aslında liderler tarafından takip edilen/edilecek bir takım yeni nesil yaklaşımlar olacak. Bunlardan çok önemli olduğuna inandıklarımıza bu yazıda kısaca değineceğiz ama bunlar dışında da, önceden de var olan ve içerik anlamında zamanla değişime uğrayan yaklaşımlar da var ve halen devam ediyorlar. Örneğin; Müşteri Odaklı Liderlik, Teknoloji odaklı Liderlik, Çevik Liderlik vb. anlayışlar buna örnek olabilir.

Koçvari Liderlik: Bir lider, ekibi ne kadar iyiyse o kadar iyidir. Bundan hareketle, ekibinin yapısını, ekibi oluşturan bireylerin kişiliklerini, isteklerini, korkularını, güçlü ve zayıf yönlerini anlayan, gözlemleyen, ekibin daha iyi performans göstermesi ve mümkün olan en iyiye ulaşabilmesini sağlamak için, tüm kaynaklarını en optimum şekilde kullanan liderlik yaklaşımıdır. Ekibine liderden ziyade bir koç olarak yaklaşır ve herkesin içindeki “en iyi” ye ulaşması için çabalar. Koçvari lider, çalışanının yeteneklerine güvenen, sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkarabilmesi için yürüdüğü yolda ona eşlik eden ve yönetim yaklaşımıyla da kişinin performansını yükseltmesine yardımcı olan liderdir. Koçvari liderlik kavramı da, tıpkı dijital liderlik gibi önümüzdeki dönemin en önemli yaklaşımlarından biri olacak.

Kapsayıcı Liderlik: Lider, eşitlikçi ve kapsayıcı olan, ekibini düşüncelerini ve fikirlerini paylaşmaya, risk almaya, karar verme ve problem çözme sürecinin bir parçası olmaya teşvik eden kişidir. Güven, bir liderin ayırt edici özelliğidir çünkü savaşın tek başına kazanılamayacağının farkındadır. Çeşitlilik ve farklılıktan beslenir, bunları çözülmesi gereken bir problem değil, işe ve organizasyona değer katacak birer zenginlik olarak görür ve böyle hareket eder.Ekibindeki herkese güvenen, onları süreçlere mümkün olduğunca dahil eden, açık fikirli, önyargısız, herkesin fikrine önem veren, dinleyen, eşit davranan, iş birliğine dayalı bir çalışma kültürü yaratabilen, kısaca mümkün olduğunca farklı fikirleri, farklı yetenekleri ve farklı insanları aynı şemsiye altında toplamayı ve buradan hareketle “birlikte değer yaratma” ve “birlikte sonuç alma” eylemlerine odaklamayı başarabilen liderlerdir.

Ne güzel özellikler değil mi? Başarabilen liderlere selam olsun😊

Hesap Verebilir Liderlik: Görece daha yeni ve daha az bilinen bir anlayış var sırada. Şeffaflıkla ve bu şekilde gelişen yönetim anlayışlarıyla çok yakından ilgili bir akımdan bahsediyoruz. Peki nedir bu? Verilen kararları ve bu kararlardan alınan sonuçları, herkesle en açık haliyle ve şeffaf şekilde paylaşarak, iyi-kötü, olumlu-olumsuz her sonucu kabul edip, tüm bunların sorumluluğunu tam anlamıyla alabilmekle ilgili bir liderlik yaklaşımından bahsediyoruz. Her durumun arkasında durabilme ve hesap ver(ebil)me gibi çok değerli 2 yetkinlik üzerine kurulan bu yaklaşım, zor zamanlar da önemli olduğu kadar, şeffaflık ve sorumluluk almakla yakından ilişkili olduğundan, bizce tüm zamanlar ve tüm insanlar için çok kıymetli bir yerde duruyor.

Farkındaysanız, liderlik anlayışlarının hiçbiri finansal göstergelerle direkt ilgili değil. Tabi ki dolaylı olarak, hepsi bir şekilde olumlu finansal sonuçlar yaratmaya katkıda bulunuyor. Ama hiçbirinin doğrudan sayısallarla bağlantısı yok.

Diğer yandan, hepsinin ortak özelliği “Mutluluk”la ve “kendini gerçekleştirme” ile ilgili olmaları. Kendi içindeki en iyiye ulaşmanı sağlayan Koçvari lider, fikirlerini özgürce paylaşman için eşitlikçi bir ortam yaratan ve herkesin ne söylediğine kulak veren Kapsayıcı lider ya da hatalıysa hatasını kabul eden ve bunu dürüstçe ifade edebilen, her davranışının iyi ya da kötü sorumluluğunu alabilen “Hesap verebilen Lider”. Hepsi en genel tanımlarıyla bile, insanın “en değerli” olduğunu hissettirmiyor mu size de?

Ya da başka bir açıdan bakarsak;

Bugün liderseniz ya da ileride lider olma yolundaysanız, hangisi ya da hangileri sizsiniz?

--

--