Studentski zakonik organizacije manifestacije

Na sjeverozapadu Hrvatske, u Međimurskoj županiji, nalazi se mlado Međimursko veleučilište u Čakovcu koje ima puno toga za ponuditi svojim studentima. Nudi tri smjera: Računarstvo, Održivi razvoj i Menadžment turizma i sporta, a upravo ovo zadnje smo mi odabrale.

Ono što nas je privuklo bio je širok spektar poslova koji nam se nudi nakon završenog obrazovanja, ali nismo niti znale s kakvim ćemo se sve iskustvima susresti tijekom studiranja. Već od prve godine studija na Poduzetništvu smo na vježbama izrađivali poslovne planove, na Organizaciji osmišljavali vlastitu manifestaciju a na kasnijim godinama na kolegijima: Marketing u turizmu, Menadžment turizma i sporta, Sustavi natjecanja u sportu i drugi, počeli smo se uključivati u ozbiljnije i veće projekte.

Jedan od tih projekata je organizacija i provedba 1. sportskih igara studenata sjeverozapadne Hrvatske. Sve je započelo kada je profesor kolegija Osnove kineziologije pitao svoje studente: Jeste li zainteresirani za organiziranje “Prvih studentskih sportskih igara”?

Bili smo oduševljeni idejom jer smo mislili da znamo što nas sve čeka s obzirom na to da smo projekcije organiziranja manifestacija već radili na vježbama kolegija Organizacije, a nekim se segmentima bavili na Osnovama marketinga, Poslovnim financijama i Menadžmenta turizma i sporta.
Najveća prednost bila je u tome što su nam profesori kolegija koje smo trenutno pohađali: Menadžment sporta, Sustavi natjecanja u sportu, Osnove kineziologije i Organizacija javnih okupljanja dali prostor da većinu toga “odrađujemo” na vježbama uz njihovo mentorstvo.

Kod prvih dogovora Kristina je napravila kobnu pogrešku, nije došla na predavanje. Njezinim kolegama bio je logičan izbor da postave za voditelja onoga kojega nema, a to je bila upravo ona, Kristina. Nije bila niti svjesna koje muke je sve čekaju, dok su ostali studenti odahnuli znajući da neće imati tako veliku odgovornost. Sve je bilo dobro kada se birao datum, naziv i kada su se dijelili zadaci, no kada je trebalo konkretno prionuti na posao došlo je do prvih znakova neposlušnosti: zadaci nisu poslani, kolega nema na važnim dogovorima, kava je bitnija od predavanja, i to sve znajući da će netko drugi to obaviti. To je ono što se pokazalo lošim kod organizacije manifestacije u sklopu kolegija jer se to uvijek svodi na nekoliko ljudi koji obavljaju svoj i tuđi posao, dok drugi izbjegavaju svoje obaveze.

Kada smo poslali pozive svim visokim ustanovama na području sjeverozapadne Hrvatske i dobili njihovu potvrdu za sudjelovanje, krenuli smo s pravom organizacijom. Na igrama se okupilo oko 300 studenata sudionika i volontera za koje smo morali osigurati prijevoz, hranu, piće, igre, opremu, majice, promotivne materijale, nagrade, sportske terene, pronaći sponzore, i još mnogo nepredvidivih “sitnica” na koje nismo računali. 
Najveću muku imali smo s nabavom sredstava i usklađivanjem troškova koji su nam sve više rasli kako se manifestacija približavala, ali i to smo uspješno pobijedili.

Kad je konačno osvanuo taj sunčan dan i kada su naši sudionici počeli pristizati i nakon službenog otvaranja igre započele, stresa je bilo sve manje jer počeo je “zabavni dio”. Studentima smo ponudili košarku, futsal, stolni tenis, odbojku i šah kao natjecateljske sportove gdje su mogli osvojiti pehare, te skakanje u vrećama, igre graničara, disc golf, povlačenje užeta i belot kao zabavne sportove gdje smo im nagrade osigurali preko sponzora. 
Kako se dan bližio kraju, tako je atmosfera postajala bolja. Studenti s različitih studija sklopili su nova poznanstva i prijateljstva, iskušali svoju vještinu u pojedinom sportu, zabavili se, vidjeli nešto novo i doma ponijeli puno lijepih uspomena.

Uspjeh same manifestacije je što su se predstavnici sudionika: Visoko gospodarsko učilište Križevci, Učiteljski fakultet Čakovec, Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Sveučilište Sjever (Varaždin), Visoka tehnička škola Bjelovar i Geotehnički fakultet Varaždin borili za sljedeće “domaćinstvo” i izrazili zadovoljstvo ovakvom manifestacijom.
Nas najviše veseli što će se nastaviti tradicija studentskih sportskih igara — koje smo mi studenti 3. godine Menadžmenta turizma i sporta, smjer Menadžment sporta, organizirali i postavili temelje.

Iz svega ovoga naučili smo toliko i da možemo postaviti 10 zapovijedi organizacije manifestacije, koje mogu i drugima poslužiti.

10 zapovijedi organizacije:
1. Nikad ne propuštajte uvodna predavanja! (moglo bi vas nešto zadesiti)
2. Ne izusti imena onoga kojega nema!
3. Ne izbjegavaj dodijeljene zadatke.
4. Poštuj onoga koji organizira da dugo živiš i dobro ti bude na fakultetu.
5. Spomeni se da organiziraš dan studentski.
6. Slobodno pogriješi, sve se riješi!
7. Ne troši ludo, dovoljno para je pravo čudo! 
8. Ne vjeruj svima koji će pomoć nuditi, jer se neće baš potruditi.
9. Ne poželi tuđe zasluge bez napravljene usluge.
10. Zapleši indijanski ples kako ne bi nastao stres. (lijepo vrijeme)

Autori: Ines Bajec, Monika Kihas, Kristina Žganec

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Magazine Notan’s story.