Dosya: Tasarıma Bak/Tasarım Hikayeleri
Herkese merhabalar. Bu yazımda tasarım hikayeleri altında tasarıma bak başlığı ile kendimce farklı bulduğum ve sizlerin de görmeniz gerektiğini düşündüğüm tasarımlar hakkında bahsedeceğim.
Ürün araştırmalarını ve ne şekilde somutlaştırıldığını araştırmayı seviyorum ve beğendiğim ürünleri defterime not alarak kendime referanslar oluşturuyorum. Bu yüzden bu severek yaptığım işi neden sizinle paylaşmamayım diye düşündüm. İçmimarlık öğrencilerinin bunu öğrenciyken alışkanlık haline getirmesini isterim. Oturup böyle bir alışkanlık edinmek ne işime yarar diyenler olabilir. Zaman kaybı olarak düşünenler olabilir. Şöyle bir bakış açısı getirerek bu konuyu savunayım. Üniversitede mezuniyet aşamasına gelene kadar yaklaşık altı proje konusu önümüze geliyor ve bir içmimarlık öğrencisi için projede en önemli unsurlardan bir tanesi iç mekan donatı elemanları. Doğru olmayan ürünlerle yapacağınız projenin sirkülasyonunda başarılı olma ihtimaliniz çok düşük ve ayrıca hocalarımın en çok isyan ettiği bir durum da hazır tefriş kullanımıdır. Bence haklı bir isyan çünkü ne projeyi içselleştirmiş oluyorsunuz ne de projenin özgünlüğü sağlayabiliyorsunuz. Bu yüzden proje sürecinde iş programınızda ürün tasarımı için yeterli vakit ayırıp çözümlemeniz gerekmektedir. Ayrıca tasarlanan ürünün ne amaçla hangi dönemde, hangi yapım yöntem metotlarıyla üretilmiş, toplam maliyeti nedir gibi sorularla meşgul olmak sizi mesleğinize hazırlayacak kendinize yol çizmenizde yardımı dokunacaktır.
Neyse ben sözü çok uzattım. Buradaki amacım üniversite sınavı yaklaşıyorken tercihlerinde içmimarlık bölümünü düşünenler ve proje dersine giriş yapacaklar için küçük bir katkıda bulunarak yol göstermek.
Şimdi ilk tasarım ürününden bahsedelim. Açıkçası bu tarz ürün tasarımlarına bayılıyorum.
BRONTES LAMP-CINI BOERI
Tasarım aydınlatma üretim şirketi olan Artemide tarafından üretilen bu masa lambası İtalyan tasarımcı ve mimar Cini Boeri’ye aittir. 1981 yılına ait olan bu ürün hakkında çok bir bilgiye ulaşamadım. Tasarımcıya ait bu ürünün diğer tasarımlarına nazaran dikkat çekmediğini düşündüm. Cini Boeri, yaşadığı döneme göre başarılı ve dikkat çekici bir kişi olduğunu da belirtmek isterim. Ben kendisinden kısaca bahsedip siz detaylarda boğulmak isterseniz İtalyan mimarı araştırabilirsiniz. 1924'te doğan Boeri 1951 yılında meslek hayatına başladı ve 96 yaşına kadar bu tasarım dünyasının içinde yer aldı. Boeri yaşadığı çağda kadına bakış açısını hiçe sayarak başka bir boyut getirmiş bir kadın mimardır. Knoll, Artemide, Rosenthal, Fiam ve Philips markalarında uzun süre çalışmıştır ve hala modüler tasarımları günümüzde de kullanılmaktadır.
Brontes aydınlatmayı ben ilk başta bir araba farına benzettim fakat bununla ilgili bir yazı bulamadım. Metal boru içerisine yerleştiren ampul ışığı üstünü kapatan reflektör ile yansıtıyor. Renk çeşidi bulunmuyor sadece kırmızı renk üretilmiş. Reflektör başlığın oynar olması nedeniyle ışığın yönünü istediğimiz şekilde değiştirebiliyoruz.
ALBERO-ACHILLE CASTIGLIONI
Herkesin dönüp dolaşıp takıldığı biri vardır ve benimde dönüp dolaşıp takıldığım kişi Achille Bey’dir. Bilen bilir Mezzadro Stool tasarımına hayranımdır ve kardeşi ile birlikte tasarladılar. Castiglioni ailesinin kalbimdeki yeri ayrıdır. :) Bence dikkatimi çekmesinin nedeni tasarımlarda yeni bir şeyleri denediğini gösterebilmesi ve az önce de belirttiğim gibi klasik mobilya çizgisinin dışına çıkan ürün tasarımları hoşuma gidiyor. Achille Bey 1918 doğumlu İtalyan bir mimardır. Bir çok farklı müzede ürünleri sergilenmektedir.
Albero siyah, beyaz, amaranth (kırmızı ve mor tonları arasında bulunan renk tonu) veya yeşil tonlarında renk çeşidi bulunmaktadır. Çelik bir iskelete sahip olan ayaklı saksı, kol gibi uzayan saksı tutacakları 120 derece döndürülebilmektedir.
CAMALEONDA SOFA- MARIO BELLINI
Üçüncü tasarım ürünü de son zamanların 3ds Max’cilerin gözdesi bir model olan 2020 yılında tekrardan üretilmeye başlayan Mario Bellini imzalı Camaleonda koltuk. Görünüm olarak aşırı rahat duran ve modüler olmasıyla her mekana uyum gösteren bu koltuğun zamansız olması çok normaldir. Koltuğun tasarım aşamasındaki amacın da bu olduğunu açıkça belirtilmektedir. Geri dönüştürebilir malzemelerle üretilen koltuk çevre dostu olduğu hemen hemen her yerde görebilirsiniz ve şu an güncellenmesine rağmen Bellini gerekmedikçe hiçbir detayının değiştirilmesini istemediği de belirtilmektedir.
B&B Italia 2020 yılında bazı özelliklerini değiştirerek ve malzeme çeşitliliği ile yeniden üretime açtı.
Bir sonraki Tasarıma bak yazımda görüşmek üzere…
Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.
İçmimar Feyzanur Azar.
Kaynakça:
Not Tutuyoruz, üniversite öğrencilerinin ve mezunlarının öğrenim gördükleri bölümler hakkında içerik ürettikleri bir topluluktur. Kişisel deneyimler, üniversite hakkında bilgilendirici içerikler, ilgi alanları ve daha birçok konuyu kapsayacak şekilde içerik üreten bir topluluğuz.
Not Tutuyoruz Kasım 2021'de aktif hale gelerek günden güne değişmeye devam ediyor, siz de bu aileye katılmaktan çekinmeyin!