Analyse

Stine Sandberg
NKH Grafisk Design
Published in
10 min readNov 21, 2014

1. Forretning

Forretningsmål

Horgen Gård skal være den mest ettertraktede gården når det kommer til økologisk kjøtt. Produktene skal være av så høy kvalitet at de skal være ønsket på markedet.

Drift

Før i tiden drev man gjerne med litt av alt; man hadde kuer, sauer, griser og høner, og hadde derfor en mindre kvantitet av hvert dyr. Men i dag har man gjerne færre typer av produksjoner, og heller større produksjoner av hva man gjør. Derfor selger Horgen Gård i dag, nesten utelukkende, kjøtt og noen få korntyper.

Dagene på Horgen Gård består av generell vedlikehold av gården og dyrene, foring og stell av dyrene. På sommeren sår de jordene sine og lar kuene spise av gresset. Selvfølgelig driver de mye med kundebehandling, og også slakting av dyrene de har.

Historikk

Litt om Gudbrand
Gudbrand er 29 år, og er født mellom to søsken. Han har begynt å forpakte Horgen Gård, hvilket vil si at han har kjøpt deler av Gården, og leier resten av faren sin, som eier det resterende. Det er en vanlig måte å gjøre det på når man skal ta over en gård, slik at man ikke tar over hele gården med en gang.

Gårdsnavnet
Horgen Gård ligger på Nes i Romerriket. Gårdsnavnet kommer fra Vikingtiden. Tidligere het gården Horgvin, “vin” betyr gresslette, mens “horg” betyr offersted. Dette var altså et sted hvor man fra gammelt av ofret til gudene.

Logoen
Man har gjerne en stein nede ved veien som angir gårdsnavnet. Horgen Gård har en stein med en smijerns-logo, som de fikk på 60-tallet. Gudbrand og resten av familien er veldig glad i denne, fordi det var en god venn av mormoren til Gudbrand som lagde den. Han het Vidgrei, og det er også han som har laget smijernsportene i Frognerparken.

Ikonet
Treet i ikonet blir kalt for Hørjebjørka. Hørje er dialekt for Horgen, og selve Hørjebjørka er en bjørk som er 150 år gammel, som er et ikon i nærmiljøet.
I tillegg er det noen kuer i ikonet, og også en tegning av selve gården.

Familiehistorie
Johannes Quale (Gudbrands tippoldefar), var grossist i Bogstadveien, og hadde veldig mange barn. En av barna, Birger Johannes (?), hadde vært gårdsgutt hos en kamerat av faren, og fikk derfor en gård av faren sin, Johannes. Denne gården var Horgen Gård, og den ble overtatt av Birger i 1917. Etter dette har gården gått i arv til Erik (farfaren til Gudbrand), deretter til faren til Gudbrand, og nå til Gudbrand.

Litt om resten av familien
Moren til Gudbrand, Inger-Lise, hans to søstre, Kristin og Inger-Marie, og hans kone Jenni er også med på å bidra på gården i dag. De har også et sterkt bånd til gården og familiebedriften, og ønsker gjerne å bli inkludert på gården.

Stakeholders/nøkkelpersoner

Den jeg i hovedsak skal forholde meg til er Gudbrand. Vi har ikke kontaktinformasjon selv, ettersom at læreren vår har all kontakt med ham.

I tillegg kommer resten av familien på gården også til å bry seg om resultatet av web-siden. Spesielt kona og faren til Gudbrand kommer til å være mye involvert. Faren hans driver gården i dag, og kommer også antagelig til å være med å hjelpe etter at Gudbrand har tatt over sammen med kona.

Mål med produktet/tjenesten

Målet med den nye web-siden er å kunne tilby den samme informasjonen på en bedre måte enn det blir gjort i dag. Kunden skal kunne få det de vil på en enklere måte enn de gjør i dag. Web-siden skal i tillegg dele kunnskap og formidle verdiene til Horgen Gård og i tillegg gi dem en identitet.

Konkurransefortrinn

For å finne bedriftens styrker og svakheter, lagde jeg en SWOT-analyse.

Konkurrentanalyse

Jeg så på et par konkurrenter og lagde SWOT-analyser av dem. Den første konkurrenten jeg så på var Hitterø.

www.hittero.no

Den andre konkurrenten jeg ville se på var Aalan Gård.

www.aalan.no

Når jeg har sett på konkurrentene ser jeg mer tydelig manglene ved Horgen Gård sin nettside. Horgen Gård har allerede mye god informasjon, men ikke en tydelig identitet som Aalan har. Horgen Gård har heller ikke et bra bestillingssystem som Hitterø har. Men Horgen Gård har et ekstremt bra produkt, som med riktig konsept og identitet kan komme veldig langt på markedet.

I tillegg har Horgen Gård andre konkurrenter: Homlagarden — kalkun www.homlagarden.no, Duggurd — kjøtt og vilt www.duggurd.no, og Holte Gård — kylling www.holtegard.no

Frist/lansering

Produktet skal presenteres for kunden den 15. desember.

2. Brukere

Målgrupper

Primærmålgruppen er velutdannede menn og kvinner med en god inntekt i 40–50 årene, gjerne som også bor i Oslo eller Akershus. De er er kvalitetsbevisste, har mye kunnskap om mat, spesielt økologisk mat, og er selvfølgelig betalingsvillige.

Sekundærmålgruppen er menn og kvinner i alderen 30–40 år som er matbevisste, og elsker god mat. De er opptatt av dyrevelferd og foretrekker derfor økologisk mat. De elsker at Horgen Gård går imot det industrielle samfunnet, og lar dyrene være i sitt naturlige habitat. De har ingenting imot å betale litt ekstra for å være sikre på hva slags mat de putter i kroppen sin.

Brukeroppgaver/scenarioer

  • Som gründer med en travel hverdag, ønsker jeg å kjøpe kjøtt fra Horgen på en effektiv måte.
  • Som allergiker vil jeg finne informasjon om produktene og innhold på en enkel måte
  • Som en fest- og matglad hjemmeværende ønsker jeg å kunne kalkulere priser, kvantitet og varighet på kjøttet på en enkel måte.
  • Som en kostholdsopptatt kvinne ønsker jeg å få kunnskap om hvorfor økologisk kjøtt er bedre for meg, enn “vanlig” kjøtt.

Personas

For å kunne laget et bra produkt, må man også ha en målgruppe å forholde seg til. Derfor har jeg laget tre forskjellige fiktive personas for å gjøre jobben senere enklere.

Anna Helstrøm

Navn: Anna Helstrøm
Alder: 38 år
Yrke: Hjemmeværende
Bosted: Grünerløkka

Familie:
Anna har tre barn, og en ektemann som hun bor sammen med. Hun har et veldig tett bånd til de alle, og er opptatt av at alle skal ha det bra.

Interesser:
Anna elsker å lage god mat, og er opptatt av økologisk mat, og dyrenes velferd. Hun vil ikke være en del av det industrialiserte samfunnet, hvor dyr blir masse-slaktet, og ikke lever et godt liv. Hun setter pris på Horgen Gård, og hvordan de driver bedriften. Hun synes det er fint å kunne gå sammen med venner med de samme interessene for å kjøpe kjøtt fra Horgen Gård, og mener at dette er en sosial ting. Anna er veldig glad i å samle hele familien rundt middagsbordet for ”felleskos”, og en koselig prat.

Mål:
- Familien skal leve et sunt og friskt liv
- Vil stoppe den masseproduserte kjøttproduksjonen
- Spre budskapet om den sunne og økologiske maten fra Horgen gård

Scenarioer:
Hun opplever stadig vekk at folk ikke vil høre på hennes meninger om økologisk mat. De mener gjerne at det masseproduserte kjøttet de får kjøpt i dagligvaren er like bra som økologisk.
Anna merker i tillegg at de hun snakker med ikke tar det seriøst. De mener at Horgen Gård ikke virker profesjonelle nok.

Jon Enbom

Navn: Jon Enbom
Alder: 56 år
Yrke: Gründer av Stormkjøkkenet
Bosted: Frogner

Familie:
Jon har to døtre og en kone. Den eldste datteren har flyttet ut, men den yngste bor fortsatt hjemme med Jon og kona. De er ikke så tette som de skulle ønsket, ettersom Jon jobber mye og er mye ute av huset.

Interesser:
Jon har en stor interesse og lidenskap for restauranten sin på Holtet. Han ønsker at Stormkjøkkenet skal servere mat av god kvalitet, som også er sunn. Derfor ble han veldig glad da han startet samarbeidet med Horgen gård. Nå vet han at maten er av god kvalitet, og på et nivå som kundene hans vil betale gode penger for. Jon er også veldig glad i å lage mat selv, og bestiller også gjerne kjøtt til seg selv og familien fra Horgen gård.

Mål:
- Gi kundene sine god og sunn mat
- Tjene gode penger på fornøyde kunder
- Spre budskapet om sunnheten ved økologisk kjøtt
- Ønsker å effektivisere kjøpet fra Horgen
- Vil enkelt kalkulere prisene på kjøttet fra Horgen

Scenarier: Det er flere kunder som er skeptiske til økologisk mat, fordi de ikke har nok kunnskap om hva det er. De kan fort mene at det beste er det velkjente kjøttet de får kjøpt i dagligvare. Men Jon opplever som regel mye positivitet rundt den kortreiste og økologiske maten han serverer.

Lene Løvland Vik

Navn: Lene Løvland Vik
Alder: 45 år
Yrke: Advokat
Bosted: Majorstuen

Familie:
Lene har én sønn og en eks-mann. Hun bor sammen med sønnen, som har planer om å snart flytte ut. Hun har et tett forhold til sønnen, men ikke lenger til sin eks-mann.

Interesser:
Lene legger mye tid og energi igjen på jobben, og elsker det hun driver med. Men for å bygge opp energien igjen hjemme, synes hun det er viktig å vedlikeholde kroppen. Derfor driver hun med yoga, og spiser kun økologisk mat. Hun gleder seg alltid til å komme hjem og slappe av med god mat, som hun kan spise med god samvittighet. Hun synes det er helt fantastisk å kunne kjøpe mat fra Horgen gård, hvor hun vet at kvaliteten er bra. I tillegg har hun kjøtt for flere måneder, og slipper å kjøpe det dårlige kjøttet fra dagligvarene.

Mål:
- Spise kun økologisk mat, gjerne også kortreist
- Spre budskapet om dyrevelferd og innvirkningen dette har på kjøtt
- Prestere enda bedre på jobb, med et høyt energinivå
- Vil bestille kjøtt på en enkel og effektiv måte på Horgens hjemmeside

Scenarioer:
Mange synes at Lene er sær som nekter å spise noe annet enn økologisk. Hun blir nesten sett på som en merkelig type som kun driver med yoga og spiser merkelige ting. Men det er også andre som tar etter henne, og synes hun er inne på noe bra. Flere som har smakt på kjøttet fra Horgen sier det er noe helt annet enn det masseproduserte kjøttet fra butikken.

Touchpoints

Sånn som det er i dag så kommer Horgen Gård i kontakt med kundene sine gjennom sosiale medier som Facebook og Instagram. I tillegg er faren til Gudbrand rundt og holder foredrag, og bygger et nettverk på denne måten. Horgen Gård har også hatt noen avisoppslag om gården og deres drift, hvilket også har bidratt til et større kundenettverk. Noen kommer selvsagt også gjennom nettsiden, men dette er ikke mange.

3. Merkevare

Perception strategy/brand attributes

Horgen Gård blir i dag oppfattet som økologiske, men har ikke en tydelig identitet eller et tydelig konsept på nettsiden. De vil bli oppfattet som opprørske, konservative, high-end, offensive, en familiegård, stolte, økologiske og vil selvfølgelig få frem at de driver med Holistic Management.

Hovedbudskap

Hovedbudskapet de vil formidle med produktene er renhet, god smak, nærhet til mat og kvalitet. Det er et produkt av høy kvalitet, som er rent på grunn av måten gården blir drevet. Alt blir gjort økologisk, og dette er også noe de er stolte av. Folk får en større forståelse for, og nærhet til, hva de putter i kroppen.

Tone-of-voice
Web-siden burde formidle kunnskap på en seriøs måte. Må få frem at det er kvalitet de selger, men samtidig også få frem det “landlige” og at det er en familiebedrift. Burde ikke være for komplisert språk, slik at ikke bare norges beste kokker skjønner hva som blir sagt.

Designresearch

I dag har ikke Horgen Gård noen designmanual, men heller noen ikoner de gjerne vil ha med videre, fordi de betyr noe for dem, og er en del av hvem de er.

Logo

Ikon

Det finnes endeløse rekker med økologisk mat i dagligvarebutikkene. Derfor er det viktig å bygge en helt egen og unik identitet for Horgen Gård som faktisk representerer hvor bra produkt de har.

Fra Instagram og Facebook har de mange fine bilder, men disse blir dessverre ikke brukt på noen måte på hjemmesiden i dag. De har mye bra materiale som ikke kommer til sin rett.

4. Innhold

Domene / Mental modell

For å kunne lage en best mulig webside til Horgen Gård, gjorde jeg meg bedre kjent med informasjonen de allerede hadde der. Jeg valgte å finne ut litt mer om Aberdeen Angus som er rasen de selger, og også Holistic Management som er måten de driver bedriften på.

Innholdsanalyse

Etter å ha laget en mental modell over valgte emner, så jeg på selve innholdet på nettsiden, og laget en oversikt. Her la jeg også til hva jeg selv kunne tenkt meg å kanskje ha med på web-siden.

Konkurrentanalyse — innhold

Her så jeg på innholdet på de samme to konkurrentene jeg har analysert tidligere; Hitterø og Aalan.

Hitterø

Aalan

Websiden til Aalan er mye mer oversiktlig, men mangler en del viktig informasjon. Dessuten er ikke alt integrert på noen av web-sidene som det kanskje burde være. Web-siden til Aalan tar derimot god nytte av all plassen, og det er enkelt å finne den informasjonen man leter etter. Hjemmesiden til Hitterø er ikke like oversiktlig, men har fortsatt mye mer informasjon på mange områder som Aalan mangler. En slags type blanding av disse to web-sidene hadde blitt et veldig bra resultat, tror jeg!

--

--