Bli kjent med sommerstudentene våre — del 2 🌴

Kristiane Alvarstein Westgård
Norsk helsenett
Published in
8 min readJul 8, 2024

Webcomponents, intern health-check løsning, og automatisk generering av journalnotater er ikke det eneste som jobbes med i sommer. Her kan du bli kjent med flere av sommerstudentene våre, og finne ut hva de jobber med i sommer!

Ikke lest del 1 enda? Da finner du den her.

Antonina, Ilmi og Simen 💉

Antonina Bukhantsova, Ilmi Jusufi og Simen Didrichsen jobber sammen med reseptformidler-teamet i sommer. Reseptformidleren er en av de mest sentrale e-helse løsningene vi har i Norge, som sørger for sikker overføring av reseptinformasjon på tvers av hele landet. Årlig sendes det rundt 27 millioner e-resepter til reseptformidleren.

Imli, Antonina og Simen på takterassen i Oslo

Ilmi kommer fra Oslo, og over sommeren skal han starte på 5 året på studiet programmering og systemarkitektur ved Universitetet i Oslo. Da skal han skrive masteroppgave om energieffektiv parallellprogrammering. På spørsmål om hvorfor han endte opp hos NHN i sommer svarer han:

Jeg takket ja til tilbudet om å være sommerstudent i NHN fordi jeg ønsket å jobbe et sted som er kritisk for infrastrukturen Norge, og som har en direkte innvirkning på helsesektoren. Dette gir meg en god følelse av meningsfullhet i arbeidet jeg utfører. Som mitt første internship ønsket jeg også å starte min karriere i bransjen med gode mentorer og dyktige kolleger.

Antonina er 20 år, kommer fra Ukraina, og har bodd i Norge i snart 10 år. Hun er nylig ferdig med første året på UiO, Programmering og systemarkitektur. Antonina er interessert i både programmering og helse, og søkte sommerjobb i NHN fordi hun synes det virka som en spennende kombinasjon av disse. Hun forteller også at hun var spent på å prøve seg i «den virkelige IT-verdenen», og var derfor glad for at NHN var åpen for studenter uansett hvor i studieløpet de er.

Simen er 33 år gammel, og skal til høsten begynne på siste året på en bachelor i programmering ved høyskolen Kristiania. Han svarer at han ville jobbe hos NHN i sommer fordi:

Jeg søkte meg til NHN fordi jeg ønsket å bli kastet litt ut på dypt vann i et selskap med godt rykte og erfarne kolleger. Det å få jobbe med å utvikle en helt sentral sektor i Norge var så klart et stort pluss, så når muligheten oppsto, så var det bare å ta sats!

Hva jobber dere med i sommer?

Denne sommeren jobber vi i reseptformidler-teamet, og lager en side der man kan se meldinger som blir sendt i forbindelse med at det rekvireres resepter. Både kundeservice og test-avdelingen har behov for å se meldinger som har blitt sendt for å verifisere at alt har gått fint, eller finne ut hvor i løypa noe eventuelt har gått galt.

Vi gjennomfører innsiktarbeid sammen med stakeholders, designer prototypen i Figma, setter opp endepunkter i Kotlin, og bygger front end i React med TypeScript. Med andre ord så får vi får testet våre ferdigheter over hele skalaen — som er veldig spennende!

Jennina, Kristoffer og Vibeke ⛱️

Jennina Heiskanen, Kristoffer Osen og Vibeke Dengerud har også sommerjobb i Trondheim, og de lager chatbot 🤖

Kristoffer er 20 år, kommer fra Steinkjer, og er akkurat ferdig med 2. klasse datateknologi på NTNU. Han hadde lyst på sommerjobb som utvikler, og ble kjent med NHN via Workation-stand.

Vibeke kommer fra Steinkjer, studerer kybernetikk og robotikk ved NTNU Trondheim, og er nylig ferdig med 3.året. Hun hadde kybernetikk-relatert-sommerjobb i fjor, og ønsket å teste ut å jobbe som utvikler også, og synes NHN virket som et bra sted å gjøre det.

Jennina er 22 år gammel og kommer fra Tønsberg. Hun er nettopp ferdig med 2. året ved Datateknologi på NTNU i Trondheim. På spørsmål om hvorfor hun søkte sommerjobb i NHN svarer hun:

Jeg hadde ikke hørt noe særlig om NHN tidligere, men jeg var en tur innom Workation-arrangementet på Radisson i fjor høst, og slo av en veldig hyggelig prat med to studenter som hadde vært i sommerjobb her tidligere. Jeg var litt usikker på om jeg skulle satse på sommerjobb i år ettersom jeg kun går 2. klasse, men de to på standen overbeviste meg om å søke, og jeg angrer ikke et sekund. Det at man får være en del av et større selskap som påvirker liv daglig, er også svært spennende.

Hva jobber dere med i sommer?

Vi jobber med et system som heter Junta. Junta er et egenutviklet saksbehandlingssystem i NHN for mottak og håndtering av alle mulige typer forespørsler. Junta skal etterhvert pensjoneres, men det ligger mye nyttig kunnskap i systemet siden det har vært brukt i mange år.

Prosjektet vårt går ut på å lage en chatbot som bruker data fra Junta til å svare på spørsmål. Chatboten, som vi har kalt Juntabot, skal fungere som et slags arkivsystem i tillegg til å kunne være et nyttig verktøy for å enklere søke opp gamle saker.

Vi bruker Python til å hente ut og filtrere data fra Junta sitt API. Så langt har vi har opprettet et filter for å fjerne alle saker som inneholder personnummer, og vi pseudonymiserer personopplysninger som telefonnummer og epostadresser. Vi har også gjort klart et miljø i Azure hvor vi kan laste opp den filterte dataen i Azure Blob Storage. Videre bruker vi Azure OpenAI for selve språkmodellen, og Azure AI Search for å hente ut relevante saker fra databasen og servere til språkmodellen når brukeren stiller spørsmål.

Heidi og Markus ☀️

Heidi Rasmussen og Markus Klund jobber med pasientens prøvesvar i sommer. Pasientens prøvesvar er en tjeneste som muliggjør deling av prøvesvar på tvers av behandlingsnivåer, uavhengig av hvem som har bestilt undersøkelsen og hvor i landet den er utført. På den måten får pasienten enklere tilgang til prøvesvarene sine i Helsenorge, og helsepersonell får trygg og sikkert tilgang til informasjon som kan bidra til raskere diagnostisering, riktigere behandlingsnivå og bedre kvalitet i helsetjenestene.

Markus og Heidi parprogrammerer på Trondheimskontoret

Markus er 20 år gammel og kommer fra Hønefoss. Han er nylig ferdig med sitt andre år på datateknologi på NTNU. Han har hatt sommerjobb i helsesektoren tidligere, og tenkte at en jobb I NHN ville gi han mulighet til å være med på skape noe som kan gi nytte for helsesektoren, samtidig som han fikk utvikle sine ferdigheter innenfor utvikling.

Heidi kommer fra Bergen, og er 26 år. Til høsten skal hun begynne på sitt fjerde år på Datateknologi på NTNU i Trondheim. Hun ville jobbe hos NHN i sommer fordi hun synes de tidligere prosjektene sommerstudentene hadde jobbet med hørtes spennende ut da hun leste gjennom jobbannonsen, i tillegg til at hun synes det var en fordel å kunne ha sommerjobb i Trondheim.

Hva jobber dere med i sommer?

I sommer lager vi admin-grensesnitt for å kunne administrere prøvesvar til pasienter. Målet er å gjøre det enklere å utføre databaseoperasjoner på prøvesvar på en intuitiv og brukervennlig måte.

Det er en løsning både kundeservice, og drift og utviklere som administrerer prøvesvar har bruk for. Det er sikrere enn å endre data direkte i databasen, samtidig som man unngår å unødvendig eksponere sensitive data.

Så langt i sommer har vi utviklet et nogenlunde ferdig brukergrensesnitt med mulighet for å søke etter prøvesvar etter bestemte kriterier, samt slette og endre enkelte prøvesvar. Vi bruker .NET/C# og har opprettet et prosjekt i Blazor hvor vi også skriver noe HTML og CSS. I tillegg har vi satt opp en MongoDB test-database som kjøres via Docker.

Planen videre er å justere videre på det vi allerede har bygget ut i fra tilbakemeldinger vi har fått. Etter hvert har vi også tenkt til å implementere innlogging, audit-logging og en backupløsning av databasen.

Pasientens prøvesvar på Helsenorge

Sander og Edvin 🚑

Sander Bjørkevoll og Edvin Ulvestad har sommerjobb i divisjon innbygger, som blant annet utvikler helsenorge.no!

Edvin kommer fra Drøbak, og er nylig ferdig med en 3-årig bachelor i Informatikk hos Høgskolen i Østfold. Etter sommeren skal han begynne på en mastergrad på Universitetet i Oslo. Han takket ja til sommerjobb i NHN fordi han ønsket å utvide ferdighetene sine innenfor utvikling, og hadde lyst å lære mer om hvordan utvikling foregår profesjonelt i bransjen. Så langt forteller han at han har trivdes svært godt på kontoret med hyggelige kollegaer, og at han har fått brukt mye av det han har lært fra studiene i praksis.

Sander kommer fra Bjørkelangen. Etter VGS var han først et år i militæret, før han begynte på en bachelor i informasjonsystemer ved Høgskolen i Østfold. Den ble han ferdig med før sommeren, og planen videre er å ta en master i informasjonssikkerhet ved UIO. For Sander var det viktig å finne en sommerjobb der han kunne få nyttig arbeidserfaring og fikk lære mer om utvikling. Han visste ikke så mye om Norsk helsenett før sommerjobben, utover å ha brukt sider som Helsenorge, men synes det virket kult å få jobbe med såpass komplekse løsninger som NHN har ansvar for, i tillegg til at det føltes meningsfylt å lage løsninger for helsesektoren.

Edvin og Sander sammen med seksjonsleder Rikke Holmefjord

Hva jobber dere med i sommer?

Vi jobber i Plattform teamet i divisjon innbygger i Oslo, og vi har som oppgave å videreutvikle to selvbetjeningsportaler som benyttes av utviklingsteamene i Helsenorge.

Den ene, kalt Managementportalen, er en webløsning og en Slack-integrasjon som benyttes til oppretting og administrering av featuremiljøer i Azure. Helsenorge benytter featuremiljøer når de tester Helsenorge, og det er viktig at teamene er i stand til å administrere disse selv. Løsningen tilbyr også en Slack-integrasjon, hvor ansatte kan starte og stoppe featuremiljøene sine direkte fra Slack. Dagens løsning er på versjon 1, så vår oppgave er å ferdigstille versjon 2 slik at den gamle versjonen kan pensjoneres. Vi gjør oppdateringer i kodebasen, moderniserer og forbedrer Slack-integrasjonen, og får løsningen opp å kjøre i en container i Azure Kubernetes Services i produksjon.

Den andre portalen, kalt IP-Sperre, brukes for å whiteliste IP-adresser. Testmiljøene til Helsenorge kan kun nås hvis du sitter bak en forhåndsgodkjent IP-adresse/range, så portalen brukes til å administrere disse. Løsningen har eksistert en stund, så vår oppgave vidreutvikle denne. Tidligere har det blitt utviklet en Slack-integrasjon som lar ansatte legge inn IP-adresser direkte fra Slack. Denne integrasjonen går gjennom Managementportalen i versjon 1, så denne integrasjonen må migreres over til IP-sperre-portalen før vi kan pensjonere Managementportal versjon 1.

--

--