Hitta bättre bourbon i Systembolagets beställningssortiment (in Swedish)
Systemets bästa bourbon finns någon annanstans än på hyllan
Det är inte lätt att placera en produkt på Systembolagets hyllor. Det krävs en hel del ringhoppande. Produkten ska kunna levereras i en relativt stor volym, tills ett visst pris och under en viss tid.
För att du ska få möjligheten att ens ansöka om att sätta en produkt på hyllorna så krävs det att din produkt först matchar en förfrågan från Systembolaget. Denna förfrågan kommer några gånger per år och görs utifrån en egen omvärldsanalys. Trender inom alkoholkonsumtion (eller generellt, typ sustainability) leder Systembolaget till att efterfråga typer av produkt som de, utifrån denna analys, anser att vi efterfrågar: hälsotrender kan resultera i förfrågan om produkter med lägre alkoholhalt eller med mindre socker. Större etisk medvetenhet kan resultera i förfrågningar om miljövänliga förpackningar eller produkter med andra etiskt baserade kvalitetsmärkningar osv. osv. Ni förstår.
Specifika förfrågningar och följande strikt analys av kvalitet och försäljningsförmåga är en medveten maskin–skapad för att säkerställa att Systembolaget följer sin uppdragsbeskrivning. Det ligger i hela sakens natur att detta endast tillåter en väldigt limiterad introduktion av nya produkter på Systembolagets hyllor, något jag tidigare lamenterat om i denna artikel.
Så bourbonbotanisering i på hyllan i din fysiska butiks ordinarie sortimentet är därför en aktivitet som avklaras ganska snabbt. Sedan ovan länkade artikel publicerades så har en handfull amerikanska whiskeys kommit och gått i mindre partier–och har i bästa fall hittat sig till ett par veckors visit på hylla nära dig.
Spännande rubrik #1: E-handelstrender
Systembolagets försäljningsstatistik berättar att det är just från hyllorna som den absolut största andelen försäljning sker. I Konkurrensverkets rapport till Europeiska kommissionen kan en läsa att handel från beställningssortimentet (både på internet samt beställningar på plats i butik/över telefon. Beställningar till ombud ej inräknade) under perioden januari-september 2017 uppgick till endast 2,8% av den totala försäljningen.
En andel som förvisso ökat de senaste åren, men som snarare berättar en historia om konsumenten som fortfarande vill bli ledd, och ta beslut om inköp för att sedan gå ut ur butik med flaska i hand vid samma tillfälle.
Om vi jämför ovanstående rapports siffror med Postnords “E-Handel i Norden” eller SCB’s “Privatpersoners användning av datorer och internet 2016” så ser vi att användandet av Systembolagets beställningssortiment (som är enda sättet för privatperson i Sverige att enkelt och lagligt köpa alkohol på internet) ligger lååångt under Svenskens övriga e-handelsvanor. Det är inte att vi inte köper sprit. No no no. Men av någon anledning väljer vi inte att göra det på internet.
Så varför speglas inte den generella konsumtionstrenden här? Systembolaget verkar i många fall annorlunda än t.ex. ett privatägt e-handelsbolag. De har ett annat uppdrag, ett från staten, och som förvisso ska försörja fickor likt ett privatägt aktiebolag–men fickorna i detta fall ska i teorin tillhöra oss alla, inte bara aktieägarna. Utifrån sitt uppdrag väljer de därför att aldrig belysa enskilda producenter eller märken. De har heller inte erbjudanden, och ska icke premiera merförsäljning–vedertagna försäljningsstrategier hos övriga handlare.
Jag tänker därför göra mitt här för att belysa Systembolagets beställningssortiment, för att visa det bourbonutbud som faktiskt finns att tillgå–med hopp om att göra oss alla till mer medvetna bourbonkonsumenter.
Jag vill med det också förtydliga att jag inte förespråkar en generell ökad spritkonsumtion. Jag vill däremot att fler svenskar ska sluta dricka annan sprit, och istället dricka mer bourbon. Typ billig blended Scotch. Det kan ni väl sluta med helt och hållet? (Ryggen fri, ryggen fri ✋🏻🤚🏻)
Spännande rubrik #2: Beställningssortimentets …sortiment
Så, Systembolagets beställningssortiment består alltså av produkter som inte lagerförs av Systembolaget själva, utan av leverantörerna. Lagerhållning, urval och produktinformation hanteras helt av leverantörer, men själva försäljningen sker genom Systembolaget (monopol, ni vet?).
I skrivande stund finns 54 olika flaskor amerikansk whiskey i leverantörernas sortiment, jämfört med de 5–15 som finns på hyllan i butik. I och med att Systembolaget inte tar hänsyn till varumärke när de plockar in på hylla så är flera av de klassiska producenterna av bourbon frånvarande. Men söker vi istället i beställningssortimentet så hittar vi mycket av vad som annars anses som obligatoriskt utbud: Wild Turkey, Four Roses, Buffalo Trace etc.
Det aktuella beställningssortimentet hittar ni genom att välja “övrigt sortiment” under fliken “Sortiment” när ni söker produkt på Systembolaget.se. Jag har gjort det lätt för er genom att skapa en länk till filtreringen “Amerikansk whiskey i beställningssortimentet, sortering efter stigande pris”:
LÄNK till amerikansk whiskey i Systembolagets beställningssortiment
Om än tillvägagångsättet att beställa är enkelt så lämnas dock en del att önska i den allmänna innehållsinformationen. Till exempel så finns ej möjligheten för leverantörer att tillhandahålla bilder på flaskorna ännu. Annan relevant information kring produkterna är ofta felaktig, eller saknas helt och hållet.
Just nu finns till exempel samma whiskey tillgänglig från två olika leverantörer: Clydesdale var de som förut erbjöd Michter’s Sour Mash Whiskey i Sverige, och då senast för 984kr. Samma Michter’s erbjuds idag istället genom Cask Sweden–för 649kr. Känner ni för att bidra till välmåendet hos bourbon-Sverige så kan ni ju maila Clydesdale och/eller Systembolaget och fråga vad det är all about. Ja’ ids int.
Sedan så finns det också bourbon i beställningssortimentet som är helt sinnessjukt prissatt, men det är leverantörerna ibland själva medvetna om (och ursäktande för), och det kan bero på många saker, men väljer att ändå erbjuda flaskan till ett orimligt pris–istället för inte alls.
Så jag skulle inte påstå att det är en helt friktionsfri upplevelse att simma runt i det väldigt statligt döpta “övriga sortimentet”, men vi ska nog klara det tillsammans.
Hur gör djur när de beställer från internet?
Oavsett vad vi väljer så är själva processen att köpa väldigt enkel. Om ni någonsin köpt något från valfri annan vettigt utformad webshop så kommer detta vara lugnt:
Har ni inte beställt från Systembolagets hemsida tidigare så behöver en användare skapas. Efter det så är det klassiska “klicka produkt till varukorg, sedan beställa”-upplägget som gäller. Ni får välja vilket vilken Systembolaget-butik ni vill hämta ut grejerna hos, och sedan är det klart för nu. Därefter så är det bara att vänta på ett meddelande att grejerna har kommit fram. Det brukar ta mellan 2–8 dagar för mig. Då går ni till Systemet och säger till whomever som jobbar där att ni har en beställning att hämta ut. De hämtar grejerna, som ni sedan betalar i kassan precis som vanligt. KLART!
Sjukt enkelt ju, eller hur?
Bäst bourbon i Systembolagets beställningssortiment just nu
För att göra denna orimligt långa artikel om Systembolagets beställningssortiment ännu längre så tänker jag därför avsluta först efter vad jag tänker att ni kom hit för: en lista med några tips på bra bourbon att hitta, utifrån en hos er självupplevd bourbonerfarenhet:
Beginner: Buffalo Trace (alt. Jim Beam Black, Four Roses Small Batch)
Intermediate: Wild Turkey 101 (alt. Four Roses Single Barrel, Blanton’s Original Single Barrel.
Expert: Blanton’s Straight From The Barrel (Här finns det ärligt inga alternativ. Det är i min mening den bästa whiskeyn som produceras idag, alla kategorier.)
Önskas fler tips hänvisar jag till artikeln “Topp tio bourbon på Systembolaget (in Swedish)”.
Så när ni nästa gång planerar för ett Systemet-besök: lugna sig lite, ha lite framförhållning och beställ någon (eller samtliga) av dessa ovan istället.
En sista sak! Jag skulle verkligen uppskatta om du visar ditt stöd för denna artikel (genom att ”klappa”) så andra kan hitta den, och kommentera gärna! Följ Northern Bourbon-publikationen för att bli notifierad när nya bourbon-relaterade artiklar publiceras. Om du gillade denna artikel, överväg gärna att följa mig på Instagram samt att gilla Northern Bourbon på facebook. Tack!
/Erik