Dünden Bugüne Atom!

Yağız Yılmaz
Not Tutuyoruz
Published in
2 min readDec 4, 2020

Atom kavramı günümüzde merak edilesi bir kavram. Mikroskopta bile göremediğimiz bu “tanecik” daha da küçük taneciklerden oluşuyor. Proton, Elektron, nötron. Peki sizce bunlardan küçüğü var mı? Leptonlar, Kuarklar, Baryonlar ve daha fazlası. Biz Atom’a tanecik dedik ama içinden kaç tane daha tanecik çıktı değil mi…

Democritus adlı kimseyi mutlaka duymuşsunuzdur. Leucippus’un öğrencisi olan Democritus, atom kavramını ilk olarak söyleyen kişilerdendir. Hocasından mı çalmış acaba? Neyse neyse konumuzdan kopmayalım. Democritus ve Leucippus bilinen tarihte ilk kez atom kavramını ortaya atmışlardır.

1661 yılında Robert Boyle adlı kimse element kavramını “kendisinden daha küçük parçalara bölünemez” olarak tanımlamıştır. O zamanın tanımlarına göre bu atom demektir. Öyleydi değil mi? Öyleydi Öyle… Devam edelim.

Kim nereden bilecek John Dalton’un 1803–1808 yılları arasında Atom Kuramı ortaya atacağını? Gel gör ki Dalton Elementlerin kimyasal bakımdan aynı atomları içerdiğini, bileşiklerin ise farklı atomlar içerdiğini söylemiştir bile. Katlı Oranlar Yasası’nı bulan Dalton, atom bölünemez diyerek ölümcül bir hata yapmıştır. Yapmıştır efendi yapmıştır da kimse mi hata yapmaz? Yapar tabii. Belki de bu sayede bilim insanları bunu araştırdılar ve yanlış olduğunu kanıtladılar. Şimdi yazarken fark ettim, yoksa, yoksaaa?! Bilim rekabet midir? Hmm tartışılabilir bir vaziyet. Hiç girmeyelim.

Tabi dalton atomlar, kuramlar derken diğerleri de armut toplamamış. 1807–1808 yılları arasında Humpry Davy bileşikleri elektrikle ayrıştırmış, ve elementleri saf olarak elde etmiştir. Günümüzde buna “Elektroliz” diyoruz.

Bu olay beraberinde belki de bir çoğunuzun “Faraday Kafesi” olarak duyduğu olayın mucidi Michael Faraday; 1830–1837 yılları arasında çalışmalar yaparak Elektroliz yasalarını ortaya koydu.

Eugen Goldstein pozitif yüklü parçacıkları 1886'da katot ışınları sayesinde fark etti. Daha neler neler..

Johnstone Stoney 1891 yılında elektronu keşfediyor, J.J Thomson’da ona elektron adını veriyor. 1897 yılında oluyor bu olay, devam edin orayı da söyleyeceğim şimdi.

Henry Becquerel Radyoaktivitenin kaşiflerinden. Radyoaktivite. Kelimeye bak, ne hava atmıştır ha! Atomun bozunmasını mana eden bu kavram, 1896'da ortaya çıkmış oldu.

J.J Thomson da bu keşifler sonrasında 1897 ‘de e/m oranını buldu. Sen gel elektrona isim ver, sonrada oran hesapla.

Max Planck Kuantum Yasaları üzerinde çalışarak Newton Fiziği’ni toprağa gömmeye adım atmış oldu. Termodinamik üzerinde de çalışmıştır ayrıca.

1905 yılında Albert Einstein “foton” yani elektromanyetik alanın kuantumunu tanımladı.

Robert Milikan 1909'da elektronun yükünü tanımladı.

Thomas Chadwick 1932'de nötronu keşfediyor ve yazımız da burada bitiyor… Ne serüvendi ama!

Farklı tarzda eğlenceli olarak bir yazı yazmak istedim, yazdığım insanların her biri insanlığa bilim adına katkı yapmış insanlar. Aklımda kalanlar ve not aldıklarım arasından bunları yazabildim, ekstra bir çok keşifte vardır, yorumlarda belirtebilirsiniz. Tekrar görüşmek üzere!

--

--

Yağız Yılmaz
Not Tutuyoruz

Dizi/film; kitap/makale ne ararsanız var! İlgi duyduğum her şey hakkında elimden geldiğince yazmaya gayret ediyorum :)