Kendi Dijital Evrenini Yaratmanın İlk Adımı: Neden Notion Kullanmalısın?

Esma Nur Balıkçı
Not Tutuyoruz
Published in
3 min readJun 16, 2023

Notion bir not alma uygulamasından çok daha fazlası!

Son dönemlerde adını sıkça duymaya başladığımız uygulamalardan biri aslında Notion. Çeşitli YouTuber’lardan verimlilik üzerine yazıp çizen pek çok insanın öneri listesinde görüp duyuyoruz. Peki nedir, ne işe yarar Notion? Eğer daha önce duymadıysan veya nasıl bir şey olduğuna dair hala kafanda soru işaretleri varsa bu yazı senin için!

Photo by Team Nocoloco on Unsplash

Notion aslında bir “hepsi-bir-arada-çalışma-alanı” kendi tanımlarına göre. Notlar alabileceğin, listeler oluşturup okumak, izlemek veya dinlemek istediğin şeylere dair veri tabanları oluşturabileceğin bir uygulama. Proje yönetimi, yapılacaklar takibi, planlayıcı ve çok daha fazlası için de kullanabilirsin.
Kulağına abartılı gelebilir belki ama Notion aracılığı ile yapabileceklerinin sınırı yalnızca sensin aslında. (Seni uzaya çıkaramaz tabii ama bir astronot olma yolunda neler yapman gerektiğini adım adım planlayabilirsin! 🚀)

Notion’u diğer not alma ve verimlilik uygulamalarından ayıran şey, bloklara dayalı esnek sistemi. Çocukken legolarla inşa ettiğin kaleleri hatırlıyor musun? İşte Notion’un yaptığı şey de tam olarak bu: sana farklı şekiller ve boyutlarda yüzlerce blok parçası sunuyor ve gerisini senin hayal gücüne bırakıyor. Tümüyle özelleştirebileceğin, tamamen sana ait bir çalışma alanına sahipsin.

Herhangi düz bir yazı yazabileceğin gibi yapılacaklar listesi için check-box, açılır kapanır menüler, tablolar, farklı boyutlarda başlıklar, listeler, alıntılar gibi pek çok farklı fonksiyonu da kullanabilirsin. Ve bütün bunları kullanarak kendine inanılmaz estetik bir dijital-ajanda ya da şimdinin trendiyle, ikinci bir beyin (secon brain) yaratabilirsin!

Burada Notion ile hazırlanmış oldukça şık bir planlayıcı sayfasını görüyorsun;

Burada Notion ile hazırlanmış, oldukça şık bir sayfayı görüyorsun.
Photo by Elodie Pavard on Unsplash

İşte Notion kullanarak yapabileceğin şeylere birkaç örnek daha;

✅ Okumak istediğin kitaplar, gezmek istediğin yerler, dinlemek istediğin podcastlere dair listelerle bir veri tabanı oluşturabilir ve son derece pratik bir şekilde bunların takibini yapabilirsin.
✅ Günlük işlerini ya da kazanmak istediğin yeni alışkanlıkları takip etmek için bir sayfa oluşturabilirsin.
✅ Hep yazmak istediğin o öyküyü veya kitabı yazmaya başlayabilir ve karakterlerden öykünün geçtiği mekanlara kadar kurgunun her detayını Notion üzerinden organize edebilirsin.
✅ Ders notlarını burada tutabilir ve nerede olursan ol onlara erişip, konuları tekrar edebilirsin.
✅ Bitirmen gereken bir proje için takvim oluşturabilir, her adımı planlayabilir ve süreci adım adım takip edebilirsin.

Kulağa oldukça heyecan verici geliyor değil mi? Üstelik AI asistan ile bütün bunları yapmak şimdi çok daha kolay. İşte sana hayatındaki her şeyi düzene koymak için bir fırsat. Uygulamayı indirerek veya websitesi’nden giriş yaparak başlayabilirsin. Ücretsiz sürümü bile fazlasıyla yeterli bana soracak olursan ancak eğer öğrenci veya akademisyensen, yani edu uzantılı bir e-posta adresin varsa pro planı da ücretsiz olarak kullanabiliyorsun.

Photo by Sigmund on Unsplash

Uygulama oldukça basit ve temiz bir ara yüze sahip olsa da, alışman biraz vakit alabilir. Bu nedenle başlangıç için hazır taslaklar kullanmanı öneririm. Bu taslakları bulabileceğin pek çok yer var, internette “Notion Templates” şeklinde aratıp görebilirsin. Ayrıca buradan Notion’un sunduğu taslaklara bakabilirsin.

Ya da, bu yazı dizisini takip edebilir ve kendi Notion’ını benimle birlikte adım adım inşa edebilirsin 👀 Sana Notion’u nasıl kullanabileceğini ve kendin için daha verimli hale getirebileceğini adım adım anlatacağım. Aynı zamanda bir akademisyen adayı ve öğrenci olarak hem akademik hem de kişisel hayatımda nasıl kullandığım, benim için ne gibi kolaylıklar sağladığı gibi pek çok konuya değineceğim. Ve elbette kendi hazırladığım ve aktif olarak kullandığım taslakları paylaşacağım. Takipte kal! ❤️

--

--

Esma Nur Balıkçı
Not Tutuyoruz

Çiçeği burnunda bir sosyal hizmet uzmanı ve yüksek lisans öğrencisi.