Z Kuşağının İş Hayatından Beklentisi

Buse Akay
Neyasis Technology
Published in
4 min readJun 30, 2021

Kuşaklar arası farklılıklar, son yıllarda dikkat çeken bir konu olmuştur. Bu yoğun ilginin arkasında yatan pek çok sebep söz konusudur. Genç kuşaklar arasındaki davranışları ve tutumları pozitif yönde etkileyecek çalışma koşullarını tanımlama, bir işyerinde farklı kuşaklardan insanları yönetme, işyerini kuşak çeşitliliğine daha iyi adapte etme, işyerine yeni yetenekleri çekme ve elde tutma gibi birçok nedeni vardır. Y kuşağı 1980 ile 1995 arasında doğanlar olarak tanımlanırken, Z kuşağı günümüz literatürde en çok araştırılan topluluk olmasına rağmen içinde bulunduğu zaman aralığı hakkında fikir birliği yoktur. Yani Z kuşağının hangi yıllar arasında doğduğu konusunda araştırmacıların kesin bir yargıya varamadıklarını söyleyebiliriz. Fakat genel olarak araştırmalarda 1995 ile 2010 arasında doğanlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Farklı kuşaktan çalışanlar ve yöneticiler arasındaki iş değerlerinde farklılıkların olduğu düşünülmektedir. Y ve Z kuşağının, bir işyerinde önceki nesillerden gelenlerle benzer değerler ve süreçler tarafından ne kadar motive edildiğine dair tartışmalar devam etmektedir. Şu anda küçük ve orta düzey yöneticiler olarak çalışan Y kuşağı ile Z kuşağının, önceki nesillerde doğan yöneticilerle benzer motivasyonel teknik ve teorileri benimseyip benimsemediklerini ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır.

1990’lı yıllardan itibaren doğan insanlardan oluşan Z kuşağı, internet çocukları, dijital nesil, dijital yerliler, medya nesilleri, .com nesil, İgen veya anlık çevrimiçi olarak da adlandırılmaktadır. Z kuşağının en belirgin özellikleri; güven, özgürlük, bireysellik, teknolojiye bağımlılık ve hızdır. Bu nesil ile ebeveynleri X kuşağında olanlar arasında teknoloji kullanımı açısından büyük fark vardır. Z kuşağı bilgisayar, telefon ve internetin çocuklarıdır diyebiliriz. Geleceğin kuşağı olan Z kuşağı üyeleri, hızla değişen dünyayı anlamayı ve onun içinde büyümeyi sürdürmektedir.

Z kuşağının iş hayatına bakışını tanımlarsak;

-Özgürlükçü ve yenilikçi

-Yaratıcı ve sorgulayıcı bir disiplinle hareket etmesi

-Keskin sınırların olmadığı bir çalışma şekli

-İş hayatının sosyal yaşamın önüne geçmemesi

Z kuşağı özgür ruhlu, kariyer hedefleri yüksek fakat iş hayatını sosyal yaşamının önüne geçirmeyen bir kuşaktır. Z kuşağının özelliklerine uygun iş beklentileri şirketler tarafından her zaman doğru anlaşılmadığı gibi birçok şirket politikasıyla da uyuşmamaktadır.

Z kuşağının şirketlerden beklentileri:

İş ve yaşam dengesinin kurulması

Z kuşağı iş yaşamında keskin çizilmiş kurallardan daha çok esnek bir çalışma şeklinin sunulmasını bekler. Z jenerasyonu belirli saat dilimleri arasında çalışmak yerine şirketin ihtiyaç duyduğunda çalışma saatleri dışında çalışmayı kabul eder fakat ihtiyaç duyduğunda çalışmama özgürlüğüne de sahip olmak ister.

Çalıştığı lokasyondan bağımsız çalışma şekli

Z kuşağı şirket politikalarında yapılan değişikliklere X ve Y kuşağına göre daha kolay adapte olabilmektedir. Zamandan ve mekandan bağımsız çalışma şekliyle daha verimli çalışan gruba dahildir. Pandemi nedeniyle uzaktan çalışma şekline geçen şirketler için Z kuşağının adaptasyonu daha kolay olmuştur.

İşini keyifle ve severek yapma isteği

Z kuşağı için iş yaşamı sadece işten ibaret olmamalıdır. Sosyal becerileri ve iletişimleri güçlü olan Z kuşağı işinden keyif almak ve çalışırken motive olmak ister.

Sürekli kendini geliştirmeye açık olma

Z grubu tek bir işte ya da departmanda yıllarca çalışmak yerine her zaman yeni fırsatlar arayışındadır. Z kuşağına bakıldığında ortalama 3 yıl içinde yeni bir iş arayışına geçme eğilimi mevcuttur diyebiliriz.

Z kuşağının kısa sürede iş değiştirmesi şirketler için dezavantaj gibi görünse de yeniden şekillenen modern iş dünyasında, şirketlerin farklı kişi ve fikirleri iş akışına dahil ederek başarı elde etme oranı daha yüksektir.

Yaratıcı iş süreçlerine dahil olma

Z kuşağı yaratıcı ve farklı bakış açılarıyla işe farklı bir boyut kazandırmada başarılıdır. Proje geliştirmede, yeni fikirler üretmede oldukça yetenekli olan Z kuşağı şirketlerin ileriye taşınmasına katkı sağlamaktadır.

Liderliklerinin desteklenmesi

Z kuşağının teknolojiyle iç içe olması yenilikçi iş alanlarında öncü olmalarına başlıca etkendir. Z kuşağı bu yetisiyle X ve Y kuşağına çoğu zaman yol göstericidir. Şirketlerin liderlikte Z kuşağını desteklemesi bu anlamda oldukça önemlidir.

Y Kuşağı — Z Kuşağı

Özellikle eğitimcilerin ve yöneticilerin mevcut diğer kuşak çalışanlarının bu nesil ile uyum içinde yaşamalarını sağlayacak stratejiler geliştirmeleri gerekmektedir. Sektördeki deneyimli ve yeni nesil çalışanlar arasındaki dengenin sağlanması ve çalışma koşullarının kişisel koşullara göre ayarlanması Z Kuşağının daha verimli çalışmasına olanak sağlayacaktır.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

--

--