Web Summit i korte trekk🔼

Vibeke Isachsen
norse.co
Published in
7 min readNov 21, 2017
Den bedre (les: kvinnelige) halvdelen av Norse pÄ vei til Web Summit :)

I begynnelsen av november hvert Ă„r arrangeres det som har blitt kjent som “the best technology conference in the world” og “where the tech world meets”. En mĂžteplass for over 60.000 entusiastiske digitale hoder med alle slags innfallsvinkler, bakgrunn og kompetansenivĂ„. Som “Women in Tech” tok jentene i Norse seg turen til Web Summit i Portugals hovedstad, Lisboa.

PÄ tre dager gjennomfÞres intervjuer med over 1200 foredragsholdere hvor foredragene strekker seg fra 5 til 40 minutter. Scenene ligger tett i tett og det gjelder Ä ha gjort sin research fÞr man kommer til Web Summit for programmet er fullpakket. Kjente navn som Al Gore, Chief Product Officer i Uber Jeff Holden, Slack co-founder Steward Butterfield, Booking.com CEO Gillian Tans, co-founder av Tinder Sean Rad, sjefer i Google Ventures, IBM, Microsoft, Sophia the Robot (som nylig fikk statsborgerskap i Saudi-Arabia).. Til og med Wyclef Sean tok turen for Ä fortelle oss hvordan digitaliseringen skaper nye muligheter. NÄr de skarpeste digitale hodene samles er det bare Ä sette seg ned, lytte og notere, sÄ her skal jeg prÞve Ä oppsummere de viktigste debattene vi sÄ gjennomgÄende pÄ verdens stÞrste tech konferanse.

“Act like a start-up”

PĂ„ Web Summit er det ingen tvil om hvem som er rockestjerner, som publikum enstemmig fremmer som de mest innflytelsesrike foredragsholderne, hvor mobil-blitsene lyser opp rommet og det er hĂžy sosial delingsgrad. Det er grĂŒnderen som har startet opp, vunnet mange kamper og nĂ„ sitter igjen med et selskap som har lykkes i Ă„ endre status-quo.

Å oppfĂžre seg som en start-up har blitt en strategi for Ă„ lykkes, for store anerkjente konsulentselskap, internasjonale banker, design — og utviklingsmiljĂž. Web Summit er uten tvil med pĂ„ Ă„ eskalere dette tankesettet med Ă„ fremme anerkjente grĂŒndere som forteller sine suksesshistorier og som deler viktigheten av Ă„ alltid “iterere” sine produkter. Start-up’er fĂ„r pitche sine idĂ©er, de fĂ„r egne produktboder, det kjĂžres “sprint” workshops rettet mot nystartede selskaper og det er en klar oppfordring til Ă„ dele kunnskap for at vi alle skal bli enda litt bedre.

Vi deltok pĂ„ flere foredrag som tok for seg betydningen for det lokale nĂŠringslivet der lokale start-up miljĂžer har dukket opp, og det virker utelukkende positivt. Debattene rundt det “neste” Silicon Valley kokte og det er ingen tvil om hvor stor pĂ„virkning start-up mentaliteten har pĂ„ store, strukturerte selskaper. Det er heller ingen tvil om at start-up miljĂž popper opp i ett hvert verdenshjĂžrne og finner sin lokale form, med globale pĂ„virkning.

AI og The future of voice

Kunstig intelligens har lenge vÊrt en fundamental del av fremtidsutsiktene til de som fÞlger litt med i den digitale verden. De fleste er nok klar over at kunstig intelligens vil ha en pÄvirkning pÄ livene vÄre, men det er fÄ som forstÄr hvor stor effekt AI kan ha pÄ hverdagen vÄr om fÄ Är. Mange muligheter ble diskutert i alle forum og vi kan enkelt trekke frem at AI kan gi grobunn for alt fra nye forretningsmodeller og arbeidsmetoder til Ä vÊre en driver for store endringer i samfunn, infrastruktur og industrier.

AI kombinert med roboter kan vÊre sterke krefter og det er derfor ogsÄ viktig Ä ta hÞyde for Ä definere gode retningslinjer for dette, slik Stephen Hawking trakk klart frem i sin Äpningstale.

“Lets fulfill our potential and create a better world for the entire human race (
) We cannot know if we will be infinitely helped by AI, or ignored by it and side-lined or conceivably destroyed by it”
Stephen Hawking i sin Äpningstale pÄ Web Summit

MĂ„ten mennesker samhandler med teknologi har begynt Ă„ bli en voksen industri. Takket vĂŠre Alexa, Siri og andre virtuelle assistenter er vi i ferd med Ă„ endre vaner og bli avhengig av stemmestyring til alle mulige oppgaver. Assistentene endrer ikke bare vaner hos de mest tech-orienterte i samfunnet, men Ă„pner nye muligheter som vi aldri har sett tidligere og skaper en stemmestyrt avhengighet i samfunnet.

Sophia the Robot og Einstein var begge der for Ă„ diskutere fremtiden for samarbeid, muligheter, utfordringer og ja, til og med samliv med roboter.
Roboter kommer til Ä bli en integrert del av vÄre liv og dette var forumet for Ä diskutere bÄde fordeler og ulemper.

Sophia the Robot i diskusjon med Ben Goetsel (AI ekspert) og Mike Butcher (TechCrunch). Bilde lÄnt fra Inc.com

AI har eksistert som teknologi en god stund, men det er alle mulighetene og digitale tilkoblinger som har dukket opp de siste Ärene som har gjort at vi har tatt et stort steg mot kommersialisering. AI er garantert her for Ä bli og fikk utrolig mye oppmerksomhet under Web Summit. Med AI kan verden se veldig annerledes ut om bare fÄ Är.

Cryptocurrency

NĂ„r en viktig foredragsholder i Ă„r heter Joseph Lubin og er Co-founder av Ethereum er grunnlaget for diskusjonene allerede lagt. Men digitale valutaer og blockchain teknologi gikk langt utover foredragene hvor Ethereum var involvert og dette er helt klart Ă„rets “snakkis”. Diskusjoner sporet fort ut mot cryptocurrency, fremtidige muligheter for blockchain teknologi eller mulighetene hvis man tok i bruk ICO . Til og med samtale-starterne var pĂ„virket av teamet hvor vi ble spurt om alt fra “hvor mye har du investert i bitcoins?” og “hva er smartest Ă„ satse pĂ„ i dag— Bitcoin eller Ethereum?”.

Web Summit fÄr cryptocurrency til Ä hÞres ut som en daglig valuta for enhver global borger. Digitale valutaer er selvfÞlgelig ikke like kommersielt som det hÞres ut i de riktige forum, men det er allikevel veldig interessant Ä fÞlge med pÄ hvilken rolle de fÄr for fremtiden. Det er i tillegg utrolig spennende Ä hÞre om hvilke mulighetsrom f.eks sjefen i Google Ventures, Tom Hulme, ser for seg for blockchain teknologi i fremtiden. Forbes har ogsÄ skrevet en god introduksjon til blockchain her.

Mangfold i teknologibransjen

Det var utrolig forfriskende Ă„ hĂžre alle diskusjoner om mangfold i tech bransjen. Det er nok unĂždvendig Ă„ trekke frem at det har vĂŠrt et klart skifte hva gjelder mangfold i teknologibransjen de siste Ă„rene, men det er fortsatt en lang vei Ă„ gĂ„. At mangfold ogsĂ„ trekkes frem som en klar driver i bransjen, er en stor fordel. Det skal ikke spille en rolle hvilket kjĂžnn du er, hvilket land du kommer fra eller hvilken alder du har. Satser tech bransjen pĂ„ mangfold handler det om Ă„ trekke frem de beste personene til Ă„ lĂžse de utfordringene du stĂ„r overfor, uavhengig av personlige egenskaper. Web Summit var et klart bevis pĂ„ at Ă„ satse pĂ„ mangfold lĂžnner seg. Man skal lete lenge etter Ă„ finne en konferanse med en sĂ„ god fordeling pĂ„ kjĂžnn, erfaring, bakgrunn, perspektiver og land, men de har ogsĂ„ gjort en grundig jobb for Ă„ fĂ„ det til. Web Summit er ogsĂ„ forumet for Ă„ trekke frem utfordringer i mangfold som at det fortsatt er fĂ„ kvinner i lederroller i tech, at det er noen land som alltid utvikler de beste talentene og at det i 2020 nĂŠrmer seg 50% ansatte i kategorien millennials i nesten alle selskap. Web Summit fĂ„r en 🙌 for Ă„ problematisere det og sĂžrge for at satsingen for Ăžkt mangfold fortsetter.

Ansvar

Den digitale lykkerusen begynner Ä legge seg. I mange Är har vi forholdt oss ukritiske og optimistiske til alle deler av digitaliseringen. Vi har jublet frem alle smÄ steg i automatisering av tjenester og produkter. Ved Ä invitere Stephen Hawking til Ä holde intro-foredraget pÄ Web Summit sendte Web Summit oss raskt ned pÄ jorda ved Ä gi klare indikasjoner pÄ at vi beveger oss mot en periode hvor forpliktelser til digitalisering mÄ tas langt mer alvorlig.

Kjente politiske institusjoner som UNs generalsekretĂŠr Antonio Gueterres, Portugals statsminister og Margrethe Vestager i den Europeiske Kommisjon var samlet for Ă„ diskutere etikk og ansvarsforhold pĂ„ den globale scenen. Margrethe Vestager var klar i sin tale om at rollen til AI og algoritmer mĂ„ diskuteres i det offentlige for Ă„ unngĂ„ at “what happens in the black box remains in the black box”. Hennes perspektiv er at det alltid er personer eller selskap som er ansvarlig for hendelser, uavhengig av algoritmene som brukes.

“Society is about people, not technology”
Margrethe Vestager, Head of EU’s competition Commission

Ansvar ble diskutert i de fleste fagfelt, fra AI, robotics, blockchain til mer generelle diskusjoner om ansvaret store selskaper som Google og Apple har pĂ„ den globale banen. Det er utrolig spennende Ă„ hĂžre alle refleksjonene og fremtidsutsiktene, men ogsĂ„ hvilke fallgruver som finnes for f.eks fremtidens AI. Vi trenger Ă„ fĂ„ den digitale fremtiden vĂ„r til Ă„ vĂŠre “det beste skiftet noensinne, ikke det verste noensinne” som Max Tegmark sĂ„ fint la det frem i sitt foredrag.

Tre dager med uendelig mange inspirerende foredrag var ved veis ende. Turen ga uten tvil uvurderlig faglig pĂ„fyll. Jeg er overbevist om at alle “Norse-jentene” sitter igjen med masse ny innsikt om produktutvikling, fremtidens trender for marketing, design, nye tjenester, arbeidsmetoder, ledelse og til vĂ„r egen arbeidshverdag. Ikke minst er det kult Ă„ fĂ„ kikke inn i Web Summit sin 🔼 og predikere morgendagen.

Lyst til Ä bli inspirert av gode foredrag fra Web Summit, men usikker pÄ hvor du skal starte? Send meg en mail sÄ sender jeg deg de 10 beste foredragene!

--

--

Vibeke Isachsen
norse.co
Editor for

Deep diving into the future of mobility @ Bertel O. Steen|Digital |Startups |Marketing |Business | ski mtb mountains travel, anything that keeps me smiling :)