Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa)

El pròxim 28 de setembre se celebra la Nit Europea dels Investigadors, i des de l’IdISBa hem organitzat xerrades divulgatives informals d’uns 10 minuts dels investigadors de l’entitat a tres espais de Palma: Café a Tres Bandas (Plaça de Barcelona, 20), La Biblioteca de Babel (Carrer Arabí, 3) i a la Llibreria infantil i juvenil Baobab (Carrer de Guillem Galmés, 17).

Aquesta activitat s’emmarca en el projecte europeu de divulgació científica promogut per la Comissió Europea dintre de les accions Marie Sktodwska-Curie del programa Horizonte 2020, que té lloc a més de 250 ciutats europees des de l’any 2005.

El principal objectiu de l’activitat és apropar els investigadors als ciutadans perquè coneguin la seva feina, els beneficis que aporten a la societat i la repercussió de la seva recerca en la vida quotidiana.

Programa de l’activitat:

Café a Tres Bandas (19.00–20.15)

  • “La ciencia como herramienta de construcción social”, a càrrec de Javier Pierola Lopetegui (responsable de la plataforma de Microscòpia).
  • “¿Por qué deberían importarme los lípidos?”, a càrrec de Karim Pérez Romero, Albert Maimó Barceló i Joan Bestard Escalas (tots ells investigadors del grup Lípids en Patologia Humana).
  • “La salud de tu código postal”, a càrrec d’Antoni Colom Fernández (investigador del grup Fisiopatologia Cardiovascular i Epidemiologia Nutricional).
  • “Salud digital: más rápida y más personalizada”, a càrrec de Roberto de la Rica Quesada (investigador del grup Multidisciplinar de Sepsis).

La Biblioteca de Babel (19.00–20.15)

  • “Hablar del cáncer sin miedo”, a càrrec de José Reyes Moreno (investigador del grup Multidisciplinar d’Oncologia Traslacional).
  • “Ciencia con chocolate”, a càrrec de Pilar Roca Salom (responsable del grup Multidisciplinar d’Oncologia Traslacional).
  • “De ratones y hombres… y viceversa”, a càrrec de Carlos Río Bocos (investigador del grup Inflamació, reparació i càncer en malalties respiratòries).
  • “Investigación en servicios de salud: ¿en qué consiste? ¿Qué puede aportar a la sociedad?”, a càrrec d’Ignacio Ricci Cabello (investigador del grup de Recerca en Activitats Preventives i Promoció i en Càncer Illes Balears (GRAPP-CAIB)).
  • “Llum, son i depressió”, a càrrec de Francesca Cañellas Dols (investigadora del grup Neurofisiologia del son i dels ritmes biològics).

Llibreria infantil i juvenil Baobab (18.00–19.00)

  • “Maria, la infermera investigadora….”, a càrrec de Clara Vidal Thomas, Joana Ripoll Amengual i Oana Bulillete (totes elles investigadores del grup de Recerca en Activitats Preventives i Promoció i en Càncer Illes Balears (GRAPP-CAIB)).