Yapay Zekayı Kullanarak Eşsiz Görseller Oluşturma ve AI’ın Arka Planı

Baki Akgün
Not Tutuyoruz
Published in
4 min readApr 9, 2023
Karlı atmosferde dağ ve nehrin oluşturduğu bir manzaranın yağlı boya ile oluşturulmuş tablo görseli

Selamlar. Bizler, her ne kadar ülke olarak son yıllarda çeşitli konularda sıkıntılar yaşayıp kafamız başka işlerle meşgul olsa da diğer yandan bu son 4–5 yılda farkında olmadan dünyada çok önemli gelişmeler yaşanmakta. Bana göre en önemli gelişmelerden birisi de yapay zekanın artık çok daha gelişmiş olmasıdır. Eğer teknolojiyi çeşitli mecralarda takip etmekteyseniz yapay zeka ile ilgili haberlerle karşılaşmıssınızdır. Bu gelişmelerden önemli bir tanesi de yapay zeka kullanılarak dünyada hiç var olmamış görseller oluşturulmasıdır. Bu gelişmeden, daha öncesinde Barış Özcan’ın Dall-e ile ilgili videosundan dolayı haberdardım ancak o zamanlar bu teknolojiyi denemeye çalıştığımda bir takım engellerle karşılaşmıştım. Daha sonrasında önüme çıkan farklı kaynaklara baktığımda Midjourney adlı uygulamadan bu tarz görselleri kolaylıkla üretebilmiştim. Şimdi bu yazımda size bunun nasıl yapılabileceğini ve bunun arkasındaki bazı prensipleri anlatacağım.

Bir kış İstanbul’u

Midjourney ile Görseller Oluşturma

Not: Şu anda ücretsiz erişim kapalı çünkü son zamanlarda çıkan fake görseller (Trump’ın polis ekiplerince arbede ile yakalandığı veya Papa’nın bir mont giymesi gibi) nedeniyle sosyal medyada birçok tepkinin oluşmasına sebep olmuştur.

Öncelikle herhangi bir arama motoruna girerek Midjourney yazıp ilk siteyi tıklıyoruz. Daha sonra Sign in’e tıklayıp Discord’a yönlendiriliyoruz ve Midjourney’i orada yetkilendiriyoruz. Daha sonrasında oradaki Midjourney kanallarından newbies-43, 13, 73 gibi kanallardan herhangi birine giriyoruz. Geri kalan basit. En alta sohbete gelip “/imagine” komutunu yazıp tıklıyoruz ve “/imagine prompt:” çıkınca aklınızda kurduğunuz görseli ingilizce olarak (çeviriden de yardım alabilirsiniz) yazıp yolluyoruz ve sizi bir sıraya sokuyor. Tahmini 20 saniye sonra 4 farklı türde görsel oluşturuyor.

Alttaki butonlardan U1, U2, U3, U4 sırası ile görselleri netleştirmek için, V1, V2, V3, V4 ise istenilen görsele yakın yine 4 farklı görsel oluşturmak isterseniz bunlara tıklayabilirsiniz. Bu şekilde 40 civarı farklı görsel oluşturabiliyoruz. Eğer bu hak biterse gerisi için preminium olmamız gerekiyor.

Oluşturmuş olduğunuz görseller Midjourney Web sayfasındaki kendi adınıza olan hesaba gelecektir. Fotoğrafları oradan da indirebilirsiniz.

Yapay Zekanın Çalışma Prensibi

Eğer işlemleri uygulamışsanız başta bahsettiğim eşsiz görseller ortaya çıkacaktır. Asıl soruya gelirsek. Bu kadar muazzam ve eşsiz bir olayı nasıl yapıyor? Bunun cevabı ise, merkezi bir program kullanılmakta ve bu program çeşitli yerlerden veriler çekmekte. Sizler istediğiniz tasarıyı yazdığınızda program bununla ilgili var olmuş olan fotoğrafları referans alarak bahsettiğimiz eşsiz görselleri yaratmakta. Evet var olan fotoğraflar diyorum çünkü bu telif hakları bağlamında şu anda tartışma konusudur.

Sadece bu Midjourney programı değil. Bunun gibi ChatGPT, textoni AI Dall-E ve bunun gibi onlarca program var ve bunların da çalışma prensibi aynıdır. Var olan verileri kullanmakta. Bu kadar çok veriye anında erişmesi ise Deep Learning’in (Derin Öğrenme) gelişmişliği ile ilgilidir.

Skyrim oyunundaki bir görseli yine bir resim tablosu gibi yeniden oluşturma

Siteye girerken Beta sürümünü deniyoruz çünkü hala geliştirilme aşamasında ve oluşturulan görselde insan varsa ellerinin sorunlu olduğunu fark edebilirsiniz. Bu şimdilik genel bir sorundur. Elin oynak bir eklem olması ve bu sayede birçok farklı fonksiyona sahip olmasından, sabit bir görünümü yoktur. Bu yüzden eller konusunda profesyonel değil. Bunun için alttaki linkten daha fazla bilgi öğrenebilirsiniz.

https://www.webtekno.com/yapay-zeka-programlari-neden-el-ayak-cizemiyor-h132697.html

Yapay Zeka (AI) ile İnsan Zekası Farkı

Yukarıda güncel yapay zeka programlarının var olan verileri kullandığından bahsetmiştim. İşte olayın kopuş noktası burasıdır. İnsan zekasını baz alalım. Mesela bir başarılı ressamın kendi tarzında resim yapmasını düşünürsek daha önce var olmamış eserlerini oluştururken ilhamı baz alır. Bu ona özgü bir eserdir. Kendi tarzıdır. Bir de yapay zeka eser oluştururken, bu ressamın resimlerini kullanıp diğer yandan başka bir görseli kullanıp ortaya karışık rastgele bir görsel oluşturur. Bu her ne kadar eşsiz görünse de aslında birçok görselden bir parça barındırır. Yapay zekanın bu derece gelişmesi ile bana göre insan beyninden tek farkı budur ve hatta eğer bu ilham olayı yapay zeka için de geçerli olursa o zaman bir insan beyninden bir farkının kalmayacağını düşünüyorum.

Bu arada yazımda yer verdiğim tüm görselleri kendim oluşturdum. En sonuncusu da dahil.

Peki yapay zeka insan beyni gibi ilhamı baz alarak eserler üretemez mi diye sorarsanız eğer, işte bu kısım felsefeye girmektedir.

Sonraki yazılarımda görüşmek üzere…

https://midjourney.com

--

--