Ένας μικρός οδηγός για τις Google Classrooms

Ένα εργαλείο για την τηλεκπαίδευση και όχι μόνο…

Bill Markos
notonlymaths
9 min readOct 11, 2020

--

Google classroom

Σε αυτήν την ανάρτηση παρουσιάζονται οι βασικές δυνατότητες της (δωρεάν) Google Classroom. Πριν μπούμε σε λεπτομέρειες, τι είναι η Google Classroom; Συνοπτικά, η Google Classroom είναι μία ηλεκτρονική τάξη στην οποία μπορεί κάθε εκπαιδευτικός να δημιουργήσει τμήματα για τα μαθήματά που διδάσκει και να προσκαλέσει σε αυτά όλους τους μαθητές του. Στο περιβάλλον της Google Classroom μπορούν να ανατεθούν εργασίες, τεστ/quiz καθώς και να δημιουργηθούν ομάδες συζήτησης και πολλά άλλα.

Μπορείτε να κατεβάσετε τον οδηγό σε .pdf πατώντας εδώ.

Για εκπαιδευτικούς

Αρχικά, για να δημιουργήσει κανείς ένα τμήμα στην πλατφόρμα Google Classroom, το μόνο που απαιτείται είναι ένας λογαριασμός Google (Google account). Συνδεόμαστε στον λογαριασμό Google που διαθέτουμε και εισάγοντας στον φυλλομετρητή (browser) την ηλεκτρονική διεύθυνση https://classroom.google.com/ μεταφερόμαστε στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας.

Δημιουργία τμήματος

Για να δημιουργήσουμε ένα τμήμα στην Google Classroom ξεκινάμε πατώντας το “+” στο πάνω δεξί μέρος της σελίδας, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Τώρα εμφανίζεται ένα μενού διαλόγου με δύο επιλογές: (i) Συμμετοχή στην τάξη, (ii) Δημιουργία τάξης. Για να δημιουργήσουμε μία νέα τάξη επιλέγουμε, προφανώς, τη δεύτερη επιλογή (δημιουργία τάξης). Αφού αποδεχτούμε τους όρους χρήσης που προτείνονται από τη Google — δεν έχουμε άλλη επιλογή για να συνεχίσουμε τη διαδικασία δημιουργίας τμήματος στην πλατφόρμα Google Classroom— θα εμφανιστεί μπροστά μας η φόρμα δημιουργίας τμήματος που φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα.

Από τα παραπάνω πεδία, όπως βλέπουμε, μόνον το πρώτο — όνομα του μαθήματος — είναι υποχρεωτικό, ωστόσο, καλό είναι να συμπληρώσουμε και τα υπόλοιπα πεδία, σε περίπτωση που αυτό είναι εφικτό. Στην περίπτωσή μας, θα συμπληρώσουμε τα εξής στοιχεία:

Στη συνέχεια, πατάμε την επιλογή “Δημιουργία”, η οποία, μόλις συμπληρώσουμε το πεδίο “Όνομα μαθήματος” θα έχει γίνει μπλε. Η τάξη μας μόλις δημιουργήθηκε!

Εξατομίκευση τμήματος

Μπορούμε να εισάγουμε διάφορα στοιχεία σε ένα τμήμα της Google Classroom. Ενδεικτικά, μπορούμε, για αρχή, να αλλάξουμε την εικόνα εξωφύλλου της τάξης μας, επιλέγοντας ένα νέο θέμα, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Πρόσκληση μαθητών

Τώρα που η τάξη μας είναι έτοιμη και όμορφη, καιρός να αρχίσουμε να μαζεύουμε και τους μαθητές μας. Έχουμε δύο τρόπους για να προσκαλέσουμε νέους μαθητές στην τάξη μας. Ο πρώτος είναι χρησιμοποιώντας τον κωδικό της τάξης που βρίσκεται πάνω στην εικόνα εξωφύλλου, όπως φαίνεται παρακάτω.

Κλικάροντας στο πλαίσιο δεξιά από τον κωδικό εμφανίζεται ένα μενού επιλογών όπως αυτό που φαίνεται παρακάτω. Αντιγράφουμε τον κωδικό και τον μοιραζόμαστε με όσους μαθητές θέλουμε να προσκαλέσουμε στην τάξη μας. Έπειτα, οι μαθητές, χρησιμοποιώντας τον παραπάνω σύνδεσμο μπορούν να εγγραφούν στην τάξη μας — για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε τη σχετική ενότητα παρακάτω. Προσέξτε ότι δεν επιλέγουμε “Αντιγραφή συνδέσμου πρόσκλησης” καθώς σε αυτήν την περίπτωση δε θα αντιγραφεί ο κωδικός (5–7 ψηφίων) αλλά ολόκληρος ο σύνδεσμος πρόσκλησης (τον οποίο, βέβαια, μπορούμε να μοιραστούμε π.χ. μέσω e-mail, όπως θα δούμε παρακάτω).

Πέρα όμως από τον διαμοιρασμό του κωδικού της τάξης, μπορούμε να προσκαλέσουμε και απευθείας άτομα, μέσω e-mail. Για να το κάνουμε αυτό, μεταβαίνουμε στην καρτέλα “Άτομα” της τάξης μας, όπως φαίνεται εδώ:

Στην καρτέλα αυτή έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε τόσο καθηγητές — στην περίπτωση, π.χ. συνδιδασκαλίας — στην τάξη μας όσο και μαθητές. Για να προσκαλέσουμε μαθητές, επιλέγουμε μία από τις δύο επιλογές προσθήκης, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα — αμφότερες κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα, δεν έχει σημασία ποια από τις δύο θα επιλέξουμε.

Έπειτα, παραπεμπόμαστε σε ένα πλαίσιο διαλόγου όπως αυτό που φαίνεται παρακάτω, στο οποίο μπορούμε να συμπληρώσουμε όσες διευθύνσεις e-mail επιθυμούμε. Έτσι, μπορούμε να προσκαλέσουμε μαζικά όλους τους μαθητές της τάξης μας.

Να σημειώσουμε ότι από την καρτέλα “Άτομα” μπορούμε να διαγράψουμε και μαθητές/καθηγητές από την τάξη μας σε περίπτωση που αυτό είναι απαραίτητο.

Δημιουργία ανακοινώσεων και εργασιών

Για να δημιουργήσουμε ανακοινώσεις δεν έχουμε παρά να μεταβούμε στην καρτέλα “Ροή” — η αρχική καρτέλα μόλις συνδεθούμε στην τάξη μας — και να επιλέξουμε το πλαίσιο “Μοιραστείτε κάτι με την τάξη σας…”, κάτω από το εξώφυλλό μας, όπως φαίνεται παρακάτω:

Πατώντας το εν λόγω πλαίσιο εμφανίζεται μία φόρμα δημιουργίας ανακοίνωσης στην οποία μπορούμε να γράψουμε το κείμενο της ανακοίνωσής μας, να καθορίσουμε ποιοι μαθητές μας θα το δουν και να επισυνάψουμε, ενδεχομένως, αρχεία. Μόλις δημιουργήσουμε την ανακοίνωσή μας, πατάμε την επιλογή “Ανάρτηση”. Να παρατηρήσουμε ότι πιέζοντας το βέλος ακριβώς δίπλα από την επιλογή ανάρτηση έχουμε τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε τον χρόνο δημοσίευσης της ανακοίνωσής μας

Για να δημιουργήσουμε μία εργασία, μεταβαίνουμε στην καρτέλα “Εργασίες”, όπως φαίνεται στην εδώ:

Πατώντας το κουμπί “Δημιουργία” μεταβαίνουμε σε ένα νέο πλαίσιο διαλόγου, από το οποίο μπορούμε να επιλέξουμε τη μορφή της εργασίας που επιθυμούμε.

Για τους σκοπούς του παραδείγματός μας, θα επιλέξουμε μία απλή εργασία — δηλαδή, την πρώτη επιλογή. Εμφανίζεται μπροστά μας μία φόρμα δημιουργίας εργασίας, στην οποία μπορούμε, όπως ακριβώς και με τις ανακοινώσεις, να καθορίσουμε διάφορες παραμέτρους — τίτλος, περιεχόμενο, συνημμένα αρχεία, ημέρα/ώρα δημοσίευσης, τρόπος βαθμολόγησης κ.λπ.

Βαθμολόγηση/αξιολόγηση εργασίας

Μόλις αρχίσουν — καλώς εχόντων των πραγμάτων — να αναρτούν οι μαθητές μας τις εργασίες τους, μπορούμε να εξετάσουμε τα όποια συνημμένα αρχεία και να παρέχουμε τη σχετική ανατροφοδότηση καθώς και βαθμολογία, αν αυτό ήταν στις προδιαγραφές της εργασίας. Για να δούμε, αρχικά, πόσοι μαθητές έχουν υποβάλει τις εργασίες τους μεταβαίνουμε στην καρτέλα “Εργασίες” και κάνουμε κλικ πάνω στην εργασία που μας ενδιαφέρει. Εκεί φαίνεται ο αριθμός των εργασιών που έχουν υποβληθεί (“Υποβλήθηκε”) καθώς και ο αριθμός των εργασιών που ακόμα εκκρεμεί η υποβολή τους (“Ανατέθηκε”).

Κάνοντας κλικ πάνω στην επιλογή “Υποβλήθηκε” μπορούμε να δούμε ποιοι μαθητές έχουν υποβάλει τις εργασίες τους καθώς και να τις αξιολογήσουμε, όπως φαίνεται εδώ:

Επιλέγοντας το υποβληθέν αρχείο — κάνοντας, δηλαδή, κλικ πάνω σε αυτό — μπορούμε να το ανοίξουμε και να αφήσουμε σχόλια.

Επιλέγοντας “Ανάρτηση” αναρτάται το σχόλιό μας στην εργασία του μαθητή. Να σημειώσουμε εδώ ότι μπορούμε να κάνουμε και σχόλια επί του συνημμένου, κάνοντας κλικ πάνω στο έγγραφο (σε όποιο σημείο του) και έπειτα επιλέγοντας το σύμβολο του σχολίου στην πάνω αριστερή γωνία του PDF viewer.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε την περιοχή του κειμένου που θέλουμε να σχολιάσουμε, γράφουμε το σχόλιό μας και πατάμε “Σχόλιο”.

Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία σχολιασμού της εργασίας πατάμε “Επιστροφή” στο πάνω δεξί μέρος της σελίδας. Αν δεν πατήσουμε “Επιστροφή” τότε η εργασία δε θα φανεί στον μαθητή ως διορθωμένη.

Μόλις πατήσουμε επιστροφή μπορούμε να κλείσουμε την καρτέλα και να συνεχίσουμε με τη διόρθωση της επόμενης εργασίας.

Τις παραπάνω σημειώσεις για την ονοματολογία οργανικών ενώσεων μπορείτε να βρείτε στο aftermathsgr.wordpress.com

Για τους μαθητές

Ας συζητήσουμε τώρα λίγο και το πώς εκτελούνται οι βασικές λειτουργίες μίας Google Classroom από τη μεριά του μαθητή.

Εγγραφή

Ανάλογα με το πώς έχει γίνει η πρόσκληση, υπάρχουν δύο τρόποι εγγραφής: (i) μέσω πρόσκλησης (e-mail), (ii) μέσω συνδέσμου. Στην περίπτωση πρόσκλησης μέσω e-mail θα δούμε στα εισερχόμενά μας ένα e-mail σαν αυτό που φαίνεται παρακάτω. Στο e-mail φαίνεται τόσο το προφίλ αυτού που σας προσκαλεί στην τάξη όσο και η περιγραφή της τάξης. Αν, λοιπόν, αναγνωρίζετε το άτομο που σας προσκαλεί τότε και μόνον τότε πατήστε στο κουμπί που γράφει συμμετοχή. Σε κάθε άλλη περίπτωση υπάρχει η φόρμα αναφοράς spam ή παρενόχλησης που μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://support.google.com/webmasters/answer/93713

Μόλις πατήσετε το κουμπί “Συμμετοχή” θα μεταφερθείτε σε μία σελίδα όπου θα επιβεβαιώσετε την επιλογή σας ή θα συνδεθείτε με διαφορετικό λογαριασμό google κι έπειτα θα μεταβείτε αυτόματα στη σελίδα της τάξης. Η αρχική σελίδα της τάξης, στην καρτέλα “Ροή” φαίνεται εδώ:

Ο άλλος τρόπος εγγραφής, μέσω συνδέσμου, προϋποθέτει ο καθηγητής της τάξης σας να σας έχει στείλει έναν κωδικό/σύνδεσμο συμμετοχής στην τάξη. Για το παράδειγμά μας θα χρησιμοποιήσουμε τον εξής σύνδεσμο: b74kdy7. Αν, λοιπόν, είχατε τον παραπάνω σύνδεσμο, θα έπρεπε, αρχικά, να μεταβείτε στη διεύθυνση https://classroom.google.com/ και να επιλέξετε το “+” στο πάνω δεξιά μέρος της σελίδας, όπως φαίνεται κι εδώ:

Πατώντας το “+” θα εμφανιστεί ένα μενού με δύο επιλογές: (i) Συμμετοχή στην τάξη, (ii) Δημιουργία τάξης. Επιλέγουμε τη “Συμμετοχή στην τάξη” και εισάγουμε τον κωδικό που μας κοινοποιήθηκε από τον καθηγητή του μαθήματος — στην περίπτωσή μας τον b74kdy7 στην φόρμα που έχουμε μεταφερθεί.

Έπειτα, πατώντας το κουμπί “Συμμετοχή” (πάνω δεξιά στη σελίδα) μεταφερόμαστε στην αρχική σελίδα της τάξης μας.

Συζητήσεις

Μπορείτε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας, τους προβληματισμούς σας και ό,τι άλλο θέλετε — σχετικά, πάντα, με το μάθημα — μέσα από την επιλογή “Μοιραστείτε κάτι με την τάξη σας…” που μπορείτε να βρείτε στην καρτέλα “Ροή” της τάξης σας, όπως φαίνεται παρακάτω:

Πατώντας πάνω στο εν λόγω πλαίσιο, εμφανίζονται περισσότερες επιλογές, όπως η επιλογή επισύναψης αρχείου. Μόλις ολοκληρώσετε το μήνυμά σας, μπορείτε να πατήσετε στο κουμπί “Ανάρτηση” και αυτό θα εμφανιστεί αμέσως στη ροή της συζήτησης της τάξης.

Υποβολή εργασίας

Μεταβαίνοντας στην καρτέλα εργασίες μπορείτε να υποβάλλετε τις εργασίες σας καθώς και να δείτε τη βαθμολογία και τα σχόλια που έχετε πάρει σε προηγούμενες εργασίες.

Μόλις μεταβείτε στην καρτέλα “Εργασίες” βλέπετε, αρχικά, όλες τις ενεργές εργασίες. Κάνοντας κλικ πάνω σε μία από αυτές μπορείτε να δείτε τις λεπτομέρειές της.

Επιλέγοντας “Προβολή εργασίας” βλέπουμε περαιτέρω λεπτομέρειες για την εργασία μας καθώς επίσης εμφανίζεται και η δυνατότητα να επισυνάψουμε αρχεία για την εργασία μας και να την επισημάνουμε ως “ολοκληρωμένη”.

Αφού πατήσουμε το κουμπί “Προσθήκη ή δημιουργία” επιλέγουμε το αρχείο ή τον σύνδεσμο που επιθυμούμε και το επισυνάπτουμε. Μόλις ολοκληρωθεί η μεταφόρτωση έχουμε τις εξής επιλογές:

  • Να επισυνάψουμε κάποιο ακόμα αρχείο.
  • Να κάνουμε κάποιο σχόλιο.
  • Να παραδώσουμε την εργασία μας.

Ανάλογα με το πόσα αρχεία έχουμε να ανεβάσουμε ή το πόσα σχόλια έχουμε να κάνουμε, επαναλαμβάνουμε τα παραπάνω βήματα και στο τέλος επιλέγουμε “Παράδοση”.

Καλό απόγευμα και καλό διάβασμα!

Originally published at http://aftermathsgr.wordpress.com on October 11, 2020.

--

--