Yapay Zeka Çağına Ayak Uydurabilmek İçin Neler Yapabiliriz?

Baki Akgün
Not Tutuyoruz
Published in
4 min readJun 12, 2023

Yapay zeka ile ilgili şu sıralar çok fazla haber ve yazılar görüp bir yandan çok fazla duyum aldığınızı düşünüyorum, benim gibi. Keza benim okuduğum bölüm (Bilgisayar mühendisliği) yapay zeka ile içli dışlı olup yapay zeka alanı da kendimi geliştirme ihtiyacı duyduğum bir alandır. Bu yüzden ilgili haber ve teknolojileri takip etmekteyim. Konu üzerine okuduğum bir kitapta başlıkta bahsettiğim bu konuya değiniyor. Ben de o kitaptan öğrendiklerimi ve başka kaynaklardan yapay zeka ile ilgili neler yapılabileceğine dair araştırmalarımı derleyerek bu yazımda sizlere sunmak istedim. İyi okumalar.

Sanal Asistanlar

Iron Man filmlerinden birini izlemişseniz oradaki Jarvis karakterini tanırsınız. Bu karakter bir sanal asistandır. Tony Stark’ın isteklerini seri bir biçimde gerçekleştirmektedir hatırlarsanız. Şu anki sanal asistanlar onun kadar gelişmiş olmasa da Jarvis’e çok benzer.

Jarvis

Google Asistan, Siri ve Alexa gibi hemen hemen her işletim sistemi modelinin kendine ait sanal asistanları kendi mobil cihazlarımızda mevcuttur. Dil işleme teknolojilerini kullanarak kullandığımız dili algılayıp ona göre bir arama, bir şarkı veya bir uygulamaya sadece konuşarak erişebiliyoruz asistanlar sayesinde. Asistanları kullanarak zamanla kullanılan yapay zekanın mantığını kavrıyorsunuz.

Siri

Zamanınızı daha efektif ve eforsuz şekilde kullanırken bir yandan da öğrenmek istediğiniz bir dil için asistanı yönlendirerek ve asistanla o dil üzeri konuşarak pratik yapmış oluyorsunuz. Bu ve bunun gibi daha bir çok işlevi gerçekleştirebilmekte ve her gün daha bir gelişmektedir.

Yapay Zekayı Kendi Mesleğinize Uyarlama

İlk başta bahsettiğim kitap olan “Geleceğimizle İlgili Bugün Bilmeniz Gereken 101 Şey” de bahsedilen önemli konulardan biri 30 veya 40 yıl içinde otonom araçlar ve basit işleri yapabilen robotlar sayesinde günümüz mesleğini yapanların %30–40'lık kesiminin o zamanlar başka işler yapacağıdır. Bu kişilerin kim olacağı hakkında net bilgi yok ancak yapay zeka alanında çalışmalar yapan uzman biri yapay zekanın işinizi elinizden alması ve o işi yapabilmek için 5 saniyeden az düşünme süresi gerektiren işler olmasını yeterli olduğu görüşünü savunur. Bunun için sizin kendi mesleğinizle ilgili ne tür gelişmelerin olduğu ve teknolojinin bu mesleğe nasıl uyarlanabileceği üzerine araştırmalar sizi gelecekteki mesleğinize hazırlamak adına önemli bir girişim olacaktır.

Yapay Zeka Teknolojilerine Hakimiyet

Günümüzde yapay zekaların tasarımı analizi, geliştirilmesi ve uygulamaları için çeşitli teknolojiler mevcut. Yazılımlar ve programlar sayesinde yapay zeka konseptine sahip ürünler çıkarabilmekteyiz. Bunun yanında yaratılan zekayı eğitip insan gibi düşünebilmesini veya davranmasını sağlayabiliriz. Machine learning adı altında yapılan bu çalışmalar mevcut verileri kullanarak kendine has bir çalışma prensibi ile müdahale olmadan kendi başına kararlarda ve etkileşimlerde bulunur. Machine learning gibi yapay zekanın alt kolu olan konularda bilgi sahibi olmak sizleri geleceğe yön verenlerden biri olmanızı dahi sağlayabilir. Bu bahsettiğim alanlar için kurslar ve kaynaklar ise Udemy, Youtube veya çeşitli internet sitelerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Kısaca son zamanlarda revaçta olan yapay zeka program ve araçlarını kullanmayı iyi bilmek sizi iyi konumlara taşır.

Uygun İçerikleri Tüketip Alanla İlgili Uzmanları Takip Etmek

Bir YouTube videosu, bir Instagram gönderisi, bir blog yazısı teknolojik gelişme haberleri kadar önemlidir. Podcast ve YouTube kanalları, Blog hesapları, Yapay Zeka ile ilgili içerik üreticilerin sosyal medya hesaplarını takip ederek çağı yakalamanız olanaklıdır. Bu alanla ilgilenenler için bir iki sosyal medya hesabını yazının sonuna koyacağım.

Bazı insanlar bu gelişimlerden bir hayli rahatsızlık duymakta. ChatGPT ile insanlar üzerindeki kaygıya şahit olmuşsunuzdur belki. Bu gibi gelişmelerden “işimi elimden alıp beni işsiz bırakacak” düşüncesi ile karşı olanlar dahi var ancak tarihte zaten bu olmuştur hep. Yoksa belki hala taşı taşa vurarak kıvılcım çıkmasını bekliyor olurduk değil mi? Bu gelişmeler bizi ileriye taşıyacak çok önemli kilometre taşlarıdır. Bizim yapacağımız sadece bu gelişmelere uygun şekilde kendimizi geliştirip bir yandan takip etmektir. Yoksa neden zamanın en işlevsel ve sağlam telefonlarını üreten, uzun zamandır ismini duymadığımız Nokia yerine Apple, Samsung gibi isimler duyuyoruz?

Sonraki yazılarımda görüşmek üzere…

Takip ettiğim konuyla ilgili hesaplar:

https://www.linkedin.com/in/lasserouhiainen/

https://www.linkedin.com/in/andrewyng/

İlgili diğer yazım:

--

--