Pixel Art ve Aseprite #1

Pixel Art ve Aseprite programı hakkında kısa bir bilgi

Emre Yapıcı
Not Tutuyoruz
3 min readOct 12, 2022

--

Merhaba arkadaşlar!

Bu yazımda sizlere “Pixel Art” ve bu sanatı yapmak için kullandığım “Aseprite” adındaki bir yazılımdan bahsetmek istiyorum.

Hadi başlayalım!

Yapmış olduğum çalışmalardan bazıları — 1

Öncelikle pikselin ne olduğu ile başlamak istiyorum.

Piksel, dijital göstergelerde görüntünün elde edilmesini sağlayan ve kontrol edilebilen en küçük birimdir. “Peki bu en küçük dijital birim nasıl oldu da sanata dönüştü?” derseniz burada bizi “Pixel Art” karşılıyor.

Pixel Art, görüntülerin, az önce bahsetmiş olduğum pikseller düzeyinde düzenlendiği, yazılım ile oluşturulan yağlı boya, kurşun kalem veya ona yakın bir sanat olan mozaik gibi başka bir sanat türüdür fakat dijitaldir. İyi bir Pixel Art yapabilmek için perspektif, ışık, gölge, renk teorisi ve sanat tarihi hakkında bilgi sahibi olmanın faydası vardır. Bu sanatta kendinizi geliştirmek mümkündür ve yeteri kadar pratik yaparsanız eğer bunu başarabilirsiniz. Bu sanatta daha da iyiye giderek sanatınızı ileri taşıyabilirsiniz ve hatta piksel oyun öğeleri tasarlayarak, Pixel Art çizimleri yaparak ve bunları animasyon haline getirerek bundan para kazanabilirsiniz. Sadece pes etmemeli ve zevk aldığınız sürece istediğiniz şeyleri çizmeye odaklanmalısınız.

Aynı zamanda bu sanatı iyi yapabilmek için çok fazla araç gerece ihtiyacınız yoktur. İhtiyacınız olan tek şey fare ve sanatınızı yapabileceğiniz yazılım programını açabilecek bir bilgisayar. Sonrasında tüm iş size kalıyor.

Yazılım programı demişken, Pixel Art için yaygın kullanılan yazılımların bir listesi şu şekilde:

  • Aseprite: Oyunlar için 2D animasyonlar, hareketli grafikler ve her türlü grafik oluşturmak için kullanımı kolay bir Pixel Art aracıdır. (Ücretli)
  • GraphicsGale: Birçok oyunda kullanılan biraz karmaşık ama güzel özelliklerle dolu klasik bir yazılımdır. (Ücretsiz)
  • Piskel: Açık kaynaklı animasyonlu Sprite ve Pixel Art yapmak için bir çevrimiçi düzenleyicidir. (Ücretsiz)
  • Photoshop: Pixel tabanlı görüntü, resim ve fotoğraf düzenlemede sayısal fotoğraf işleme yazılımıdır. (Ücretli)

Daha sayılabilecek bir sürü yazılım var fakat bu yazımda en popüler olanlardan bazılarına yer vermek istedim. Benim kullandığım ve önerdiğim ise Aseprite yazılımıdır. Çok severek kullandığım bu yazılım hem bir çok özelliği hem de kolay kullanımı sayesinde Pixel Art yapmanızı keyifli ve eğlenceli hale getirecektir. Deneme sürümü mevcut fakat sadece kullanmanıza ve pratik yapmanıza olanak sağlar, dosyalarınızı kaydetmez bu yüzden satın almanızı öneririm.

Ve sizinle yaptığım bazı Pixel Art çalışmalarımı da paylaşmak isterim:

Yapmış olduğum çalışmalardan bazıları — 2

Yukarıda bahsettiklerim ve çalışmalarım ilginizi çektiyse eğer Aseprite yazılımının nasıl kullanıldığını öğrenmek ve güzel çizimler ile Pixel Art yapabilmek adına sizi “Aseprite Başlangıç Rehberi” isimli sıradaki yazıma yönlendirebilirim.

Editör: Funda Morgül

--

--

Emre Yapıcı
Not Tutuyoruz

I would like to share with you my articles about the fields I am interested in and the things I love. I hope you like 🖤 Don’t forget to give me feedback 🙋🏽‍♂