Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne Genel Bir Bakış

Merhaba sayın okuyucu! Ben Not Tutuyoruz’un yazar kadrosundan Umay Rana USTA. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde Fransız Dili ve Edebiyatı 1.sınıf öğrencisiyim ve bugün sizlere kısaca bölümümden bahsedeceğim.

Umay Rana USTA
Not Tutuyoruz
2 min readApr 3, 2022

--

Biraz bölümü tanıyalım!

Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü, üniversite sınavında alan sınavı olarak Yabancı Dil Testi’ni (YDT) baz alarak öğrenci alan, hazırlık bölümü hariç 4 senelik bir lisans programıdır. Eğitim dili Fransızcadır. Mezun olmaya hak kazanan öğrenciler ‘’Filolog (Dilbilimci)’’ unvanı ile mezun olur. Eğer mezun olacak öğrenci pedagojik formasyon alırsa, özel ve kamu kurumlarında yabancı dil öğretmeni olarak çalışabilir.

Yabancı dil bölümlerinden mezun öğrencilerin çalışma alanları oldukça geniştir. Konsolosluklardan okullara, tercümanlık bürolarından yayınevlerine kadar geniş bir yelpazede çalışabilirler. Bunlara ek olarak öne çıkan iş sahalarına dış ticaret, bankacılık, turizm ve kültür hizmetleri, uluslararası ilişkiler örnek gösterilebilir.

Yabancı dil bölümlerinde öğrencilerin kendilerini hem mesleki hem de entelektüel alanda geliştirmesi oldukça önemlidir. Dilbilimcisi olacağı dilin yapısını, edebiyatını, tarihini ve kültürünü iyi derece bilmesi gerekmektedir. Bu yüzden bireyin kendisini olabildiğince geliştirmesi, disiplinlerarası ve kültürlerarası bağı kurmakta oldukça kolaylık sağlayacaktır.

Peki ya dersler?

Küçüklükten beri edebiyat alanında ilerlemek isteyen bir birey olarak, seçtiğim bölümün son derece doğru olduğunu düşünmekteyim. Fransızcayı hazırlık bölümünde sağlam bir temel ile öğrendikten sonra, bölüme geçtiğimde dilbilim alanında dersler alıyor olmamın yanı sıra, edebiyat, tarih, çeviri gibi birçok alanda da ders almaya devam ediyorum. Fransızcanın yanı sıra İngilizce üzerine de dersler alıyorum ve mezun olurken İngilizce için de portfolyo almış olacağım. Böylece mezun olduğumda iki dil üzerinde de mesleki olarak yetkinlik kazanmış ve çalışma şartlarını sağlamış olacağım. 5İ ve bölüm dışı seçmeli dersleri dışında aldığım ve alacağım derslerin isimleri ise şunlar: Fransızca Dilbilgisi, Fransızca Sözlü Anlatım, Çeviriye Giriş, Fransızca Metin Açıklaması, Temel İngilizce, Fransızca-Türkçe Çeviri, Türkçe-Fransızca Çeviri, Ortaçağ Fransız Edebiyatı Tarihi, İngilizce Dilbilgisi, İngilizce Yazılı Anlatım, İngilizce Sözlü Anlatım, XVI. Yüzyıl Fransız Edebiyatı Tarihi, Fransızca Söz Dizimi, Genel Dilbilim, XVII. Yüzyıl Fransız Edebiyatı Tarihi, İngilizce Metin Açıklaması, XVIII. Yüzyıl Fransız Edebiyatı Tarihi, XIX. Yüzyıl Fransız Edebiyatı Tarihi, Edebi Türler ve Temler, İngilizce-Türkçe Çeviri, Türkçe-İngilizce Çeviri, XX. Yüzyıl Fransız Edebiyatı Tarihi, Yazar ve Metinler, Almanca, Özel Amaçlı Fransızca.

Eğer benim gibi kitap okumayı, çeviri yapmayı, yabancı dil öğrenmeyi ve farklı ülkelerin tarihini seven son sınıf bir lise öğrencisi iseniz; tereddüt etmeden dil-edebiyat bölümlerini tercih edebilirsiniz. Tabi ki bu tercihi yapmadan önce, tercih edeceğiniz üniversite ve bölümün ders içeriklerine göz atmakta fayda var!

--

--