Mutfak İçin Olmazsa Olmaz; Gıda Güvenliği

Merve Sönmez
Not Tutuyoruz
Published in
2 min readMay 24, 2022

Gıda güvenliğinde amaç gerek işletmelerin mutfağında, gerekse evimizin mutfağında ki bir gıdanın fiziksel, kimyasal ya da mikrobiyolojik açıdan insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerden arındırılmasıdır. Bu olay gıdanın topraktan, sofraya kadar uzanan süreçlerinde geçerlidir. Ve bu süreçte gıdalara zararlı her türlü etken maddelerin bulaşmasını engellemeli ve gıdalarda bulunan zararlı organizmaları zararsız kılmalıyız. Bunu yaparken de gıdanın besin içeriği mümkün oldukça korunmalıdır.

Belli başlı uygulamalardan bahsetmem gerekirse;

-Öncelikle mutfağa girmeden ellerimizi bol su ve sabunla 20 saniye yıkamalıyız. Kullanacağımız ekipmanlar, doğrama tahtamız ve tezgahımız da temiz olmalıdır.

-Meyve ve sebzeleri sirkeli ve karbonatlı suda bekletip, bol su ile yıkamalıyız. Bu şekilde üzerlerinde ki ilaç kalıntısından ve böceklerden arınmış olurlar.

-Pişmiş ve çiğ gıdalar hazırlanırken birbirine hiçbir şekilde temas ettirilmemelidir. Çünkü çiğ besinlerdeki hastalık yapıcı mikroorganizmalar pişmiş yiyeceklere bulaşır. Buna da çapraz bulaşma denmektedir. O yüzden çiğ ve pişmiş gıdalar için ayrı doğrama tahtası kullanılmalıdır.

-Pişmiş gıdaların da yeteri kadar piştiğinden emin olmalıyız. Özellikle kanatlı hayvanların etlerinin iç sıcaklığı 82 dereceyi aşmalıdır. Kıyma içeren yemekler en az 68 derece ve diğer etlerin de en az 63 derece iç sıcaklığa erişene kadar pişmiş olması gerekir. Yeterince pişirilmeyen bu hayvanların etini yemek zehirlenmemize yol açabilir.

-Bir gıdayı yeni pişirdikten sonra dolaba koymak istiyorsak dışarıda biraz soğumasını bekleyip dolaba kaldırmalıyız. Mikroorganizmaların çoğalmasını kolaylaştıran bir besin öğesi içeriğine sahip olan etli, sütlü, kremalı, yumurtalı yemekleri ise olabildiğince çabuk buzdolabına koymak gerekir. Buzdolabının soğutucu kısmının sıcaklığı 4 derece, dondurucu kısmının sıcaklığı ise -18 derecenin altında olmalıdır.

-Donmuş bir gıdayı çözdürmek istiyorsak da bunu direk oda sıcaklığına çıkarıp çözdürmek o gıdada zararlı mikroorganizma oluşmasına neden olacaktır. O yüzden donuk gıdayı buzdolabının 4 derece olan soğutucu kısmında çözdürmeliyiz. Eğer hemen çözülmesini istiyorsak da mikrodalgada çözdürme işlemi yapabiliriz.

Bu bahsettiğim uygulamalar temel olanları ve elbette gıda güvenliğini tamamen anlayıp uygulamak için yeterli olmayabilir. Gıda güvenliğine yönelik sorunların biliniyor olması, gerekli önlemler alınmadığı ve mevzuatlara uyulmadığı takdirde bir anlam da ifade etmeyecektir. Bize düşen görev de tüm gıda güvenliği mevzuatına hakim olabilmek ,bunları disiplinli şekilde uygulayabilmektir.

--

--