Teknolojinin Külkedisi: Sophia Amoruso
İlham veren girişimcilik hikayelerini sever misiniz? Eğer seviyorsanız eminim WhatsApp’ın kurucusu Jan Kaum, Virgin Records’un kurucusu Richard Branson ya da Genius Network’ün kurucusu Joe Polish’in hikayesini okumuşsunuzdur. Ancak bugün bahsetmek istediğim hayatın acımasızlığına karşın dimdik ayakta kalmış bir kadının öyküsü. Gençken çaldığı bir kitabın satışıyla başlayan ve büyük bir markaya dönüşerek dizilere konu olan bu kadının hikayesini gelin birlikte öğrenelim.
Yunan, İtalyan, Portekiz kökenli Amoruso, 1984 yılında San Diego, California’da doğdu. Ergenlik döneminde depresyon ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) teşhisi konuldu. Bu yüzden okulu bırakan Amoruso evde eğitim almaya başladı. Lise yıllarında bir Subway restoranında, kitapçıda ve plakçıda çalıştı. Liseden sonra ailesi boşanan Amoruso, daha özgür bir hayata adım atmak için Sacramento, California’ya taşındı. Amoruso bu yeni göçebe yaşam tarzında otostop çekip, hırsızlık ve konteyner dalışları yaptı. 19 yaşında Portland, Oregon’da hırsızlık yaparken yakalandı ve bu olaydan sonra hırsızlığı bıraktı. Portland’dan ayrıldı ve fıtık olduğunu keşfettikten kısa bir süre sonra San Fransisco’ya taşındı. Ameliyat için sağlık sigortasına ihtiyacı olması sebebiyle Academy of Art Üniversitesi lobisinde öğrenci kimliklerini kontrol ederek çalışmaya başladı.
San Francisco Sanat Üniversitesi Akademisi’nde güvenlik görevlisi olarak çalışmaya devam eden Amoruso 22 yaşına geldiğinde Nasty Gal Vintage isimli eBay mağazasını açtı. Burada kullanılmış eski giysiler ve diğer eşyaları satıyordu. Bir fotoğrafçılık dersinde kendisine öğretilenleri kullanarak ürünlerini kendisi tasarladı. Ürünlerin fotoğraflarını çekti, başlıklarını ekledi ve ürünleri satışa koydu. 2006 yılında küçük bir odada açtığı bu mağaza 2 yıl sonra müşteri geri bildirimlerinde yaşanan sorunlardan sonra eBay tarafından kapatıldı. Bu olayın ardından Nasty Gal Vintage 2008 yılında kendi web sitesine sahip oldu. 2012 yılına geldiğinde Nasty Gal artık yıllık 1 milyon dolar geliri olan bir markaydı. En parlak döneminde 200 den fazla çalışanıyla yıllık 200 milyondan fazla satış yapıyordu.
The New York Times onu “Teknolojinin Külkedisi” olarak adlandırdı. Inc. Magazine onu “30 under 30” listesine koydu. Forbes’un “ABD’nin kendi kendine servet elde eden kadınları listesi”nde yer aldı.
Ancak Amoruso 32 yaşına geldiğinde işler yolunda gitmemeye başladı. Şirketi Nasty Gal iflas etti ve eşinden boşandı. Ancak bunlar Sophia’yı durdurmadı.
“Hayatın en iyi yanlarından biri, bazen sizi ilk başta bilinçli olarak yola çıktığınız şeyden çok daha harika bir yere götürebilmesidir. Bu da hayatta körü körüne sadece tek bir hedefin peşine düşmemek için bir neden!” ~Sophia Amoruso
Önce çok satanlar listesine giren #GIRLBOSS isimli otobiyografisini kaleme aldı. Hemen ardından Girlboss Media ve Girlbos Radio’yu kurdu. 2016'da Netflix Amoruso’nun kitabını diziye uyarladı.
Kendi şirketini kurarken kendisine rehber olacak bir danışman olmadığını söyleyen Amoruso, kadınların birbirine destek olabilmesi için bir platform kurmak istedi. 2019 yılında bu isteğini gerçekleştirdi ve şirketini genişleterek girlboss.com isimli yeni bir sosyal medya platformu kurdu. Kadınlar için özel olarak tasarlanan bu platform Linkedin ve Instagram bağlantılarını da kullanarak farklı sektörlerden kadınların iletişim kurmasını hedefledi. Aynı zamanda kendi kariyerlerine yön vermek isteyen kadınları desteklemek için GirlBoss Vakfını kurdu.
“Kendi imkanlarınızla yaşamak kadar etkileyici bir saygınlık ve önemli bir bağımsızlık olamaz.”~Sophia Amoruso
The New York Times onu “Teknolojinin Külkedisi” olarak adlandırsa da bana göre o girişimci kadınların Peri Annesi. Ve şimdi 38 yaşında olan Amoruso kadınlara destek olurken bir yıldız gibi parlamaya devam ediyor.
Ve bitirirken..
Sophia Amoruso’nun hayatı maddi-manevi birçok açıdan talihsizliklerle doluydu. Sophia kendine üzülmek yerine hayatını değiştirmek için çabalamayı seçti. Sophia işten gelip televizyon izleyebilirdi ama eBay’de satış yapmayı seçti. Sophia eBay’i bırakmayıp oradaki geliriyle yetinebilirdi ama risk alıp kendi web sitesini kurmayı seçti. Şirketi iflas ettikten sonra vazgeçebilirdi ama kitap yazmayı ve bambaşka bir alanda girişim sahibi olmayı seçti. Yani onu özel kılan geldiği yer veya kim olduğu değildi. Sophia’yı olduğu kişi yapan onun aldığı riskler ve yaptığı seçimlerdi. Kısacası Sophia Amoruso olmak istediği kişiyi kendisi yaratmıştı..
“Hayat bir kendinizi bulma meselesi değil, kendinizi yaratma meselesidir.”~Sophia Amoruso
Açıkçası bugüne dek Amoruso’nun adını dahi duymamış olmak beni üzdü ve bu yüzden sizler için bu yazıyı yazmak istedim. Umarım hepimiz, istediğimiz kişileri yaratacak kadar cesur olabiliriz.
Kaynakça:
#GIRLBOSS
Not Tutuyoruz, üniversite öğrencilerinin ve mezunlarının öğrenim gördükleri bölümler hakkında içerik ürettikleri bir topluluktur. Kişisel deneyimler, üniversite hakkında bilgilendirici içerikler, ilgi alanları ve daha birçok konuyu kapsayacak şekilde içerik üreten bir topluluğuz.
Not Tutuyoruz Kasım 2021'de aktif hale gelerek günden güne değişmeye devam ediyor, siz de bu aileye katılmaktan çekinmeyin!