PAZARLAMA

Sevgi Demirtaş
Not Tutuyoruz
Published in
3 min readAug 11, 2022

İşletme bölümünün hatta sadece işletme değil İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin içinde barındırdığı bir çok bölümün çalışma alanları çok geniştir. Bu alanlara örnek verecek olursak; pazarlama, satış, finans, insan kaynakları, ar-ge, yönetim, üretim vs. diyebiliriz. Bu çeşitlilik çok güzel görünüyor ama aynı zamanda bize ilerlemek istediğimiz alanları net bir şekilde belirleyip o alanda uzmanlaşmamız gerektiğini de anlatıyor. İlerlemek istediğimiz alanı bulabilmemiz için de yukarıda belirttiğim çalışma departmanlarını araştırmamız, bu alanlarda bilgi sahibi olmamız ve aynı zamanda sevdiğimiz alanı bulana kadar farklı departmanlarda stajlar yapmamız gerekiyor. Bende bu yüzden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri ve bu alanlarda uzmanlaşmak isteyen herkes için, bu departmanların en gözdelerinden olan Pazarlama Departmanı hakkında bir yazı yazmaya karar verdim.

Pazarlama Nedir?

Pazarlama, ürün veya hizmetlerin tüketicinin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda olması ve doğru bir şekilde onlara ulaştırılmasıdır. Tüketiciyle güven bağlarının kurulmasına ve şirketlerin bu süreçlerden en yüksek finansal verimi elde etmesine pazarlama denir. Pazarlama aynı zamanda, pazarın yapısını, pazarın büyüklüğünü, pazarın talebini, pazara uygun ürünü ve pazarın gelişimini inceleyen endüstriyel bir bilimdir.

Not Tutuyoruz, üniversite öğrencilerinin ve mezunlarının öğrenim gördükleri bölümler hakkında içerik ürettikleri bir topluluktur. Kişisel deneyimler, üniversite hakkında bilgilendirici içerikler, ilgi alanları ve daha birçok konuyu kapsayacak şekilde içerik üreten bir topluluğuz.

Not Tutuyoruz Kasım 2021'de aktif hale gelerek günden güne değişmeye devam ediyor, siz de bu aileye katılmaktan çekinmeyin!

Pazarlama Departmanı Nedir, Ne İş Yapar?

Pazarlama departmanı, bir işletmenin ürettiği malı veya hizmeti, işletmenin hedef kitlesine tanıtmak, satışı arttırmak ve sektördeki rakiplerle rekabet etmek gibi görevlere sahiptir. Hedeflenen tüketici profili araştırması, fiyatlandırma, müşteri memnuniyeti tespiti ve tüm bunları doğru stratejiler ile planlayıp başarı ile sonuçlandırmak Pazarlama Departmanının sorumluluğundadır.

Pazarlama tanımı yapılırken sıklıkla “4P” adında bir pazarlama karması kullanılır. “Product, Price, Place, Promotion” temelleri üzerine kurulan bu anlayış pazarlamanın mantığını oluşturur. Bu anlayış, ilk olarak 1948 yılında James Calliton’un “The Management Of Marketing” isimli kitabında ortaya çıkmış, konu başlığı ise, 1953 yılında Neil Borden’in “The Consept Of The Marketing Mix” makalesinde kullanılmıştır. Jerome McCarty ise 1964 yılında “Pazarlama Karması” kavramını bir pazarlama modeli halinde yaygınlaşmasını sağlamıştır. Yazdığı kitapların çok satılmasının da etkisiyle “Pazarlama” denince akla gelen ilk isimlerden olan Philip Kotlar de “Politik Güç” (Political Power) ve “Halkla İlişkiler” (Public Opinion Formation) olmak üzere 2 P daha eklemiştir. Zamanla 4P kavramı geliştirilmiş ve yeni P’ler eklenerek güncellenmiştir. Günümüzde ise yeni kavramlar (B2B, B2C, C2C) ortaya atılmıştır.

Neden Tercih Edilmelidir?

Pazarlama Departmanı, işletmelerin en önemli birimlerinden biridir. Bu yüzden bu alana özellikle son zamanlarda ilgide artmış durumda. Her gün değişen, yenilenen ve dinamik bu pazarda yeniliğe açık, kendini her zaman besleyen ve öğrenmeyi seven kişiler için çok doğru bir kariyer yolculuğudur.

Pazarlama departmanı içerisinde bir çok pozisyon yer almaktadır. Bu pozisyonlar ise şöyle; pazarlama temsilcisi, pazarlama takım lideri, pazarlama müdür yardımcısı, pazarlama müdürü ve pazarlama direktörüdür. Bu çeşitlilikte bize, kişi kendini pazarlama alanında geliştirdikçe karşısına birçok kariyer fırsatı çıkacağını gösteriyor.

Pazarlama Departmanında Çalışacak Kişilerin Sahip Olması Gereken Yetkinlikler

· Ekip çalışmasına yatkın olmak

· İş takibi yapabilmek ve sistematik çalışmak

· Pazarlama iletişimi konusunda bilgi sahibi olmak

· Değişen pazar dinamiklerini analiz edebilmek

· İkna kabiliyetine sahip olmak

· Detaylara dikkat etmek

--

--