Filmlerdeki Kötü Adamlar Neden Genellikle Süt İçer?
Filmlerdeki bazı ayrıntıları keşfedip bunun hakkında incelemelerde bulunmayı, filmi izlemek kadar keyif verici bulurum. Bu ayrıntılardan biri de filmlerde sık sık karşılaştığım durum olan kötü ruhlu karakterlerin (villains), içecek olarak sütü tercih etmesinin altında bir neden var mı konusu.
Aslında süt içme olayından tek bir sonuç çıkarmak mümkün değildir. Özünde süt, saflığın, çocukluğun ve masumiyetin sembolü olarak karşımıza çıkar fakat filmlerde, bunu kötü adamlarla ilişkilendirmekte zorlanabiliriz.
İşte burada yönetmenler ve yazarlar işin içine girmektedir. Hangi anlamda kullanıldığını onlar belirlemektedirler.
Otomatik Portakal filminde, uyarlandığı kitabın yazarı Anthony Burgess tarafından Alex’in ve arkadaşlarının süt içmesi, aslında tüm kaosu ve şiddeti yaratanların hala çocuk olduğunu belirtmek için filmde yer almaktadır.
Anton karakteri, masumiyetten ziyade sütü bir güç gösterisi için kullanır. Katil, kurbanın evine girip rahat bir şekilde dolaptaki sütü alıp içer. Yönetmenin amacı, o herkesin konfor alanı olarak kullandığı ve güvende hissettiği yeri yıkıp, daha gerilimli bir atmosfer yaratmak istemesinden dolayı sütü kullanmaktır.
En beğendiğim film karakterlerinden biri olan Hans Landa da bu sembolizmi kullanır. İlk sahnede gittiği bir evin sahibinden içecek olarak süt ister ve sütü tek bir yudumda içer. Bu anlamlı sahnede yönetmen, karakterin gücünü, süt içerek ahlak ve masumiyetin üzerinde olduğunu vurgulamak için kullanır.
Not Tutuyoruz, üniversite öğrencilerinin ve mezunlarının öğrenim gördükleri bölümler hakkında içerik ürettikleri bir topluluktur. Kişisel deneyimler, üniversite hakkında bilgilendirici içerikler, ilgi alanları ve daha birçok konuyu kapsayacak şekilde içerik üreten bir topluluğuz.
Not Tutuyoruz Kasım 2021'de aktif hale gelerek günden güne değişmeye devam ediyor, siz de bu aileye katılmaktan çekinmeyin!
Diğer Filmlerdeki Süt Metaforları
Tabii ki her filmde süt içmenin kötü adamlara has bir davranış olduğunu vurgulamak yanlış olur. “Leon” filmindeki Leon gibi kiralık bir katil karakterinin süt içmesi ile filme hafif komedi katılmaya çalışılır . “Catch Me If You Can” filmindeki Leonardo Di Caprio’nun oynadığı karakterin hostesten süt istemesi de hala çocuk olduğunu göstermek adına Steven Spielberg tarafından filmde işlenmiştir. Mad Max: Fury Road filminde süt birçok defa karşımıza çıkar. İlk sahnelerde annelerden depolanan anne sütü ile savaşçılar için güç ve sağlıkları için önemli bir yere sahip olduğunu izleriz. Max karakterinin yüzünü sütle yıkamasının arınmaya benzer bir şekilde onu bencil bir karakterden başkalarını önemseyen bir karakter olmasını gösteren bir sembol olarak yönetmen filmde işlemektedir.
Bunun gibi bir çok süt metaforu içeren film mevcuttur. Bu metaforlar sadece süt ile sınırlı değildir. Kaliteli yapımlarda genelde bir çok ayrıntı olur ve bunları fark edemezseniz bile her filmden sonra o film hakkında inceleme videoları izlemenizi veya inceleme yazılarını okumanızı öneririm.
Baki Akgün
İçeriği düzenleyen: İlknur Avunduk