Google Gemini Nasıl Kullanılır?

Caner Kösedağ
Noktalıvirgül
Published in
4 min readMar 12, 2024

--

Merhaba sevgili Medium okurları! Bu yazım biraz rehber niteliğinde olacaktır. Google’ın piyasaya süreli çok olmadığı büyük dil modeli olan Gemini Pro 1.0'ı nasıl kullanabileceğinizi anlatacağım. Gemini’yi nasıl efektif bir şekilde kullanabiliriz, nasıl adeta bir sekreter olarak kullanabiliriz, bunları anlatacağım. Hadi başlayalım!

Source: Created via AI by Author

Gemini, eski Bard’a göre daha gelişmiş bir yapay zeka dil modeli. Son 1 aydır çok fazla kullanıyorum ve cidden verimimi, verimliliğimi yükseltti. Gemini’yi sekreterim olarak kullanıyorum adeta. Bunu nasıl yapabileceğinizi örnek uygulamalar ile göstereceğim. Önce birkaç hazırlık yapmamız lazım.

Hazırlık

  • https://gemini.google.com adresine gidin ve sağ üstte profilinize tıkladıktan sonra Google hesabınızı yönet butonuna basın. Kişisel bilgiler kısmında hesap dilini İngilizce US veya İngilizce UK yapın. Tüm Google ürünlerinizin arayüzü İngilizce olacaktır. Ama bunun dert olduğunu düşünmüyorum.
  • Daha sonra sol altta ayarlar ikonuna basıp Extension sekmesine gitmeniz gerekiyor. Bu linkten direkt gidebilirsiniz: Extensions Daha sonra burada bütün eklentileri açın.

Bu iki maddeyi uyguladıktan sonra Gemini bizim sekreterimiz olmaya hazır hale gelecektir.

Google Gemini’yi Etkili Bir Şekilde Kullanma

Google Gemini’yi etkili bir şekilde kullanmak zor değildir. Biraz istem (prompt) mühendisliği bilmeniz gerekiyor. Yani Gemini’den ne isteyeceğinizi, nasıl isteyeceğinizi bilmeniz gerekiyor. O konuya bu yazıda giremem çünkü o apayrı bir konu. Bunun dışında dikkat etmemiz gereken bir şey yok.

Ha unutmadan söyleyeyim, istemleri İngilizce olarak girmemiz gerekiyor. Yoksa çalışmayacaktır. İstemi İngilizce olarak girsek bile Türkçe çıktı alabiliriz. Sadece istemin sonuna “Respond in Turkish language.” cümlesini eklememiz gerekiyor.

Hadi derine inelim!

Google Gemini Extensions

Google Gemini’yi ektili bir şekilde kullanma noktasında Gemini’nin eklentilerine odaklanacağız.

Google Flights: Google Flights eklentisi Gemini’nin, uçuş bilgilerine erişerek size uygun sonuçlar getirmesine yarıyor.

Örnek kullanım istemi: “Get flights to Istanbul for tomorrow. Respond in Turkish.”

İstem çıktısı:

Source: Taken screenshot by Author

Google Hotels: Bu eklentiyle, adı üstünde, uçuşları listeleyebildiğimiz gibi otelleri listeleyebiliyoruz. Dikkat edilmesi gereken bir şey var, fiyat bilgileri nokta atışı doğru olmayabiliyor.

Örnek istem: “List hotels for vacation by 2000 Turkish Liras per night in Adana. Respond in Turkish language.”

İstem çıktısı:

Source: Taken screenshot by Author

Gelin bu iki eklentiyi beraber kullanalım. Gemini’den iki günlük İstanbul tatili için uçuş ve otelleri listelemesini isteyelim.

İstem: “List hotels and flights for 2 days Istanbul vacation by 10.000 Turkish Liras budget. Respond in Turkish language.”

İstem çıktıları:

Source: Taken screenshot by Author
Source: Taken screenshot by Author

Google Maps: Google Maps, eklentisi Google Haritalar’a bağlanıp sizin isteğiniz üzere yol tarifleri verebiliyor.

Örnek istem: “Get the road to Kayseri as shortest way. Respond in Turkish language.”

İstem çıktısı:

Source: Taken screenshot by Author

YouTube: Bu eklenti sizin çok işinize yarayacaktır. YouTube eklentisiyle, İngilizce dilindeki videoları analiz ettirip özetini isteyebiliyorsunuz. Her videoda çalışmıyor ama çoğunda çalışıyor.

Örnek istem: “Summarise this YouTube video in Turkish: https://www.youtube.com/watch?v=nG7yosFQHP4&pp=ygUZZnJldWQgcHN5Y2hvc2V4dWFsIHN0YWdlcw%3D%3D

İstem çıktısı:

Source: Taken screenshot by Author

Google Workspace: Ana yemeği sona bıraktım. Bu eklentiyle Google Drive’da bulunan PDF ve diğer dokümanları, Gdoc gibi, analiz ettirebiliyorsunuz. Örneğin bir ödev analiz ettirip Gemini’den iyileştirmesini isteyebilirsiniz. Ya da bir dokümanı analiz ettirip belgenin anahatlarını çıkartmasını isteyebilirsiniz. Ben basit bir örnek vereceğim. Gemini’nin kullanım sınırı hayal gücünüze bağlı. Ne kadar yaratıcı istem girerseniz o kadar fayda görebilirsiniz.

Örnek istem 1.gönderim: List my Gdocs.

Örneğin 2.gönderimi: Summarise this Gdoc in Turkish: [dosyaadı].

Ben FRP oyunumun dokümanını özetlemesini istedim. Respond in Turkish dememe rağmen İngilizce yanıt verdi. İsterseniz İngilizce yanıtına cevap olarak “Translate to Turkish your last response” diyerek Türkçe yanıt alabilirsiniz.

Source: Taken screenshot by Author

Sonuç

Bu eklentileri kullanarak ve kendiniz yaratıcı istemler girerek faydalı, işlevsel ve efektif çıktılar alabilirsiniz. Tamamen sizin yaratıcılığınıza bağlı. Son olarak bir örnek vereyim. Örneğin farklı videoların tek tek analizini isteyip en son bir istem girerek o videolardan toplamda öğrendikleri ile bir makale yazmasını isteyebilirsiniz. Ya da farklı belgeleri tek tek analiz ettirip genel bir özet isteyebilirsiniz. Bu akıp gider böyle.

Evet! Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim! Aşağıda dikkatinizi çekebilecek birkaç yazım daha var. Ayrıca sosyal medya bağlantılarımdan bana ulaşabilirsiniz. Kendinize iyi bakın, esen kalın!

Instagram: ckosedag
Twitter: BloggerCanerK
Kişisel web sitem: canerkosedag.com

--

--