Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Nedir?

Günümüzde teknoloji hiç olmadığı kadar büyük bir hızla gelişiyor. Teknolojiyle ilgili olmayan alanlar bile türlü şekillerde bu dönüşüm bir parçası oluyor. Teknoloji sürekli gelişen bir alan olduğu için ucu açık ve her geçen gün bu alandaki nitelikli insanlara duyulan ihtiyaç da artıyor.

NAZLICAN ŞAHİN
Not Tutuyoruz
6 min readMay 25, 2022

--

Bu yazıda:

  • Bilgisayar Mühendisliği Nedir?
  • Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliğinin Farkı Nedir?Bilgisayar Mühendisliğinin Avantajları Nelerdir?
  • Bilgisayar Mühendisleri için İş Alanları Nelerdir?
  • Bu Bölümü Okumak İstediğimi Nasıl Anlarım?
  • Okuduğum Üniversitenin Kariyerime Etkisi Nasıl Olur?
  • Bölümü Okuyacaklara Tavsiyelerin Neler Olur?
  • Yazılım Bilgim Olmadan Bu Bölümü Okuyabilir miyim?

gibi soruları yanıtlayalım. Bu grubun önemli bir parçası olan bilgisayar mühendisliğini meslek ve bölüm olarak gelin birlikte tanıyalım.

Bilgisayar Mühendisliği Nedir?

Bilgisayar mühendisliği, bilgisayarların donanımları ve yazılımlarının tasarlanması, test edilmesi ve geliştirilmesinden sorumlu alandır. Bilgisayar, yapabildiklerine karşın son derece basit bir cihazdır ve bilgisayara bunları yapma yetisi kazandıran, bir grup insandır. Bilgisayar mühendisleri de bu grubun önemli bir parçasıdır.

Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliğinin Farkı Nedir?

Temel olarak yazılım mühendisliği, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar mühendisliği ise daha çok bilgisayar sistemlerinin tasarlanmasına, geliştirilmesine ve yazılımın donanımla nasıl etkileşime girdiğine odaklanmaktadır.

Yukarıda da gördüğünüz gibi çok benzer alanlardır. Bilgisayar mühendislerinin de yazılım mühendislerinin ortak noktaları yazılım yapmak ve geliştirmektir. Farkları ise lisans eğitimi sırasında yazılım mühendisliği öğrencileri yazılım süreçlerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi gibi ek dersler alırken bilgisayar mühendisliği öğrencilerinin donanım dersleri almasıdır.

Bilgisayar Mühendisliğinin Avantajları Nelerdir?

  • Kendinizi yeterince geliştirdiğiniz takdirde iş sıkıntısı yaşamayacağınız bir meslektir. Yurt içi ve yurt dışında part-time, full-time, freelance ve home-office çalışma imkanlarına sahip olabilirsiniz.
  • Bilgisayar-yazılım ekosisteminin destekleyici bir yapıya sahip olmasını istediğinizde birçok kaynak ve kişiye ulaşabilmenizi sağlar.
  • İstekli, motive, çalışan ve araştıran bilgisayar mühendisliği öğrencileri için pek çok imkan vardır. Yurt içi ve yurt dışı stajı yapabilir, öğretim görevlileriyle çalışabilir ya da yüksek lisans yapabilirsiniz.
  • Yalnızca yazılım bile içinde siber güvenlik, oyun geliştirme gibi birçok alana ayrılıyor ve bunlar arasında geçiş yapmak zor değil. Bunun haricinde donanım mühendisliği de değerlendirilebilir alanlar arasındadır. Kısacası çeşitlilik çok, istediğiniz zaman bambaşka şirketlerde bambaşka şeyler yapabilirsiniz.

Bilgisayar Mühendisliğinin Dezavantajları Nelerdir?

  • Deneyime fazlasıyla önem veren mesleklerden biri olması nedeniyle öğrencilik döneminizde yeterince proje yapmamış ve eğitim almamışsanız başlarda iş bulmakta zorlanabilir ya da düşük ücretlerle çalışmaya başlayabilirsiniz.
  • Bu meslek ve bölümde hiçbir şey size altın tepside sunulmaz. Okurken yaptığınız stajlar, aldığınız eğitimler, katıldığınız etkinlikler ve öğrencilik sonrası iş arama süreci tamamen sizin emeğiniz ve çabanıza bakıyor. Bu durum zaman zaman uğraştırıcı ve yıpratıcı olabilir.
  • Sürekli kendinizi geliştirmenizi ve güncel kalmanızı isteyen bu meslekte uzun soluklu tatiller pek mümkün değildir.

Bilgisayar Mühendisleri İçin İş Alanları Nelerdir?

Bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra aşağıdaki iş alanlarında çalışabilirsiniz.

  • Yazılım Uzmanı
  • Veri Analisti
  • Kalite Kontrol ve Test Uzmanı
  • Web Tasarım Uzmanı
  • Veri Tabanı Uzmanı
  • Grafik Tasarımı ve Çizimi Uzmanı
  • Kontrol Mühendisliği
  • Donanım Mühendisliği
  • Konfigürasyon Yöneticisi
  • Robotik Mühendisliği

Bu Bölümü Okumak İstediğimi Nasıl Anlarım?

Bunu anlamanın en iyi yolu, ilginizi çekebilecek basit bir proje bulup gerekli yetkinlikleri edinip projeyi yapmak için çaba harcamaktır. Bununla birlikte GDSC, Global AI Hub vb. toplulukların etkinliklere katılarak bu alanla ilgilenen insanlarla tanışabilirsiniz. Bunları sevdiyseniz yapmanız gereken tek şey üniversite sınavına girerek bu yolculuğa başlamaktır.

Okuduğum Üniversitenin Kariyerime Etkisi Nasıl Olur?

İyi üniversiteler size iyi imkanlar sağlar. Büyük etkinliklere katılma ve iyi bağlantılar edinme fırsatı çoğu zaman ayağınıza gelir. Bunun haricinde bu üniversiteler yurt dışındaki nitelikli okullar ve yurt içindeki nitelikli şirketlerle anlaşıp size burs, iş, staj ve eğitim imkanları sağlayabilirler. Ama nitelikli olmayan bir üniversitede okumanız bu fırsatları edinemeyeceğiniz anlamına gelmez. Sadece daha fazla çaba harcamalısınız ve sürekli fırsatları kovalamalısınız. Yani bilgisayar mühendisliği çoğu zaman okuduğunuz üniversiteden bağımsızdır ve sizin emeğinize bakar.

Bölümü Okuyacaklara Tavsiyelerin Neler Olur?

  • Yetkinlikler: Aslında yazının başından beri ifade ettiğim gibi bilgisayar mühendisliği çok fazla seçenek barındıran bir meslektir. Bunların bazılarında gelişmiş olup diğer alanlarda da genel bir bilgi sahibi olmak sizin için çok faydalı olacaktır. Unutmayın sadece videolar izleyip dil yapılarını ezberleyerek “Ben yazılım öğrendim,” veya “Ben nitelikli bir yazılımcıyım,” diyemezsiniz.
  • Kulüpler ve Topluluklar: Gerek okurken gerekse mezun olduktan sonra kulüp ve toplulukların parçası olmak bizim için altın değerindedir. Bu topluluklarla etkinlikler düzenlerken ekip çalışması ve organizasyonu öğrendiğiniz gibi bu etkinlikler sırasında da nitelikli insanlarla tanışıp yeni arkadaşlıklar kurma şansı yakalarsınız. Tabii ki etkinlikler sırasında yazılım hakkında öğreneceğiniz bilgiler ve proje yaparken edineceğiniz bilgilerden bahsetmeye gerek bile yok.
  • Networking (Yeni İnsanlarla Tanışmak): Takım çalışması ve projeler yapmak bu mesleğin bir parçası çünkü bir proje için bütün yetkinliklere sahip olmak zor. Yapmak istediğiniz projelerde sizinle çalışabilecek arkadaşlar edinmek çok önemli. Çünkü yakın çevrenizdeki insanlar ihtiyaç duyacağınız niteliklere sahip olmayabilir. Bu alandaki insanlarla arkadaşlıklar kurmak, onlardan bir şeyler öğrenmek ve onların deneyimlerinden faydalanabiliyor olmak size iş ve staj arayışlarında kesinlikle kolaylık sağlayacaktır.
  • Öğrenmeyi Öğrenmek: Çoğu insan ezberlemeyi ve öğrenmeyi birbirine karıştırır. Belki normal yaşamda bunun önemi pek fark edilmeyebilir ama her gün bir şeyler öğrenmeniz gereken bilgisayar mühendisliğinde ezber yeterli gelmeyecektir. Bu yüzden “öğrenmeyi” öğrenmeniz her şeyden önemli. Bu kavram hakkında önümüzdeki günlerde ayrıntılı bir yazı yayımlayacağım.
  • Sosyal Beceriler ve Kendini İfade Edebilme: Yukarıda bahsettiğim kulüpler ve topluluklarda yer almak sosyal becerilerinizin gelişmiş olmasıyla bağlantılı. İlgi alanlarınızı, yapabileceklerinizi ve karşı taraftan beklentilerinizi aktarabilmeniz kısacası kendinizi ifade edebilmeniz, faydalı arkadaşlıklar ve bağlantılar kurmanız açısından çok önemli. “Sosyal bir insan değilim,” ya da “Kendimi ifade etmekte zorlanıyorum,” diye düşünüp kendinizi bu etkinliklerden uzak tutmayın çünkü bu becerileri kullanmaya çalıştıkça geliştiğinizi göreceksiniz.
  • GitHub / LinkedIn gibi hesaplar önemli: Basitçe açıklayacak olursak GitHub bir yazılımcını CV’sine benzer. GitHub’da yazmış olduğunuz kodları paylaşıp başka insanların kodlarını inceleyebilirsiniz. Şirketler CV’nizde GitHub hesap linklerinin de bulunmasını isterler. Bu hesaplar iş ve staj bulmak açısından oldukça önemlidir. LinkedIn ise en basit tabiriyle iş dünyasının Instagram’ı dır. Burada kariyer ve eğitim hakkında bir şeyler görebilir kendi eğitim ve etkinliklerinizi paylaşıp alanınızda kendinizi gösterebilirsiniz ve iş dünyasından insanlarla iletişime geçebilirsiniz. İyi bir LinkedIn profili oluşturup aktif bir şekilde kullanmak size iş imkanı sağlayabilir. Size tavsiyem -şu an bile olabilir- erkenden bu hesapları oluşturmanız ve bu ekosisteme dahil olmanızdır. Nasıl aktif ve etkili kullanılacağına dair birçok video ve kitap bulabilirsiniz bunlara bakmanızda yarar var.

Yazılım Bilgim Olmadan Bu Bölümü Okuyabilir miyim?

Ben de bu bölümü seçerken birçok mühendis adayı gibi bu sorunun cevabını merak ediyordum. Artık bu sorunun cevabını bildiğimi düşünüyorum. Aldığım derslere, konuştuğum insanlara ve gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim ki bu bölümü okumak için herhangi bir temele ihtiyacınız yok. Öncelikle söylemeliyim ki bu bölümün dersleri hiçbir yazılım bilgisi olmayan kişiler için tasarlanmış durumda. 1. sınıfta “Bilgisayar Mühendisliğine Giriş” ve “Algoritma ve Programlaya Giriş” gibi dersleri alarak temelinizi oluşturuyorsunuz. Ayrıca, katıldığım etkinliklerde keyif almadığı için yaptığı mesleği bırakıp harika birer mühendis olmuş insanlarla bile tanıştım. Yani anlayacağınız temele ihtiyacınız yok ve hiçbir şey için geç kalmadınız. Size tavsiyem bu farklı dünyaya adım atmaktan çekinmeyin.

Ve Bitirirken…

Burada sizlere aktardıklarım, katıldığım konferanslar ve etkinliklerin, bölüm hocalarımın ve tanışıp konuşma şansı elde ettiğim diğer insanların deneyimlerinin bir ürünüdür. Belirtmek isterim ki bu bölümü seçerken belirli bir kaynağa ve kişi tecrübesine bağlı kalmamanız en iyisi olacaktır. Çünkü kişiye eğitim, deneyim ve sosyallik açısından çok fazla imkan sunabilen, özgürce seçimler yapabileceğiniz bu alanda her deneyim kişiye özeldir . O yüzden kendinize inandığınız ve çalıştığınız sürece bu bölümü okumanız sizde hayal kırıklığı yaratmayacaktır.

Not Tutuyoruz, üniversite öğrencilerinin ve mezunlarının öğrenim gördükleri bölümler hakkında içerik ürettikleri bir topluluktur. Kişisel deneyimler, üniversite hakkında bilgilendirici içerikler, ilgi alanları ve daha birçok konuyu kapsayacak şekilde içerik üreten bir topluluğuz.

Not Tutuyoruz Kasım 2021'de aktif hale gelerek günden güne değişmeye devam ediyor, siz de bu aileye katılmaktan çekinmeyin!

--

--